Orbán Viktor a demográfiai csúcson: A nyugati baloldal támad, célba veszik a gyermekeinket

2021. szeptember 23. – 09:48

frissítve

Orbán Viktor a demográfiai csúcson: A nyugati baloldal támad, célba veszik a gyermekeinket
A Budapesti Demográfiai csúcs kivetítőjén futó jelenet az Attractiontől – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Várkert Bazárban tartott kétnapos demográfiai csúcson 18 országból hetvenen szólalnak fel. A fő téma a fenntarthatóság és a család.
  • Novák Katalin azt mondta: Európában nálunk növekedett a legnagyobb ütemben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, ő maga pedig húsz éve a férje felesége.
  • Aleksandar Vučić szerb államfő szerint országa már vett át néhány intézkedést a magyar modellből, és ma sajnálatos módon udvariatlan a gyermekekről, a családi értékekről beszélni, mert ezzel mások lelkébe gázolunk.
  • Mike Pence, Donald Trump egykori alelnöke a civilizáció szívébe döfő problémának nevezte a család válságát. Szerinte vagy a családokat kell támogatni, vagy a nyitott határokat, a kettő együtt nem megy, és kimondhatatlan tragédiának nevezte, hogy ötven év alatt 60 millió abortusz történt az USA-ban.
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nyugat családpolitikáját kritizálta, és szerinte védekezni kell a nyugati baloldal ellen, amely célba vette a gyerekeket.

Félórás késéssel elkezdődött a kormány családpolitikájának sikerességét is hirdető, két napig tartó Budapesti Demográfiai Csúcs. A Várkert Bazár alatti sátrak első ránézésre Buda ostromának történelmi filmforgatását is idézhették, bár az ellenőrzés annál alaposabb volt, semhogy 1541-hez hasonlóan turistáknak álcázott janicsárok foglalják el a várat.

Helyettük van viszont több mint ötszáz vendég: állam- és kormányfők, közéleti szereplők, tudósok, civil és egyházi szereplők, akiknek van mondanivalójuk arról, miként lehet családközpontúan gondolkodni, elősegíteni a gyermekvállalást és a demográfiai kihívásokra családközpontú válaszokat adni. A demográfiai csúcson tizennyolc országból hetvenen szólalnak fel, és az eseményre több mint száz sajtóorgánum regisztrált – tudatta korábban Novák Katalin.

A kétévenként tartott rendezvényen, amelyre negyedik alkalommal kerül sor, a fenntarthatóság és család összeegyeztethetősége lesz a fő téma. A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Novák honlapon olvasható köszöntője szerint ugyanis „napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető.”

Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter – Fotó: Bődey János / Telex
Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter – Fotó: Bődey János / Telex

Novák azonban optimistán arról is értesített mindenkit, hogy a magyar modell a siker záloga, mert „Európában itt növekedett a legnagyobb ütemben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv”. Igaz, ez a 40 éves demográfiai trend megfordításához kevés. 2019-ben 40 ezer fő csökkenését hozta a természetes szaporulat, igaz, ezt a bevándorlás 90 százalékkal mérsékelte.

„A népesség lélekszámának tényleges fogyása ennél jóval kevesebb, 3,3 ezer fő volt a 2018-hoz képest megnövekedett, pozitív nemzetközi vándorlási egyenleg következtében. 2019-ben a nemzetközi vándorlás egyenlege 37 100 fővel mérsékelte a természetes fogyás mértékét” – állt a KSH kimutatásában.

Politikusok a kulturális blokkban

A konferencia első, kulturálisnak nevezett blokkjában

  • Orbán Viktor mellett felszólal
  • az Egyesült Államok tavalyi elnökválasztásán vereséget szenvedő republikánus Donald Trump alelnöke, Mike Pence – akinek 2016-ban, még indianai kormányzóként aláírt, szigorítást célzó abortusztörvényét 2018-ban alkotmányellenesnek találta a bíróság –,
  • Andrej Babiš, annak a Csehországnak a kormányfője, amelyre a lengyel kormány neheztel, mert nem gördít akadályt a lengyel nők csehországi abortusza elé.
  • A Várkert Bazárban tartandó, ötszáz vendéget váró eseményen fellép a magyar kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló szerb államfő, Aleksandar Vučić,
  • Janez Janša szlovén kormányfő és
  • Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja is.

