Hvg.hu: Nem egy, hanem két Koszovóban megsérült magyar katonának kellett amputálni a lábát

2023. szeptember 11. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan hivatalosan jelenleg egy olyan magyar katonáról lehet tudni, akinek a NATO békefenntartó erejének (KFOR) május végi, koszovói beavatkozása után amputálni kellett a végtagját, friss értesülések alapján egy másik ott megsérült KFOR-os is erre a sorsra jutott. Az egyik esetben ráadásul felmerült, hogy késlekedés miatt kellett végrehajtani a beavatkozást, ám hivatalos információ egyelőre nincs erről – írja a hvg.hu.

A Honvédelmi Minisztérium július elején közölte, hogy amputálni kellett az egyik magyar KFOR-katona végtagját. A katona akkor sérült meg, amikor május 29-én a KFOR helyi erejét tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál az ott összegyűlt szerb tüntetők pedig a kövek, üvegek és botok mellett házi készítésű robbanószerkezetekkel és fegyverekkel támadtak rá a NATO-katonákra. A koszovói helyzetről, illetve arról, hogy ebben mekkora felelőssége van a magyar külpolitikának, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter másnap összesen huszonhét magyar sérültről számolt be, közülük kettőnek még július elején is súlyos volt az állapota. Időközben az is kiderült, hogy egy magyar KFOR-katona öngyilkos lett Koszovóban, ezen túl azonban magyar részről hivatalosan nem sok minden derült ki arról, hogy pontosan mi történt és hogy milyen állapotban vannak a sérültek. A hvg.hu cikke szerint még úgy sem sikerült érdemi infókat szerezniük, hogy az összes szóba jöhető érintettet megkeresték a Honvédelmi Minisztériumtól a kórházakon át a belügyig.

A lap ugyanakkor azt lényegében biztosra veszi, hogy nem egy, hanem két katona lábát kellett amputálni, ráadásul az egyikük esetében ez elkerülhető lett volna, ha a korábban kapott kezelés során minden szakszerűen zajlik.

Úgy tudják, hogy emiatt vizsgálat is indult, de hogy ez hogy áll, arról nincs információ. Mint írták, hasonlóan rejtélyes az ilyenkor kötelezően elrendelt honvédelmi vizsgálat állása is, amely értesüléseik szerint ugyancsak zajlik, de egyelőre ennél többet nem tudni arról, hogy milyen megállapításokra jutottak a május 29-i összecsapás hátteréről és körülményeiről. A sebesült katonák hazai elismeréséről sincs még hivatalos információ, de az biztos, hogy még a helyszínen mindannyian megkapták a NATO Balkán Medált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!