Hadházyék fáklyás élőlánccal akarták bekeríteni az MTVA épületét, rendőri sorfal védte a bejáratot

2022. november 4. – 17:37

frissítve

Hadházyék fáklyás élőlánccal akarták bekeríteni az MTVA épületét, rendőri sorfal védte a bejáratot
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több százan gyűltek össze az MTVA óbudai épülete előtt péntek este fél hatkor, Hadházy Ákos hirdetett tüntetést a propagandamédia ellen.
  • Beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ungváry Krisztián és Mérő Vera, de diákok, tanárok és szülők is felszólaltak.
  • Hadházy Ákos hibrid forradalmat hirdetett a hibrid rezsim leváltására. Sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, forgalomlassító tüntetésekkel kell szerinte kikényszeríteni a közmédia vezetőjének leváltását és a szabad, tisztességes választási szabályokat.
  • A képviselő arra kérte a tüntetőket a beszédek után, hogy fáklyás élőlánccal vegyék körbe az MTVA épületét, a rendőrség azonban a gazdasági bejárat közelében sorfalat állt, és nem engedte át őket.
  • Hadházy és pár országgyűlési képviselő eljutott az utolsó szabadon hagyott bejáratig, de aztán azt is lezárták. A zuglói képviselő szerint ezzel megvalósult a blokád, és arra kérte a tüntetőket, hogy ne próbáljanak erőszakkal áttörni a rendőri sorfalon.
  • Este háromnegyed kilencre már csak alig maradt pár ember a közmédia épületénél, Hadházy Ákos pedig abbahagyja a sátrazást.

Már csak pár ember maradt az MTVA Kunigunda útjai épülete előtt. Lezárjuk élő közvetítésünket.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Szerinte sikerült elérni a célt, az M1 híradójában is beszámoltak a tüntetésről. Elköszönt a tüntetőktől.

Mindeközben helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők egy része ismét tüzet gyújtott a főbejáratnál, amit a rendőrök vízzel oltanak. Több rendőr is érkezett a helyszínre. „Gyertek le” – skandálják az épület felé állva a tüntetők.

A rendőrök próbálják megakadályozni, hogy meggyújtsák a tüzet, kisebb lökdösődés is kialakult az imént.

Az állami média híradója egészen a 17:30-as híradójuktól nyomon követte az épületük előtt zajló tüntetést. A 19:30-as félórás nagy híradóban élőképekkel jelentkeztek be, de még a tanárok és diákok kilenc pontos követelést tartalmazó beszédét is végig levetítették.

Az M1 híradójától szokatlan, hogy ilyen részleteséggel beszámoljon ellenzéki tüntetésekről.

A főbejáratnál még nagyjából ötven tüntető van, akik tábortüzet raktak, de egy rendőr eloltotta poroltóval. Az épület bejáratára a „hazugsággyár” feliratot rakták, zúg a menjünk be. Már itt rendőri sorfal áll.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Telex élő Facebook-közvetítése szerint szép lassan szivárognak el a tüntetők, helyszíni tudósítónk szerint már csak 100-150 ember lehet az MTVA Kunigunda útjai épületénél.

Vannak azonban kitartóbbak, akik még maradnának. „Ákos, mit csináljunk?” – kérdezik többen a rendőri sorfal túloldalán álló Hadházytól. Néhányan pedig elindultak az MTVA főbejáratához.

Az állam működése szempontjából kiemelten fontos épület egyetlen bejáratát védik a rendőrök – mondta a rendőrök vezetője a tüntetők kérdésére, hogy miért nem engedik át őket.

Hadházy Ákos azt mondja, hogy itt a tüntetés vége, de többen nem értenek vele egyet, és szeretnék folytatni, körbevonni az épületet.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Azt mondják, hogy nem szeretjük a hazánkat” – mondta Hadházy Ákos, és arra kérte a rendőri sorfallal farkasszemet néző tüntetőket, hogy énekeljék el a Himnuszt közösen. „Ria-ria-ria Hungária” – skandálták a résztvevők Himnusz után.

