A magyar külpolitika kudarca is, ha Belgrád tudtával magyar katonákra támadnak a koszovói szerbek

Legfontosabb

2023. június 2. – 15:41

A magyar külpolitika kudarca is, ha Belgrád tudtával magyar katonákra támadnak a koszovói szerbek
Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a Szerb Fegyveres Erők Napja alkalmából megrendezett „Gránit 2023” nyilvános katonai képességbemutató eseményen a batajnicai légibázison Szerbiában 2023. április 22-én – Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid távon kiutat az jelenthet, ha új helyhatósági választást szervez az albán többség a koszovói szerbek bevonásával. Az észak-koszovói szerbek és a KFOR múlt heti összecsapása részben az EU kudarca, de a magyar kormányé is, amely gyakran különutas külpolitikája miatt egyre kevesebb barátot tud felmutatni, így kénytelen lenyelni, ha az egyik ilyen szövetséges – ahogyan most Szerbia tudtával – magyar békefenntartókat ér támadás.

A zavargásokba fulladt észak-koszovói helyhatósági választás megismétlése mentheti ki a magyar kormányt Szerbiával kapcsolatos külpolitikájának ellentmondásos helyzetéből, amelybe azután került, hogy a NATO Koszovóban szolgáló békefenntartó erejének (KFOR) huszonhét magyar katonája is megsérült az észak-koszovói szerbek tiltakozásai során.

Orbán barátja is okozhat gondot magyar katonának

A múlt heti zavargások jól rámutatnak a nehezen feloldható ellentmondásra: Orbán Viktor kormánya kiemelten jó kapcsolatokat ápol a Koszovót el nem ismerő szerbiai vezetéssel, miközben a KFOR-ban épp Koszovót elismerve vállal szerepet. Ebben a minőségében elejét kell vennie, hogy a szerb kisebbség és az albán többség között összecsapások legyenek, de szükség esetén az ellen is fel kell lépnie, hogy a szerb hadsereg átlépje Koszovó határát.

Márpedig a szerb hadsereget Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić a szerb kisebbség és a KFOR közötti incidens után a legmagasabb harckészültségi fokozatba helyezte és erőket csoportosított az általa el nem ismert Koszovó határára, új feladat elé állítva a KFOR-t, amelynek az olaszok és az amerikaiak után a harmadik legnagyobb kontingensét épp Magyarország adja 469 fővel. A szerb külügyminiszter ugyan kijelentette, hogy a szerb hadsereg nem szándékozik beavatkozni, de néhány hónappal korábban még arról beszélt, hogy Szerbia mindig készen áll a beavatkozásra a szerb közösség védelme érdekében.

A zvečani összecsapás közvetlen előzménye, hogy áprilisban előrehozott helyhatósági választásokat tartottak négy észak-koszovói településen – Zvečanban, Leposavićban, Zubin Potokban és Kosovska Mitrovica északi, az Ibar-folyón túli, szerbek lakta részen, amely külön életet él a déli, albán városrésztől, amely között a hídon a KFOR erői teljesítenek szolgálatot. A választásra azért volt szükség, mert az ottani önkormányzat szerb tagjai még tavaly lemondtak. Az áprilisi választást azonban a szerbek bojkottálták, így csak az albánok szavazataival választották meg az új polgármestereket.

Koszovó több mint 90 százaléka albán, de az ország északi csücskében a szerbek vannak többségben. Miután ők nem vettek részt a választáson, 45 ezer szavazó helyett csak 1600 döntött az új polgármesterekről, akik albán nemzetiségűek. Zvečan, Leposavić és Zubin Potok települések új vezetői a múlt héten le is tették hivatali esküjüket. Azt azonban az utcára vonuló szerbek megakadályozták, hogy el is foglalják hivatalukat, amire a KFOR és kénytelen volt beavatkozni, az azonban csak további zavargásokhoz vezetett – ebben sérült meg több más KFOR-katona mellett huszonhét magyar békefenntartó is.

A magyar szerepvállalás ellentmondásosságát tovább színesíti, hogy a magyar KFOR-katonákkal szemben álló szerb tiltakozók Orbán Viktort éltették a zavargások alatt – jeleként annak, hogy az Oroszországot hagyományosan közeli támogatójának tekintő Szerbiát vezető Vučić és az EU-n belül túlzott Moszkva-barátsággal vádolt Orbánnak kiemelten jó a kapcsolatuk.

