Putyin szerint hibázott a Szovjetunió 1956-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre

2023. szeptember 12. – 10:48

Putyin szerint hibázott a Szovjetunió 1956-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre
Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki gazdasági fórumon – Fotó: Alexei Danichev / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hibának tartja Vlagyimir Putyin a szovjet hadsereg 1956-os budapesti és az 1968-as prágai bevonulását – írta a Reuters. Az orosz elnök erről Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon beszélt, új árnyalatot adva annak, ahogyan a legújabb – és a Szovjetunió felbomlása óta első alkalommal ismét központilag megírt, kizárólagos – állami középiskolai történelemtankönyv beszél 1956-ról. A tankönyvben olvasható, régi szovjet értelmezést felidéző megállapítással szemben – amely szerint a magyar forradalom nagyrészt olyan „radikális felkelők” akciója volt, akik egykor „a korábban fasiszta Magyarország fegyveres alakulataiban szolgáltak” – Putyin a megállapítását a fórum moderátorának megállapítására tette. A megállapítás arról szólt, hogy Magyarországon és Csehországban úgy tartják, a Szovjetunió gyarmatosítóként viselkedett, amikor katonai erővel vonult be. Putyin kijelentette:

„Már rég elismert dolog, hogy a Szovjetunió politikájának ez a szakasza hibás volt és csak feszültséghez vezetett. Nem lehet olyan külpolitikát követni, amely nyilvánvaló ellentmondásban áll más népek érdekeivel. De épp ugyanezt teszik most a Nyugat vezető államai” – idézte az elnököt a Ria Novosztyi.

Az az állami hírügynökség jelentéséből nem derül ki, milyen területen követi el ezt a hibát most a Nyugat Putyin szerint. Feltételezhető, hogy Ukrajnára utalt, amelyet az ellene Oroszország által indított háborúban fegyverszállítmánnyal támogatnak a nyugati országok. Igaz, Ukrajnában az ukrán hadsereg harcol, nyugati erők nincsenek jelen, ám a Kreml értelmezésében az orosz hadsereg lényegében a NATO ellen folytat küzdelmet Ukrajnában, illetve azon a területen, amelyet elfoglalt Ukrajnából és amelyet egyoldalúan magához csatolva immár Oroszország részének tekint.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!