Hadházy Ákos a Telex élő Facebook-közvetítésében arról beszélt, sikerült elérni, amit terveztek: blokádot állítottak a közmédiánál. Addig lesz blokád, amíg félnek odabent – tette hozzá. Hadházy szerint jelenleg nem lehet kimenni az épületből, és be se lehet menni. Sőt, még a pizzafutárt sem engedik a gazdasági bejáraton, amit lezártak, amikor odament négy országgyűlési képviselő. Akkor lesz vége a tüntetésnek, amikor leégnek a fáklyák – válaszolta kérdésünkre.

Pár tüntető megpróbált átmenni a rendőri sorfalon, de nem engedték őket.

A tüntetők közül többen méltatlankodnak, hogy nem engedik át őket a rendőri sorfalon, Hadházy Ákos azonban azzal nyugtatja őket, hogy már megvalósult a blokád.

Bezárták az MTVA Bojtár utcai gazdasági bejáratát is, amikor odament négy országgyűlési képviselő: Hadházy Ákos, a momentumos Bedő Dávid és Gelencsér Ferenc, valamint a párbeszédes Jámbor András.

Az országgyűlési képviselőket átengedik a rendőri sorfalon, amely az MTVA gazdasági bejáratát védi a Kunigunda útján.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője a Telex élő Facebook-közvetítésében azt mondja, hogy a tömeg a rendőri sorfallal már blokkolja a bejáratot, autóval nem lehet átjutni.

Konzultálni jöttünk! – skandálja a tömeg, majd azt követelik, hogy engedjék át őket a rendőri sorfalon. Több száz ember lehet a helyszínen este nyolckor.

Zúg a Mocskos Fidesz is, miközben farkasszemet néznek a rendőrökkel a tüntetők. „Önök egy hazaáruló rezsimet védenek” – mondta egy résztvevő hangosbemondón.

„Meztelen a király” – szól a következő rigmus.

„Csak az megy neki a sorfalnak, aki nem hallotta, amit beszéltem” – mondja Hadházy. Szerinte semmi értelme továbbmenni, mert a „hibrid forradalomnak” nem ez a lényege. A képviselő elment a Bojtár utcai gazdasági bejárathoz, és közölte a tüntetőkkel, hogy semmi értelme odamenni, mert minden zárva van.

„Maradjanak itt, maradjanak határozottak, de mi nem Kubatov kopaszai vagyunk.”

Akad néhány hang a tömegben, aki azt követeli, hogy menjenek be, de a többség továbbra is a rendőrökkel próbál egyezkedni és skandál: „Rendőrállam, Fidesz-maffia” és a „magyar rendőr velünk van” is felcsendült már.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Odaért a tömeg eleje az MTVA gazdasági bejáratának közelébe, amit Hadházy szerint még szabadon hagytak.

A rendőrök azonban sorfalat álltak, és nem engedték tovább őket. Hadházy Ákosnak azt mondták, hogy a tüntetők nem mehetnek tovább, az állam működése szempontjából kiemelt épületben ugyanis legalább egy bejáratot szabadon kell hagyni.

Kizárólag Hadházyt engedik át a rendőri sorfalon, mert ő országgyűlési képviselő. „Magyar rendőr velünk van” – skandálta a tömeg, Hadházy pedig elindult a gazdasági bejárat felé.

A beszédek vége után Hadházy Ákos felszólítására elkezdték létrehozni az MTVA épülete körül az élőláncot a fáklyás tüntetők. A résztvevők egyelőre csendben vonulnak, a kerítésen belül több bejáratnál is néhány rendőr áll. A menet elejét Hadházy Ákos vezeti, őt követi a fáklyás menet.