Koszovói rohamrendőrök és a KFOR katonai rendőrei biztosítják egy önkormányzati épület bejáratát az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én – Fotó: AFP
Koszovói rohamrendőrök és a KFOR katonai rendőrei biztosítják egy önkormányzati épület bejáratát az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én – Fotó: AFP

Szerb békemenetben Szijjártó

Ezt mutatja az is, hogy a zvečani összecsapásokkal egy időben Belgrádban kormánypárti békemenet volt, amelyen Szijjártó Péter meghívott vendégként szerbül fel is szólalt. A külügyi és külgazdasági miniszter a globális liberális fősodort kárhoztatta, amely bünteti azokat – így a magyarokat és szerbeket – akik kiállnak nemzeti érdekeikért. (A rendezvényen a boszniai szerbek vezetője Milorad Dodik is felszólalt, aki – miközben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciós listáján is rajta van az egyébként is törékeny Bosznia-Hercegovina egységét veszélyeztető szeparatista politikája miatt – budapesti kormányzati rendezvényen is volt már szívesen látott vendég.)

A magyar kormány Szerbiának már januárban tett gesztust azzal, hogy Szijjártó Péter közölte: Magyarország nem támogatja Koszovó felvételét az Európa Tanácsba. A magyar külügyminiszter erről szerb kollégájának budapesti látogatásakor beszélt. Ivica Dačić – aki 2012-14 között szerb miniszterelnök is volt – egyébként az elmúlt évtizedben kompromisszumkészebben is beszélt Koszovóról, nem támogatva ugyan az önállóság elismerését, de kijelentve, hogy önámítás Szerbia részének tekinteni Koszovót, mert a realitás nem ez. (Koszovó 1999-ben került nemzetközi védelem alá, miután az akkor még Montenegróból és Szerbiából álló kis-Jugoszlávia hadereje az akkor még Szerbiához tartozó Koszovóban etnikai tisztogatásba kezdett. A szerb történelmi múltú, de a 20. századtól egyre nagyobb albán többségű Koszovót 2008-ban ismerte el a nyugati világ jelentős része, az Egyesült Államok és az EU nagy többsége, köztük Magyarország.)

A Szijjártó Dačićcsal való találkozóján beszélt arról is, miként lehetséges, hogy Magyarország részt vesz a KFOR-ban ugyanakkor elutasítja Koszovó ET-tagságát: eszerint Magyarország a békés megoldásban, a párbeszéd útján létrejövő kompromisszumban érdekelt, ezért is vállalta korábban a NATO koszovói békefenntartó műveletének (KFOR) vezetését. Azonban, mint mondta, a kompromisszumkeresés sikerét veszélyeztethetné, ha különböző európai formációk idő előtt felvennék Koszovót.

Szijjártó Péter beszél a belgrádi kormánypárti megmozduláson 2023. május 26-án – Fotó: Marko Djurica / Reuters
Szijjártó Péter beszél a belgrádi kormánypárti megmozduláson 2023. május 26-án – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Az állásfoglalás az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kontextusában önmagán túlmutató értelmezést kaphat, azzal, hogy Budapest ezzel Belgrád mellett a Koszovót szintén el nem ismerő Moszkvának is gesztust tesz. Mindez azzal együtt is felmerül, hogy az EU-ban van öt tagállam – Ciprus, Görögország, Románia Spanyolország, Szlovákia –, amely Koszovót el sem ismeri független államnak, miközben Magyarország igen. Utóbbiaknál vagy fel sem merül, vagy csak korábban érte részlegesen az a vád, hogy az EU többségi álláspontjával szembemenve túl nagy teret enged az Oroszországgal való együttműködésnek.

Szijjártó arról is beszélt azon a januári találkozón, hogy Magyarország „energiabiztonságának záloga” most Szerbiában van, miután a Török Áramlat jelenleg az egyetlen, kelet–nyugati irányban százszázalékos kapacitással üzemelő gázvezeték a kontinensen. Kiemelte: tavaly 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, ami a teljes hazai felhasználás feléhez közelít, a másik irányban pedig 438 millió köbmétert szállítottak. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, 75 százalékkal nőtt. Részben tehát az a Szerbiával való szoros kapcsolat indoka, ami Oroszország esetében is, amikor Magyarország az EU és a NATO több tagjától eltérően ítéli meg az Ukrajnában folyó háborút, ódzkodva az Oroszországgal szembeni állásfoglalástól: az energiaellátás biztosítása.

