„A Fidesz tévéje Putyin hű csatlósaként terjeszti az orosz propagandát” – közös tüntetést tartott az ellenzék az MTVA székháza előtt

2022. március 6. – 17:31

frissítve

„A Fidesz tévéje Putyin hű csatlósaként terjeszti az orosz propagandát” – közös tüntetést tartott az ellenzék az MTVA székháza előtt
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Tüntetést tartott az egységes ellenzék az MTVA székháza előtt, kifogásolva, hogy nem jelenhet meg az ellenzék a köztévében, és hogy elfogadhatatlan szinten tolják az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán. Az épületegyüttes előtti terület megtelt emberekkel, 10 felszólaló volt.
  • Hadházy Ákos arról beszélt, hogy követelik, hogy állítsák le az orosz propagandát és a választások előtt engedjék be az ellenzéket a közmédiába, mert Ilyen körülmények között ez a választás nem szabad és nem tiszta.
  • Szél Bernadett szerint a Fidesz még el sem lopta a fél országot, még Mészáros Lőrinc is csak gázszerelő volt, de a közmédiát már beszántották, ez volt az első lépés.
  • Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is azt mondta, Orbán a 2002-es szűk vereségből azt a következtetést vonta le, hogy nem lehet szabad sajtó, ha meg akarja valósítani a céljait. Márki-Zay a beszédében követelte, hogy Orbán álljon ki egy nyílt vitára vele.
  • Varju László szerint '56 mártírjai forognak a sírjukban, amikor a magyar köztévében arról beszélnek, hogy a megtámadott Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért.

„A propaganda fegyver, a hazugság öl” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést az Egységben Magyarországért hatpárti ellenzéki tömörülés vasárnap délután öt órára, az MTVA Kunigunda utca székháza elé. A tüntetés elején egy perces néma csenddel emlékeztek meg az orosz agresszió halálos áldozatira. Ezután Hadházy Ákos beszélt arról, hogy két aktualitása is van a tüntetésnek:

„a magyar miniszterelnök őrült mentora barbár háborút indított, a Fidesz tévéje pedig hű csatlósként terjeszti az orosz propagandát.”

– mondta és hozzátette, a másik aktualitás az, hogy fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyszer sem tehette be a lábát a köztévébe.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Öt előtt kezdett gyűlni a tömeg az MTVA székháza előtt. „Miért nem hoztatok több fiatalt?” – kérdezte egy nyugdíjas néni két huszonévesnek tűnő fiútól nagyjából 20 perccel a tüntetés hivatalos kezdete előtt, amikor az MTVA székháza előtt szellősen álldogáltak már a korán érkezők.

A srácok, akik néhány perccel korábban fogadták el és tűzték ki a kabátjukra a Márki-Zay korrupció ellenes küzdelmét szimbolizáló kék szalagot, erre azt válaszolták: „Már úton vannak”. Bár nem tűnt úgy, hogy ők konkrétan várnának még ismerőseikre, de néhány perc múlva tényleg megjelent mellettük egy kicsit fiatalabbnak, tizenévesnek tűnő, háromfős társaság. Tőlük azt kérdezte egy szervező, hogy áthúzott Putyin fejes vagy „Húzzatok a faszba” feliratos táblát kérnek, ők pedig az előbbit választottak.

A tüntetés leírása összekötötte a Putyin-ellenes és háborúellenes gondolatokat a közelgő országgyűlési választásokkal, amikor így fogalmaz:

„Eljött az ideje hogy tiltakozzunk a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen.”

A szervezők többek között azt kifogásolják, hogy az ellenzéki politikusokat évek óta nem hívták a köztévé és a közrádió adásaiba, hogy tiltólistára kerülnek azok a nem politikai szereplők is az MTVA-nál, akik kormánykritikusak, illetve, hogy szerintük a magyar közmédia háborús propagandát folytat Oroszország mellett.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hadházy Ákos volt az első felszólalása, addigra a székház előtti terület megtelt tüntetőkkel.

Állítsák le az orosz propagandát!