Korábban már kiderült, hogy távol marad a volt izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, és bár a programban szerepelt, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy mégsem jön a kontinens legszigorúbb abortusztörvényét idén életbe léptető Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki. A 444.hu azt írja: Morawiecki azért nem jött, mert a csúcson ott volt cseh kollégája, Andrej Babiš is, és a két ország viszonya a túrowi lignitbánya miatt megromlott.

Húsz éve a férje felesége

A megnyitót házigazdaként a Britain's Got Talentet egykor megnyerő Attraction árnyjátéktáncos-csoport bemutatója után Novák kezdte, rövid köszöntőjében megemlítve, hogy ő maga második gyermek, három gyermek édesanyja, és „húsz éve a férje felesége”.

Ezután egy ökumenikus áldás következett, „Isten áldását kérve a demográfiai csúcsra”: Marton Zsolt váci megyéspüspök a Magyar Katolikus Egyház, Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a Magyar Református Egyház, Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke a Magyarországi Evangélikus Egyház és Köves Slomó vezető rabbi az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség képviseletében szólalt fel.

Balog Zoltán püspök beszél, mellette Kondor Péter püspök, Köves Slomó vezető rabbi, Marton Zsolt váci megyéspüspök – Fotó: Bődey János / Telex
Balog Zoltán püspök beszél, mellette Kondor Péter püspök, Köves Slomó vezető rabbi, Marton Zsolt váci megyéspüspök – Fotó: Bődey János / Telex

Köves Martin Luther King fekete polgárjogi harcost idézte: „ha nincs miért meghalnunk, nincs miért élnünk” – ezt azzal toldotta meg, hogy ha nincs miért élnünk, nincs miért kinek életet adnunk. Beszéde a környezetvédelemre hivatkozó népességkorlátozás és a családalapítás látszólagos ellentétéről szólt.

Az ötunokás, ötgyermekes Orbán Viktor alakítani akarja a demográfiai folyamatokat

A kulturális blokk végén szólalt fel Orbán Viktor, az előtte felszólalókat alább olvashatja.

„A demográfiai csúcs Budapesten nem csupán tudományos konferencia – mondta a magyar kormányfő. – Összességében 16 éve vagyok miniszterelnök, és saját tapasztalatból mondom, hogy a demográfiai felismerések kormányzati tetté való alakítása mindig a legnehezebb. De mi nem elszenvedni, hanem alakítani akarjuk a népesedési folyamatokat.” Arról, hogyan alakította a Fidesz-kormány több mint tíz éve a magyarországi népesedési folyamatokat, itt írtunk bővebben.

Orbán szerint nehéz politikai kihívások előtt áll a világ: Trump nem folytathatta politikáját, Netanjahu is már az ellenzék vezetője Izraelben, és ki tudja, mit hoz a jövő Németországban. „Azt kívánjuk, hogy térjenek vissza minél előbb” – üzente a republikánus Mike Pence-nek címezve Orbán. „Olyan Európáért küzdünk, ahol az európai nemzetek döntik el, hogy merre menjen Európa” – mondta Orbán, győzelmet kívánva a cseh kormányfőnek is az októberi választáson.

„A Balkán jövője fogja meghatározni az európai biztonság jövőjét” – mondta Orbán Vučićot és Dodikot is köszöntve. A kormányfő szerint a Nyugatnak szakítania kell „azzal az évszázados politikával, hogy a Balkánt saját biztonságuk érdekében ütközőzónának tekintik”. Ez a politika eddig sem jött be, Orbán szerint a térség európai integrációjára van szükség. „A Wilkommenskultur által idecsődített milliók az új munkásosztály betelepítésének politikája” csupán, hívta fel a figyelmet Orbán, aki szerint a migrációt nem lehet a demográfiai folyamatok ellensúlyozására használni.