A tömeg egy része megindult a Bojtár utca felé, de vannak olyanok is, akik elindultak haza.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Többen azt kiabálják, hogy „menjünk be”, de többször elhangozott már a „mocskos Fidesz” is, amit az eddigi tanártüntetéseken igyekeztek mellőzni a pártatlanság miatt.

Sokan már fáklyáikat is meggyújtották, amiknek lángját egyelőre nem befolyásolja a helyszínre időközben megérkezett eső. Néhány figyelmetlen tüntető ezekkel a fáklyákkal egyszer már majdnem felgyújtotta egy fa leveleit.

„Köszönjük! Köszönjük!” – skandálta a tömeg a színpadra lépő Hadházy Ákosnak. A zuglói országgyűlési képviselő megköszönte, hogy az elmúlt egy hétben olyan sokan jöttek ki hozzá. Azt mondta, három kérdést kapott: ki lehet-e kényszeríteni, hogy a hatalom lemondjon a hatalmát biztosító propagandagépezetről, ha igen, hogyan lehet kikényszeríteni.

Hadházy ezután felolvasta a Telex tudósítását arról, hogy a közmédiában is beszámoltak a tüntetésről.

„Azt ígértük, ha elegen leszünk itt, benne leszünk a tévében”

– mondta elégedetten a képviselő. Szerinte gyorsan felolvasták a diákok és tanárok követeléseit, nehogy bemenjenek az épületbe, mint 2018-ban.

Amíg nincs győzelem, addig ne hagyjuk abba – folytatta Hadházy, aki szerint el lehet érni, hogy leváltsák a közmédia vezetőjét, Papp Dánielt. Ez csak azon múlik, hogy mennyien lesznek, és kitartanak-e a cél eléréséig.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Magyarország már nem demokrácia” – jelentette ki a zuglói képviselő, amit azzal indokolt, hogy 2018 és 2022 között összesen öt percet kapott ellenzéki politikus a közmédia élő adásában, miközben a miniszterelnök minden héten interjút ad a Kossuth Rádióban.

Csak egy demokráciában elég szerinte, hogy az emberek hatra dőlve várják az ellenzéktől, hogy leváltsa a kormányt. Azt is mondta, tévednek vagy hazudnak azok az ellenzékiek, akik azt ígérik, hogy jobb jelölttel és kampánnyal le lehet váltani a kormányt. Ahhoz, hogy bármit elérjenek, Hadházy szerint világossá kell tenni, hogy ez egy korrupt, hazug, hibrid rezsim. Nem diktatúra, de nem is demokrácia.

A tiszták és igazak hibrid forradalmára van szükség szerinte.

Nagyon sok embernek kell békésen, nagyon határozottan és elszántan kikényszeríteni a szabad és tisztességes választás feltételeit. Egyre határozottabb és egyre radikálisabb lépésekkel kell a cél felé haladni – magyarázta a képviselő.

Ha a kormány nem hallja meg, amit az ellenzék mond, akkor tüntetni kell. Ha a propagandamédia elhallgatja a tiltakozást, akkor zavart kell kelteni, hogy mindenkihez elérjen a hangjuk. A siker csak azon múlik Hadházy szerint, hogy öt embert el lehet taposni, ötezret már bajosan, ötvenezret pedig semmiképp. A propagandamédia segítségével a legnagyobb tiltakozásokat is láthatatlanná lehet tenni, de sztrájkkal, forgalomlassító tiltakozással, polgári engedetlenséggel sokakhoz érhetnek el.

Hadházy arról beszélt, a tüntetés hivatalos része a beszédekkel hamarosan véget ér, de azt kérte a résztvevőktől, hogy fáklyás élőlánccal vonják körbe a közmédia épületeit. Azt is mondta felszólalása végén, hogy ma sátrat bont, de figyelemmel kíséri a diákok, tanárok tüntetéseit, és elkezdi járni az országot is, mert meg kell szervezni az ellenzéket.