Hadházy arról beszélt, egy ideig még azok, akik keresik az igazságot, találnak független híreket, de a propaganda egyre inkább elzárja a valóságot azoktól, akihez már csak a kormány hírei jutnak el. Ahogy nőnek a bajok és nő az elégedetlenség, úgy tiltják be az utolsó független hírportált is, a végén marad az állami híradó és a sötétség: „ez a pályaív az oroszoknál már elért a végpontjára a Facebook-lekapcsolásával, de legyünk biztosak abban, ha engedjük, mi is oda fogunk érkezni” – mondta. Hozzátette: ahol most tartunk az már nem demokrácia.

Orbán akárhányszor megszólalhatott a köztévében, de hányszor szólalhatott meg ellenzéki politikus, hányszor szólalhatott meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Nullaszor. Nincs több kérdés – mondta Hadházy.

„Állítsák le az orosz propagandát és a választások előtt engedjék be az ellenzéket. Ilyen körülmények között ez a választás nem szabad és nem tiszta”

– mondta és végül hozzátette, a választáson azt kell eldönteni, hogy Európa vagy Moszkva.

Még el sem lopták a fél országot, a de a közmédiát már beszántották

Hadházy után Szél Bernadett beszélt arról, hogy pártoktól független szabad sajtót követelt a Fidesz a rendszerváltáskor, és nézzünk most rá az MTVA-ra. 2010-ben pedig beszántották a szabad sajtót, mert tudták, hogy amire készülnek, ahhoz az kell, hogy velük hazudjon a sajtó. Még el sem lopták a fél országot, Mészáros még gázszerelő volt, de a közmédiát már megszerezték, és a párt magáncsatornájává változott. És ez a közmédia, GDP-arányosan többe kerül nekünk, mint a briteknek a BBC, tette hozzá.

Előbb kérdez a holland, franci, holland közmédia, mint a saját köztévénk, miközben engem a magyar emberek választottak meg, mondta Szél, majd arról beszélt, hogy Putyin háborúja után feltekerték a potmétert a magyar köztévében, szakszerű támadásról beszélve többek között.

A Fideszre Putyin stabilan számíthatott ciklusokon keresztül, és ezért nem bízik Orbánban az európai világ, a keleti nyitással elszakította az országot Nyugattól, amiben ez a közmédia óriási segítséget nyújtott, mondta Szél, és hozzátette: de a választás után minden magyar ember visszakaphatja a közmédiát, és mi is visszakaphatjuk a helyünket az Európai Unióban.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt, parlamenti képviselőként 2013 óta nem hívták be a közmédiába, de az ország főpolgármesterét sem hívták 2019 óta egyszer sem. De akkor, amikor behívták, akkor is a bicikliről kérdezgették: na ez a magyar közmédia – mondta.

„Papp Dánielnek igaza van, ez a közmédia nagyon független. Független az összes ellenzéki politikustól, a kritikus civilektől és a több millió magyar állampolgártól, akiket az elmúlt 12 évben magára hagyott a Fidesz-kormány”

– mondta Szabó, aki szerint a köztévé átlépett egy határt, és veszélyezteti a magyarok biztonságát. Ezután skandálni kezdte a tömeg, hogy „gyertek le!”, mert az épület tetejéről kamerások kezdték venni a tüntetőket.

Az Orbán által hajtogatott „stratégiai nyugalom” azt jelenti, gőze sincs, mit ellene most mondania. Évek óta arról beszél, hogy Európa rossz, Putyin jó, és ezt most hirtelen nem tudja megfordítani – mondta Szabó.

'56 mártírjai forognak a sírjukban

Közben a tüntetők már vagy száz méteren töltötték meg a Kunigunda utca ezen szakaszát. Varju László arról beszélt, ez már nem csak a hazudozó, állampárti tévé, hanem a putyini propaganda Európába épített központja. Ebben a köztévében elhangozhatott 2022-ben, hogy a megtámadott Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért, mert nem adta meg magát.

„'56 mártírjai forognak a sírjukban, hogy magyar ember ilyet kiejtett a száján”

– mondta Varju, és hozzátette, az is elfogadhatatlan volt, amikor arról beszéltek, hogy az ukrán polgárok felfegyverzése hitleri megoldás, és hogy Oroszország csak azért szállja meg Ukrajnát hogy az országnak végre független kormánya legyen.