Csöndes a magyar kormány

Feltűnő volt, hogy a KFOR közleményben ítélte el az összecsapásokat, a magyar kormány azonban az összecsapások súlyosságához, a sebesült magyar katonák magas számához mérten rendkívül visszafogottan reagált – Orbán Viktor például meg sem szólalt az ügyben.

Elítélte azt az olasz kormányfő is, akivel Orbán korábban szoros politikai szövetség kiépítését remélte – ám ezt az ukrajnai háború is keresztülhúzta, miután Giorgia Meloni egyértelműen elítélte az orosz agressziót. Az olasz vezetésű KFOR-ban az összecsapások alatt 11 olasz katona sérült meg, a legtöbb sérült tehát a magyar kontingensből került ki.

A héten hazaszállított sérült magyar katonákat meglátogatta a köztársasági elnök is, aki tisztjénél fogva egyben a magyar hadsereg főparancsnoka. Novák Katalin megköszönte a katonák helytállását, de nem minősítette az őket ért támadást.

Kétségtelen, hogy a helyzet kialakulásában, amely közvetlenül a zavargásokhoz vezetett az albán vezetésnek is felelőssége van – ebben a szellemben adott ki közleményt az Egyesült Államok koszovói nagykövetsége is –, de az, hogy a magyar kormány ennyire visszafogottan kezelte a szerb kisebbség által elkövetett, magyar katonákat ért támadást, az a magyar kormány az EU-t és NATO-t folyamatosan ostorozó, magyar külpolitika szűkülő mozgásterének tudható be, amelynek következtében egy ilyen atrocitást is kénytelen lenyelni, ha csökkenő számú szövetségeseinek egyike követi el vele szemben.

Az ugyanis nem kérdés, hogy a koszovói szerb kisebbség mögött ott áll a szerb kormány, olyannyira, hogy a gyanú szerint a zavargásokban szerbiai szerbek, sőt hivatásos szerbiai rendőr is részt vett, volt, akit név szerint is azonosítottak. A máskor nagyköveteket látványosan bekérető külügyminisztérium azonban nem kérte számon Belgrádon, hogy végső soron Szerbia hatóságainak képviselői is magyar békefenntartókra támadtak.

A békefenntartókra támoadó koszovói szerb tüntetők a koszovói Zvecanban 2023. május 29-én – Fotó: Laura Hasani / Reuters
A békefenntartókra támoadó koszovói szerb tüntetők a koszovói Zvecanban 2023. május 29-én – Fotó: Laura Hasani / Reuters

Az EU-nak is fiaskó a zavargás

A koszovói helyzet egészében persze nem a magyar kormány külpolitikai kudarca, hanem az EU-é is, amely a választások előtt, márciusban úgy vélte, sikeresen feloldja a feszültséget: a koszovói miniszterelnök és a szerb elnök Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében tárgyalt Ohridban, ahol megerősítették, hogy normalizálják kapcsolataikat, elfogadják egymás hivatalos dokumentumait, könnyítik a határátkelést. Ezen kívül Belgrád vállalta, hogy nem akadályozza Koszovó felvételét nemzetközi szervezetekbe. Cserébe Pristina biztosítja a szerb kisebbség önkormányzatiságát. A beígért Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségét azonban Pristina nem hozta létre, a szerb elnök viszont azt hangoztatta, hogy nem írt alá semmit az ohridi találkozón, azaz már ekkor sejthető volt, hogy a felek ott sem találtak hosszútávú megoldást.

A helyzet rövid távú feloldását azonban mégis az adhatja – kimentve egyúttal a magyar kormányt az ellentmondásos helyzetből is –, ha új helyhatósági választásokat tartanak a szerb kisebbség érdemi bevonásával. Erre utaló nyilatkozatot tett a koszovói elnök. Vjosa Osmani erről azután beszélt, hogy csütörtökön találkozott Vučićcsal, a koszovói albán vezetés felelősségét is hangsúlyozó Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója alatt.

Igaz, a szándék önmagában kevés, az EU vezetői egy hetet adtak Pristinának és Belgrádnak arra, hogy válaszoljanak javaslataikra. Egyelőre tehát nincsen vége annak a feszültségnek, amely az elmúlt húsz év legsúlyosabb összetűzését hozta Koszovóban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!