Orbán Viktor – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Viktor – Fotó: Bődey János / Telex

Ha nincs közös érték, akkor az ország és a nemzet menthetetlenül szétesik.

„Ezért a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok”

– mondta a demográfiát illetően Orbán. Ezután az újmarxista baloldalra tért rá, amely a gyermekeket használja eszméinek aktivistáiként. De a baloldali rendszert ismerő Közép-Európában más a helyzet. „Mi be vagyunk oltva a woke-vírus ellen” – mondta Orbán nagy tapsot aratva.

Családbaráttá kell alakítani az államot – mondta Orbán, megjegyezve, hogy az egészségügy, a szociális és nyugdíjrendszer terén az állam látja el a feladatokat, megszűntek a többgenerációs családok. „Megtörtént a nők munkaerőpiaci integrációja. ami hatalmas gazdasági felhajtóerőt jelent.” Azonban „a nők épp akkor állnak munkába, amikor a gyermekvállalás legaktívabb korszakába lépnek. Újra gazdasági előnnyé kell tenni a gyermekvállalást.” „Ez nagyon nehéz.” Pénzt osztogatni könnyű, de nem elég, hiszen egyensúlyozni kell, hogy a támogatás mellett a gazdaság is növekedjen – mondta Orbán. „Összekötöttük a munkát és a gyermekvállalást. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak. Ha akarnak, dolgozhassanak, de ne legyen egzisztenciális kényszer a munkavállalás.”

Védekezni kell a támadó nyugati baloldal ellen

Orbán szerint a magyar kormány védekezni kényszerül politikája érdekében, mert „a nyugati baloldal támad”. Ezután az alkotmányból idézett – amely a családi értékek és „a keresztény kultúrán alapuló nevelést” emeli ki. Végül idézte „a legtöbbet támadott” passzust: „Az apa férfi, az anya nő” – amivel szintén tapsot és nevetést aratott a hallgatóságban.

„A gyermekvállalás öröm” és áldozat. „Lemondással jár” – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy ez az áldozat megéri.

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust felidézve zárta a beszédét a kormányfő: „A szentatya bátorított bennünket a családpolitikában. Azt mondja, ne torpanjunk meg. Brüsszellel meg fogjuk vívni a gyermekvédelemről szóló csatát”.

Vučić: A népesedés kérdése a túlélés kérdése

Novák rövid nyelvelemzése után – testvér, feleség, áldott állapot – a politikusi felszólalások sorát még Orbán Viktor előtt a szerb elnök nyitotta meg. Vučić szerint országa már vett át néhány intézkedést a magyar modellből, de a népesedésben – amely szerinte a térségben különösen a túlélés kérdése – ezek eredményei lassan válnak majd láthatóvá.

Háláját fejezte ki Orbán Viktornak, hogy tett a két ország jó kapcsolatáért, noha Trianon miatt érthető, hogy ez mennyire nehéz volt. „Biztos van, aki azt mondja, ez valódi hülyeség” – mondta Vučić azután, hogy arról beszélt, ma már olyan jó a két ország kapcsolata, hogy egy vízilabda- vagy futballmeccsen a szerbek 80 százaléka a magyaroknak drukkol.

„Ma udvariatlan arról beszélni, hogy gyermekek, családi értékeim, mert ezzel mások lelkébe gázolunk. De az udvarias, hogy milyen új frizurát választottunk a házi kedvencnek. Ezen lehet nevetni, tessék” – mondta, de senki sem nevetett, bár Vučić is elismerte, ez egyáltalán nem vicces.

Aleksandar Vučić szerb elnök – Fotó: Bődey János / Telex
Aleksandar Vučić szerb elnök – Fotó: Bődey János / Telex

Szerinte ma már nem illik az Instagramra sem kitenni a gyerekeink képét – amit ő beszédéből kivehetően úgy értelmezett, hogy a társadalom nem érdeklődik a gyerekek, a család iránt. (Más kérdés, hogy ezek a kritikák inkább a lájkvadász politikusok gyerekfotós posztjairól szólnak.)