„Megkezdődött a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés a közmédia budapesti székháza előtt péntek este” – írja az MTI. Általában a Magyar Távirati Iroda sem szokott beszámolni az ellenzéki tüntetésekről, ha mégis, akkor is röviden, általában akkor, mikor már véget értek. Azonban az első 18:19-kor kiadott hírben a beszédekből is idéznek, és képeket is közzétettek a megmozdulásról.

Az elmúlt hetekben előfordult, hogy a pedagógussztrájkról abszolút nem tettek közzé semmilyen képet, az október 5-i sztrájk és tüntetés napján pedig az egész napos eseményekről csak délután kettőkor adtak ki képeket.

„Magyarország '56 óta nem volt olyan kétségbeejtő helyzetben, mint ma” – nyitotta beszédét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Majd az orosz–ukrán háborúról beszélt: az ukránok harcát hősiesnek minősítette, miközben szerinte Magyarország újra a történelem rossz oldalára került. Baranyi ezen megállapítását a közönség részéről „Ruszkik, haza!” skandálás fogadta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Baranyi nem érti, hogyha a brüsszeli szankcióknak legnagyobb híve a lengyel kormánypárt, de az olasz szélsőjobboldal is kiállt mellettük, akkor a miniszterelnök miért nem támogatja azokat. Szerinte Orbán teljesen elszigetelte magát Európában, és ebbe az országát is egyre mélyebbre rántja. „A magyar miniszterelnök már rég hátat fordított a nyugati demokráciáknak. Hatalmát pedig a leggyengébbek elleni uszításra alapozza.”

A polgármester szerint a miniszterelnök Európát elárulja, és a háborúban folytatott politikájával 1956-ot is is.

„Nem tudjuk, miért vagyunk ismét a gonosz utolsó csatlósai.” Baranyi szerint nem kizárt, hogy az EU-ból és a NATO-ból való kilépésünk megágyazása folyik. A polgármester azt mondta, hogy ezt a folyamatot kell most megállítaniuk. Első lépésnek azt szeretné elérni, hogy a valóság hangozzon el a köztévében: „Hangozzon el, hogy a nyugati szankciók célja az orosz ipar meggyengítése, így az, hogy kevesebb fegyver legyen.” Baranyi azt is szeretné, hogy arról is beszéljenek az M1-en, hogy nem a szankciók, hanem az oroszok miatt lett ekkora a gáz ára.

„Nehéz feladat, de nem reménytelen, mint ahogy szabad Magyarország védelme sem volt az 66 éve.”

Beszédét azzal zárta, hogy az ukránok és az '56-os hősök legyenek mindenki előtt, mint példa.

„A Fidesz még azt sem csinálja jól, amit jól csinál” – osztotta meg a felismerését Mérő Vera nőjogi aktivista. Arról beszélt, hogy bár a kormány csilli-villi áldozatvédelmi központokat nyitott meg az elmúlt években, az áldozatok helyzete semmivel nem lett könnyebb, a központok meg konganak az ürességtől.

Forradalmi változást hozhatott volna az áldozatvédelemben Mérő Vera szerint az a hiteles, informatív, kifogástalan podcastsorozatot, amit a kormány készített a YouTube-ra. Hiába kérdezte azonban az elmúlt két évben többször is Varga Judit igazságügyi minisztert és az államtitkárait, hogy miért nem adják le a közmédiában főműsoridőben, csak a fejüket vakarták.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Sokan elhiszik, amit a televízióban látnak, hallanak – folytatta Mérő. Ha a tévében elmondanák, hogy mi az a bántalmazás, és miért nincs rendben, a társadalom széles rétegei azt fogadnák el igazságként, és az áldozatvédelmi központok se konganának az ürességtől.

Tragédiának nevezte, hogy a közmédia őrkutya szerepe akkor sem érvényesül, ha azon emberéletek múlnak. Mérő állítja: ha a közmédia a lúgos ügyről hitelesen tájékoztatott volna, a hatóság is előbb összekapja magát talán.

