Szöllősi György nem kapott vízumot az USA-ba, szerinte ezzel a hazáját és a sportújságíró-családot alázták meg

2023. szeptember 13. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója a chicagói magyar közösség meghívására péntek reggel nyitotta volna meg az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáját, az Árpád-kupát, azonban Szöllősi György nem kapott vízumot, így az útja meghiúsult – írja a Magyar Nemzet.

A hírről Szöllősi György is beszámolt a közösségi oldalán, ahol posztjában úgy fogalmazott: „Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban, és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem

az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságíró-családot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről.”

A Nemzeti Sport főszerkesztőjeként is ismert Szöllősi szerint úgy tűnik, mintha tőle mint magyar sportújságírótól féltenék az amerikai demokráciát, miközben az USA „a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával, diplomatájával szemben.”

Szöllősit a Chicagói Magyar Kultúrtanács kérte fel a jubileumi, 25. Árpád-kupa megnyitására, az újságíró szerint az amerikai út egyben alkalom lett volna arra is, hogy a kontinensen kirobbant Messi-őrületről is beszámoljon a helyszínről a Nemzeti Sport olvasóinak. Emellett több hivatalos találkozója is volt előkészületben, és a Philadelphia Union MLS-csapatban futballozó Gazdag Dániellel, a magyar válogatott focistájával is találkozott volna.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöki székét is elfoglaló Szöllősi szerint a vízum megtagadása azért is különösen érthetetlen, mert sportújságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként utazott volna, így a magyar külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére tagadták meg tőle a beutazást.

A történtekre a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is reagált, amelynek Szöllősi György szintén elnökségi tagja. A Magyar Nemzethez eljuttatott közleményükben a szervezet azt írta, hogy felháborodással értesültek a hírről, mert szövetségük mindig is kiállt a vélemény és a tájékoztatás szabadsága mellett.

„Határozottan elutasítják, hogy bármilyen hatalom bármilyen érdekből akadályozza a tisztességes, munkáját végző kollégáinkat hivatásuk gyakorlásában.”

Szöllősi György 2016 óta a Nemzeti Sport főszerkesztője, 2015-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017-től a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) európai szekciójának vezetőségi tagja, majd alelnöke, 2017-től a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete, 2021 óta a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnökségi tagja.

Küldtünk kérdéseket az Egyesült Államok nagykövetségének Szöllősi vízum-ügyével kapcsolatban, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!