Fotó: Mónus Márton / Reuters
Fotó: Mónus Márton / Reuters

A jobbikos Brenner Koloman szerint nemzetbiztonsági kockázat, hogy a magyar közmédia orosz propagandát terjeszt, az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig azzal kezdte: „Putyin takarodj a közmédiából!”. Az ő szellemisége ugyanis átjárja az MTVA székház falait, a Kreml propagandája éjjel nappal folyik a magyar közmédiából, mondta. Majd arról beszélt, a háború kitörésének első napján elkezdődött az őrület a magyar közmédiában, és idézte a közmédiában elhangzottakat: Csernobilt azért foglalták el az oroszok, hogy később nehogy valaki megtámadja.

A momentumos Hajnal Miklós ifj. Lomniczi Zoltánt idézte, aki azonnal a putyini propagandát kezdte mondani a háború kapcsán a köztévében, az orosz agressziót relativizálta, ahogy a fideszes hazugságokkal teszi nap mint nap. Arról is beszélt, hogy ő azt az információt kapta, idén még azt az 5 percet sem kapják meg az ellenzéki politikusok, amit az előző választás előtt még megkaptak.

„Mocskos Fidesz!” – kezdte ezután skandálni a tömeg. Hajnal ezután megüzente az MTVA-nál dolgozó propagandistáknak, hogy: „Elvtársak, vége! Tovarisi konec!”

Az MSZP-s Ujhelyi István szerint Magyarország útja nem Moszkva felé van, hanem Európa felé. A putyinizmus, a göbbelsi tempó nem az elmúlt hetekben költözött be ebben az épületbe, ott van egy évtizede, mondta, majd hozzátette, egy felmérés szerint a Fidesz-szavazók negyede már azt gondolja, az uniós szövetségünket fel kellene, hogy váltsa a Moszkvával való együttműködés. Ujhelyi ezután felidézte azt a kiszivárgott hangfelvételt, amin Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője beszél arról a beosztottaknak, hogy ebben „az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.

Polyák Gábor médiakutató, aki az összellenzék szakpolitikai referense a média területén azzal kezdte, nem teheti meg, hogy hallgat, miután 12 éve azt rombolják, amiben ő hisz, amit ő tanítani akar. Nem szabad hallgatni, nem szabad félni – mondta.

Esélye sincs az ellenzéknek bejutnia a közmédia épületébe és elmondania, mit gondol az országról, mondta, és hozzátette, hiába rögzítette a kormány kormányhatározatban, hogy valódi sajtószabadság van, valójában a hazudozás szabadsága, a megbélyegzés szabadsága van. 12 éve abban élünk, hogy megbélyegzik, aki mást gondol, mondta Polyák, és hozzátette: ahol propaganda van, ott nincs újságírás, aki parancsra cselekszik, az nem újságíró, csak propagandista.

Polyák elmondta, az ellenzék biztosítaná a tájékozódás szabadságát, a közérdekű adatok nyilvánosságát, a sajtó szabadságát. Valódi közszolgálatot építenének, ami nem egy kormányt szolgál: tisztességes újságírás kell hozzá, kíváncsinak kell lenni mások véleményére. Helyre kell állítani a médiapiac működését, el kell zárni az állami hirdetések csapjait, felül kell vizsgálni a KESMA működését, független médiafelügyeletet kell létrehozni, sorolta Polyák. Emellett egy sajtóalapot is létrehoznának, és fontosnak tartanák a médiaoktatást az iskolában.

Követeljük, hogy Orbán álljon ki egy nyílt vitára!