„Ez nem Hadházy Ákos egyszemélyes szabadságharca, hanem mindannyiunké” – kezdte beszédét Hajnal Edina szülő, a Magyar Anyák szervezet képviseletében. „Egészen kiskoruk óta arra tanítjuk gyerekeinket, hogy az igazunkért kiállni a helyes út, akkor is, ha nem ez a legkönnyebb” – olvasta szervezete üzenetét. Hajnal szerint előfordul, hogy valakit annyira elnyelnek a saját hazugságai, hogy azt hiszi, hogy az a valóság. Pont ezért szeretnék megmutatni gyerekeiknek: „minél mélyebbre süllyed valaki, annál nehezebben dönti el, mi az igazság.”

„Amit próbálok anyaként teljes szívvel megtanítani a gyerekemnek, azt megszégyenítik, leköpik, mindezt pedig az én adóforintjaimból.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Szomorúnak tartja, hogy a plakátokról, amiket „az arcukba nyomnak”, neki kell megtanítsa lányainak, hogy az „mocskos, ótvar hazugság”. Felháborodottan beszélt arról, hogy azért kell a gyereknek 18 fokban fagyoskodni, hogy a kormány egy médiafelületet tarthasson fent, ahol elmondják, hogy a „király nem meztelen.”

„Százmilliókból hirdetik, hogy annak az asztalnak a közepére kell szarni, ahol enni adnak.”

Hajnal szerint a kormány mérgezi a gyerekeket, és arra akarja őket tanítani, hogy szolgálják ezt a „mocskos, undorító rendszert”. Szerinte azonban hamarosan a mostani rendszernek is vége lesz, mert „ezek gyáva emberek”. „Ennek a rendszernek a falai rohadnak, mert mindenhonnan érezzük a bűzét. Nemcsak mi, hanem már a Holdról is látják: a király meztelen.” Végül arra kért mindenkit, hogy szervezkedjenek nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is.

„Nagyon remélem, hogy akik ebben a házban dolgoznak, nem nálam tanultak”– mondta a következőként felszólaló Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője. Ha ugyanis ott tanultak, az komoly kudarc az oktatóknak.

Az MTVA-ban szerinte a közmédia alapvető szabályait, de a saját maguk által alkotott kódexet sem tartják be.

„A közszolgálatiság nálunk nem működik”

– fogalmazott Polyák.

Olyan torszülött a világon sehol sincs szerinte, mint az MTVA, ami nem tévé, nem rádió, hanem egy vagyonkezelő alap. Az MTVA-val megpróbálják szerinte elfedni, hogy mire költik a közpénzt, évente több mint 100 milliárd forintot, és közben semmifajta felelősséget nem vállalnak a tartalomért.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszélt Polyák, hogy a közmédia vezetőjét, Papp Dánielt egyedül a Médiatanács elnöke, Koltay András tudná kirúgni, akit már többször meg is kértek erre. „Húzzál el, Dániel!” – skandáltatta a tömeggel a médiakutató, aki Papp Dánielt nem tartja méltónak a közmédia vezetésére.

„Közszolgálat. Ez a ház kiszolgál egy pártot, egy embert, mindenfajta feltétel nélkül”

– folytatta Polyák. A médiakutató azt látja, hogy a közmédiában minden beszélgetés oda fut ki, hogy mindenki más ostoba, csak a Fidesz és Orbán Viktor tudja, hogy ennek a világnak merre kell mennie. „Mi vagyunk a köz. Minket is szolgáljanak” – szólította fel Polyák a közmédia szerkesztőit, akik szerinte megalázzák az újságírást. Azt is mondta, hogy a propagandistákat nem kell megbecsülni, mert bárkit megaláznak. A propaganda tönkre teszi a társadalmat, de ez csak utólag, a történelemkönyvekből fog kiderülni. Nekünk azonban most kell élnünk és cselekednünk – tette hozzá a médiakutató.