Mike Pence vadiúj nagypapa

Az Egyesült Államok volt alelnökeként, „férjként, apaként, vadiúj nagypapaként” mutatkozott be Mike Pence felszólalása kezdetén. Trump volt alelnöke bizalmi válságról „a civilizáció szívébe döfő” problémáról, a család válságáról beszélt. „Ha tényleg tovább akarjuk adni a jogokat, kiváltságokat és érdekeket, akkor meg kell őriznünk a család erejét, ezen alapszik a civilizációnk” – mondta, köszönetet mondva a magyar kormánynak azért, hogy ezt politikája középpontjába állította. Szerinte oka van annak, hogy épp Magyarországon és Lengyelországban indult el ez a folyamat. Pence felsorolta a kormányzati intézkedéseket: a családi adókedvezményt, a négygyermekes anyák szja-mentességét és a csokot.

Lengyelországban idén rendkívül szigorú abortusztörvény lépett életbe, amely megtiltja az abortuszt abban az esetben is, ha a hivatkozási alap a gyermek születési rendellenessége. Pence 2016-ban, még Indiana kormányzójaként hasonlóan szigorú abortuszellenes törvényt írt alá, ezt azonban két évvel később a fellebbviteli bíróság alkotmányellenesnek találta. Az újabb csörtét Texas legutóbbi, szintén jelentősen szigorított abortusztörvénye jelenti.

Mike Pence az Egyesült Államok volt alelnöke – Fotó: Bődey János / Telex
Mike Pence az Egyesült Államok volt alelnöke – Fotó: Bődey János / Telex

Pence az Egyesült Államokban ötven év alatt végrehajtott 60 millió abortuszról is beszélt. Ez az alelnök szerint a 330 milliós országban kimondhatatlan tragédia és veszteség.

Felvetette a migráció és a demográfia kérdését is: szerinte vagy a családokat lehet támogatni, vagy a nyitott határokat, a kettő együtt nem megy. Ezt arra futtatta ki, hogy rendkívül fontos az Egyesült Államok déli határának védelme, a migráció csökkentése érdekében.

Majd Kínára tért, amely „elhallgatja a Covid-19 hatásait, megsértette az emberi jogokat a népességszabályozás zászlaja alatt” – azaz az egy gyermek politikájával „viktimizálta a nőket” évtizedeken át, „előidézve saját demográfiai válságát.”

Janez Janša: Kezdenek elfogyni az emberek

„Az EU vitatkozik Európa jövőjéről” – mondta a szlovén kormányfő, megjegyezve, hogy a demográfiai fejezet a vita legkomolyabb fejezete, hiszen mindent érint, az iskolarendszertől az adózáson át a nyugdíjrendszerig. A gyerekvállalás személyes döntés kérdése – mondta a szigorú abortusztörvény melletti Pence-féle kiállástól kicsit arrébb lépve a szlovén kormányfő, akinek országa jelenleg az EU soros elnöki tisztét tölti be.

Szerinte a gazdasági kihívások miatt nem mernek sokan gyereket vállalni, vagy csak egyet. Őket kell támogatni, hogy ez ne riassza el őket szándékuktól. A családok támogatását EU-s szinten kell a politika középpontjába helyezni – mondta.

Janez Janša szlovén kormányfő – Fotó: Bődey János / Telex
Janez Janša szlovén kormányfő – Fotó: Bődey János / Telex

Ugyanakkor szerinte a gazdasági fejlődés önmagában kevés, „bátrabb családpolitikára van szükség. A gazdasági körülmények ma jobbak, mint ötven-hetven évvel ezelőtt.” A pénzügyi körülményeknek ugyan szerepük van a családalapításban, de ez sem magyaráz meg mindent, hiszen gazdag országokban, Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban is fogyatkozik a népesség, ahogyan Svájcban, Finnországban is negatív a természetes szaporulat. (A népesség a két utóbbi országban nem csökken, ami részben a bevándorlásnak tudható be.) 27 tagországból 17-ben negatív a természetes szaporulat – mondta Janša.