A tüntetés főfelszólalója az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter volt, aki azzal kezdte, Polyák egy igazi hős, aki nem politikusként, hanem az ELTE oktatójaként szólalt fel itt most, és biztosan a Fidesz célkeresztjébe is került.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Márki-Zay szerint Orbán a 2002-es szűk vereségből azt a követeztetést vonta le, hogy nem lehet sajtószabadság, és 2010 után ezt végig is vitte, megvalósította a sajtószabadság megszüntetését. Orbán beszántotta a független médiumokat, azóta milliárdos költésekkel dolgozó oldalakon folyik a gyűlölet. Az előválasztásnál Karácsonyra számított a Fidesz, mint befutó, be is táraztak egy sor anyagot róla, de amikor megbeszélték a visszalépést, tudták, mostantól ő fogja kapni ezt a támadást. Az ismertségem mindenesetre egész biztosan nem alacsony – mondta Márki-Zay.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az ukrán háború kapcsán az ellenzéket vádolják hazugsággal, hogy fegyvereket küldenének Ukrajnába. „Az agymosott tömegek sosem fogják hallani”, de valójában Orbán Viktor szállít fegyvereket, hiszen megszavazta az uniós szállítást – mondta, majd sorolta az ellene bevetett fideszes lejáratások témáit. Márki-Zay szerint nem beszélnek viszont Szájerről, Kaletáról, Boldogról, a kémbankról, hogy rekord deficit van, hogy Orbán minden háborút elbukott; többek között a kovid és az infláció ellen. „Hazaáruló” – mondta Márki-Zay Orbánra.

Ahogy nem beszélnek a programunkról sem, mondta, majd sorolta: hogy svájci indexálás szerint emelnék a nyugdíjakat, hogy megsegítik a devizahiteleseket, hogy bérlakásprogramot indítanak, hogy a kötelező kamarai tagdíjakat megszüntetik, hogy a homofób törvény eltörlése után valódi gyermekvédelmi törvényt hoznak, hogy megduplázzák 4 év alatt a gyest a családi pótlékot és az otthonápolási díjat, hogy elszámoltatás lesz, csatlakoznak az európai ügyészséghez, hogy öt éven belül bevezetik az Eurót, és hogy a magánegészségügy is ingyenes, ha az államiban túl hosszú lenne a várólista. A Nyugathoz, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz akarunk tartozni, mondta.

Márki-Zay szerint csoda, hogy igazi lehetőség van ezután a 12 év után leváltani Európa legkorruptabb kormányát, miközben Magyarországon nincs demokrácia, és nem lesz szabad választás. Nincs szabad választás, ahol agymosás folyik 12 éve, ahová nem engedik be az ellenzéket a közmédiába – mondta.

Követeljük, hogy az ellenzék programját is bemutathassák a közmédiában, hogy fejezzék be az orosz propaganda terjesztését, és hogy Orbán álljon ki egy nyílt vitára, mondta Márki-Zay, aki szerint egy tisztességes jogállamisággal rendelkező országot szeretnének csinálni Magyarországból. A választásokig 28 nap van, az MTVA épülete valószínűleg addig nem fog megnyílni előttünk, hogy utána megnyílik-e, az az embereken múlik, hogy mennyit segítenek eljuttatni az ellenzék híreit, programját az emberekhez.

„Kelet vagy nyugat háború vagy béké, tolvajok vagy tisztességes emberek, ez a valódi választás április 3-án”

mondta Márki-Zay Péter, majd a tüntetés végeztével a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orosz dezinformáció

Láthatóan tudatos, szervezett, átgondolt stratégia alapján próbálja a Kreml befolyásolni a magyar közvéleményt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, amelyben központi szerepe van a közösségi felületeknek, különösen a Facebooknak; a Political Capital kutatóintézet gyűjtötte össze azokat a tényeket, példákat és részleteket, amelyek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben – erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Amióta múlt hét csütörtökön az orosz haderő bevonult Ukrajnába, ahogy a világ számos pontján, úgy Magyarországon is több háború és/vagy Putyin ellenes tüntetést tartottak már, Budapest vezetése nemrég kék-sárga színben kivilágított Halászbástyával fejezte ki a szolidaritását Ukrajnával, az MKKP pedig a fővárosi és a debreceni orosz konzulátusnál is akcióztak. Az egyesült ellenzéknek sem a vasárnapi az első megmozdulása. A háború kitörésének napján, Márki-Zay Péter békéért imádkozott többezer tüntetővel az orosz követség előtt, egy hete pedig a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntettek „Ruszkik, haza!” mottóval.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!