Polyák szerint ugyanakkor az ellenzéknek is van felelőssége: az ellenzéki vezetésű városokban arra kell használni a helyi médiát, hogy a valóságról tájékoztassa az ott élőket. „Ébresztő! Ébresztő” – skandálták a tüntetés résztvevői.

„A gyerekeink mellé kell állnunk, semmi nem fontosabb, mint az ő jelenük” – mondta beszéde elején Simkó Edit tanár. Simkó szerint a kismókusok nemi élete fontosabb volt a diáktüntetéseknél az MTVA számára. Véleménye szerint a diákok ma az életre kíváncsiak, és gondolkodni akarnak, nem kizárólag a 18-19. századról tanulni. „Lemaradunk a 21. századtól, menthetetlenül” – mondta.

„Értse meg minden állampolgár, mi elhibáztunk valamit, mi, akik ott voltunk a rendszerváltáskor, azt hittük, hogy az magától úgy marad, de nem, küzdenünk kell érte.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A tanárnő felolvasta a diákok követeléseit is. Simkó elmondta, hogy állampolgárként szerződést kötött az állammal, hogy adóforintjaiból ellássák az egészségügyet, az oktatást, és figyelnek a kultúrára. „Vegyük tudomásul, ha gyerekeinkről van szó, akkor nincs jobb és baloldal.” Majd az MTVA-nak üzent: Ha nem tudhatom az igazat, akkor nem tudok jó döntést sem hozni. Végül feltette a kérdést: a kormány nem azért akarja leépíteni az oktatást, hogy buta embereket neveljenek ki?

A diáktüntetések egyik szervezője, Kalmár Lili, a Kölcsey Gimnázium diákja lépett színpadra. Arról beszélt, hogy hetek óta tüntetnek a tanáraikért, és a médiában rendre hazudnak a megmozdulásaikról, a mondanivalójukról.

„Senki nem mondta meg nekem, hogy mit mondjak. Nem mást képviselek, hanem magamat és a többi felháborodott diáktársamat”

– fogalmazott Kalmár, hozzátéve: a szabad gondolkodásért, szabad oktatásért és a szabad véleménynyilvánításért állnak ki.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt mondta, nem más próbálja dróton rángatni, irányítani őket, hanem a kormány azzal a töménytelen szemenszedett hazugsággal, amit lead a médiában. Az igazságra vagyunk kíváncsiak. Tisztességes választ, tárgyalásokat és változásokat akarunk – jelentette ki.

A döntéshozók nem hallják meg a tüntetőket, aránytalan szankciókat szabnak ki szerinte a tanárokra, és az oktatás helyett a gyepet fűtik. „Olyan tanárainkat rúgták ki, akik megtanították, hogyan kell büszkén kiállnunk a véleményünk mellett”– fogalmazott Kalmár, és azt ígérte, addig nem maradnak csendben, amíg az ország összes tanára nem lesz kifizetve és megbecsülve, és amíg az összes kirúgott tanárt nem helyezik vissza a Kölcsey Gimnáziumba.

A felszólalás után tömeg a „Szabad ország, szabad oktatás” szlogent skandálta.

„Nem értem, hogy hogy kerültünk ebbe a helyzetbe, és miért nem otthon szürcsöljük a teát a 18 fokos szobában” – kezdte beszédét Varga Orsolya tanár. Varga feltette a kérdést, hogy hol a boldogság mostanában, és azt is megkérdezte, hogy hol az a fiatalember aki azt ígérte, hogy szebb jövőt fog építeni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Örkény ha élne, lubickolna ebben a hazug világban.” Varga szerint mindennek, ami most történik, mi vagyunk az elszenvedői, de a kormány az egészet Brüsszelre akarja fogni. „Ne a talajra mutogass, ha csuklik a ló” – idézte a dakota mondást a tanárnő. Elmondta, hogy a diákokért és tanárokért van a helyszínen. A tanárok és diákok követeléseit nem ismételte meg, mivel ahogy fogalmazott „évek óta ezt szajkózzák”. „Kiabáljunk, hátha meghallják a stúdióban is: tanár nélkül nincs jövő!” – mondta Varga.