Csehország, ahol a legtöbb gyerek születik

A térség legtermékenyebb országának kormányfője, Andrej Babiš is felszólalt, aki már két éve is megjelent a demográfiai csúcson. A szülőképes korban lévő nőkre eső szülések száma 1,71, ami nem éri el ugyan a reprodukció többletét biztosító 2,1-et, ám így is magasabb, mint Magyarországon (1,49) vagy Lengyelországban (1,46). Az eddig elhangzottak, a keresztény értékek hangoztatása alapján meglepő, de Csehország világelső a felmérések szerint a vallástalanságukat nyíltan vállalók arányában.

Azonban Csehország lakossága is öregszik, nagyjából az EU átlagának megfelelő értéket hozza: a lakosság átlagéletkora 42 év.

Afrikában egymilliárd ember él, ez 2100-ra négyszeresére nőhet – hívta fel a figyelmet a csehországi választásokra készülő Babiš, aki szerint nyugaton azért születik kevesebb gyerek, mert „az emberek kényelmesek, karriert építenek”. (Egyelőre senki sem szólt arról az összefüggésről, hogy a nők érvényesülésének, tanulásának lehetősége befolyásolja érdemben a gyermekvállalást, a világ legszegényebb részében ennek hiányában magas a termékenységi ráta.)

Andrej Babiš cseh kormányfő – Fotó: Bődey János / Telex
Andrej Babiš cseh kormányfő – Fotó: Bődey János / Telex

Babiš is arról beszélt, hogy a klímaváltozás érdekében sokan arra ösztönöznek, hogy ne vállaljanak gyereket, ami szerinte abszurd dolog. „Kilogrammra számolják a gyermekek szén-dioxid-kibocsátását.”

Szerinte aggasztó, hogy Európa „a migrációval, sőt az illegális migrációval” akarja megoldani demográfiai problémáit. Ehelyett Orbán választott helyes utat, a déli határ védelmével feltartóztatva az illegális migrációt – mondta Babiš, figyelmeztetve, hogy Európa sok régiójában „nyomás alatt van az eredeti lakosság”. „Harminc-ötven év múlva Európa még Európa lesz?” – kérdezte a cseh kormányfő.

Milorad Dodik azt kérdezte, nacionalista-e a kisunokája

A liberális államok által kikényszerített rendszerre panaszkodott Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja. Milorad Dodik a négy és fél éves unokáját idézte, aki elnök akar lenni, mert szerinte „az a normális, hogy a szerb köztársaság vezetője szerb legyen”. Dodik felvetette, hogy ez nacionalizmus-e, és lehet-e egy négyéves gyerek nacionalista, de a kérdést nem válaszolta meg. Beszélt viszont a népesség elvándorlásáról, ami miatt az egyébként is ingatag, nemzeti feszültségekkel nehezített Bosznia-Hercegovina egyszerűen kiürül. „Az önző európai politika a balkáni térséget kiüríti, és megtölti olyan migránsokkal, akik más kultúrából jönnek”. „De miért probléma, hogy a magam problémájáról és értékeiről beszélek? Innen négy és fél órányi autóútra olyan térségben élek, ahová a Közel-Keletről érkeznek migránsok.” „Ki gondolkodik itt a családról, amikor megyek el a házamból? Miért gondolják, hogy ez messze van? Nincsen messze” – mondta a boszniai szerb politikus, helyeselve Orbán Viktor migránspolitikáját.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja – Fotó: Bődey János / Telex
Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja – Fotó: Bődey János / Telex

„Néhány évtized múlva Európában európai népek fognak élni, vagy olyan népek, amelyek csak eljutottak Európába?” – kérdezte Dodik, hasonlóan a cseh kormányfőhöz. „Nem megy az a logika a fejembe, hogy nem beszélhetek arról, hogy a nő az anya, férfi az apa” – mondta Dodik, tapsot aratva. „És akkor nincs gyerek! Hát hogy lehetne?” – kérdezte a hatunokás boszniai szerb politikus, amit a közönség nevetéssel fogadott.

„Liberális államban nincs család” – jelentette ki Dodik, aki szerint „meg kell állítani az elnéptelenedés Brüsszelből elindított vonatát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!