„Követeljük, hogy az MTVA hitelesen tájékoztasson, valós híreket akarunk!”

Majd saját konzultációjával zárta beszédét. Szakmai kormányról, elszámoltatható vezetőkről és kulturált közbeszédről is kérdezte a tüntetőket.

Hazudni nemcsak durva valótlanságokkal lehet, hanem kérdésekkel, álkonzultációval, álpártokkal és álparlamenttel – mondta az első felszólaló, Ungváry Krisztián.

A közmédiában márpedig hazudnak szerinte. Felidézte, hogy a napokban egy órán át öt ember beszélt a Telexen megjelent Mindszenty-cikkéről az M5 műsorában, de őt nem hívták meg.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ugyanebben az épületben az orosz–ukrán háborúról azt mondják, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek bennünket. Szerinte a közmédiában tilos kimondani az igazságot Oroszországról, sőt az oroszokkal szembeni empátiáról beszélnek, miközben Oroszország támadta meg Ukrajnát.

Ungváry second hand háborús bűnösnek nevezte Bayer Zsoltot, Georg Spöttlét és Nógrádi Györgyöt, akik szerinte az orosz agresszort támogatják.

Azt is mondta, hogy a közmédia elárulja a magyar embereket.

Egy nagyon fontos és szomorú ünnep van ma, november 4-én verte le az 1956-os forradalmat a bevonuló szovjet hadsereg – mondta Hadházy Ákos, majd egyperces néma csendet kért a résztvevőktől.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az M1 17:30-as híradója részletesen beszámolt az épület előtt éppen elkezdődő tüntetésről. Egy pillanatra élő képet is adtak, a gyülekező embereket pedig több kameraállásból is megmutatták.

Eközben pedig beolvasták a pedagógusok és a diákok követeléseit is.

Korábban az aHang nevű civilszervezet indított levélküldő akciót azért, hogy olvassa be a közmédia a pedagógusok, a szülők és a diákok 9 pontos követelését az oktatás átalakításáról. A szervezet levelet is írt Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának. Viszont a vezérigazgatótól csak ennyi választ kaptak: „sdfsdfsdf”

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Fél hat előtt pár perccel körülbelül kétszáz ember gyülekezik az MTVA épülete előtt a Kunigunda útján. A színpadon az 1956. Okt. 23. Szabad Kossuth Rádiót és az 1848 Március 15. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését táblákat állították fel.

A szervezők fáklyákat osztanak az embereknek, amiket a tervek szerint a rendezvény végén meggyújtanak majd. Az eddigi tanártüntetéseken megszokott volt, hogy sok diák vett részt, most kevés fiatalt látni.

Majdnem pontosan négy évvel ezelőtt a rabszolgatörvényként elhíresült munkatörvénykönyve-módosítás hatalmas elégedetlenséget és tiltakozási hullámot váltott ki. Voltak olyan tüntetések, mikor a belvárosban tüntetők elindultak a MTVA Kunigunda útja épületéhez, ellenzéki képviselőkkel együtt. A céljuk ekkor az volt, hogy olvassák be az M1 Híradójának adásában a tüntetők követeléseit. Az egyik tüntetésen több ellenzéki képviselő is bejutott a székházba.

Az idei választási kampány alatt is tartottak tüntetést az óbudai székház előtt az ellenzéki pártok. Az akkor egységesen induló ellenzék az MTVA székháza előtt azt kifogásolta, hogy nem jelenhetnek meg a köztévében, és hogy elfogadhatatlan szinten tolják az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!