Márki-Zay az ellenzéki tüntetésen: Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj

2022. március 1. – 18:01

frissítve

Márki-Zay az ellenzéki tüntetésen: Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ruszkik, haza!” – skandálta a tömeg a Clark Ádám téren kedd este az ellenzék „Putyin, takarodj” mottóval meghirdetett tüntetésén a Nemzetközi Beruházási Bank – az ellenzék narratívájában „orosz kémbank” – előtt. Az ellenzék szerint a helyszín nem véletlen, ez a bank szimbóluma az orosz befolyásnak Magyarországon.

A tüntetést élőben követtük:

Helyszínen lévő kollégánk szerint a tüntetés elején „Legyen Magyarország mindannyiunké” táblákat osztogattak a résztvevők között, többen pedig olyan táblát tartottak fel, amin Putyin arca van pirossal áthúzva. Ilyenekből csináltak közlekedési táblákat is Ukrajnában. A tömegben néhány ukrán zászló is feltűnt, ahogy „Nem leszünk gyarmat” feliratú táblák is.

„Putyin, menj a picsába, vidd magaddal az Orbánt” – kiabálta a színpad felé egy férfi ukránul vagy oroszul, ezt aztán a körülötte lévőknek lefordította magyarra.

Bár az eseményen felszólalt volna a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkésze, Iványi Gábor is, ő végül nem ment ki a helyszínre. Helyette a párbeszédes Tordai Bence beszélt. „Most azt látjuk, hogy Ukrajnában orosz tankok, rakétavetők, bombázók vannak. Ide vezetett Orbán haverjának, Putyinnak a politikája” – mondta, mire egy kisebb fújozás és „hazaárulózás” jött a tömegből. Tordai szerint Orbán kiszolgáltatta Magyarországot Putyinnak és Oroszországnak, de most válik világossá, mennyire fontos, hogy Magyarország független legyen az orosz gáztól. „Magyarország a KGB lerakata lett, szégyen Orbán Viktorra” – folytatta Tordai, aki szerint Orbán „ott nehezíti a közös európai fellépést, ahol csak lehet, ezzel pedig a kárpátaljai magyarok életét is veszélyezteti”. Tordai szerint az ellenzék majd eltakarítja az orosz bankot, „Putyin kémbankját” a Clark Ádám térről.

Ezután egy Ukrajnából elmenekült nő, Maria lépett a színpadra. Maria három gyerekével és szüleivel menekült el Kijevből, férje Ukrajnában maradt. Arról beszélt, nem tudja már, milyen nap van, csak azt, hogy ez az ukrajnai háború hatodik napja. “Amíg a te gyerekeid békésen játszanak az utcán, az én gyerekeim megtanulták a háború szó valódi jelentését, segítettek más önkénteseknek az utcán Molotov-koktélokat készíteni, hogy megállítsák az orosz tankokat” – mondta. “Ha Oroszország abbahagyja a harcot, nem lesz többé háború. De ha Ukrajna hagyja abba a harcot, nem lesz többé Ukrajna"- fejezte be Maria a beszédét.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A következő felszólaló Márki-Zay Péter volt, aki főképp kampánybeszédet tartott, és Orbán Viktorról beszélt. Azt mondta például, Ukrajnában most valóban háború van, de Magyarországnak tizenkét éve van olyan kormánya, ami retorikai szinten folyton háborúzik, közben “Orbán elveszítette a harcot az infláció és a rezsi ellen is”, és több ezer “migránst telepít le”, a leginkább viszont a járvány elleni harcot veszítette el a kormány Márki-Zay szerint. “Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj, a háborúból nem csinálunk kampányt” – mondta.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Márki-Zay szerint az ellenzéknek két követelése van a kormány felé: Szijjártó Péter adja vissza „az orosz érdekek szolgálatért” Lavrovtól kapott kitüntetését, a közmédia pedig “ne folytasson orosz propagandát”. Azért csak két követelésük maradt, mert kedden az Európai Parlamentben az ellenzék szerint fideszes képviselők is támogatták az orosz agressziót elítélő határozatot, miszerint fel kellene bontani az együttműködéseket a Paks 2-ben is érintett Roszatommal, és az orosz többségi tulajdonú, budapesti Nemzetközi Beruházási Bank sem működhetne az EU területén. Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője szerint viszont ugyan a Fidesz megszavazta az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP határozatot, de nem „támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását”, mert nem támogatták a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik.

Márki-Zay végül megköszönte, hogy a magyarok megmutatták, tudnak segíteni, ha kell, például kimennek a pályaudvarra az érkezők elé, és így “jelesre vizsgáztak emberségből”. A tömeg ezután elénekelte a Himnuszt, ezzel vége lett a tüntetésnek.

A kormány is reagált az ellenzéki tüntetésre. Közleményükben azt írták, “amikor a szomszédban háború zajlik, a baloldal mai akciója csak olaj a tűzre. "Senkinek sem engedjük, hogy belesodorja Magyarországot a háborúba. Magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem szabad részt venniük, ahogyan fegyvereket sem szállítunk Ukrajnába". Fideszes politikusok és kormánypárti médiumok is pár napja azt állítják Márki-Zay-ró és a „baloldalról”, hogy magyar katonákat akar Ukrajnába küldeni, és háborús konfliktusba sodorná Magyarországot. Ők azokat a Márki-Zaytól származó mondatokról beszélnek, amikor azt kérdezték tőle, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor akár katonai erővel is segítené-e Ukrajnát a konfliktus kezelésében, ő pedig ezekre úgy válaszolt, „hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai” segítséget és támogatást is adhat az ország Ukrajnának.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az orosz „kémbank”

Az orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) 2019-ben, amerikai tiltakozás ellenére tette át a székhelyét Moszkvából Budapestre. Akkor a legnagyobb kritikát a bank alkalmazottainak és vendégeinek szavatolt diplomáciai mentesség váltotta ki, ami szakértők szerint alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, ezzel a schengeni övezetbe. Ezért is nevezték sokan már akkor „kémbanknak” az NBB-t, a pénzintézet azonban többször is tagadta ezt a vádat.

A bankban Oroszországnak van a legnagyobb részesedése, Magyarország pedig a második legnagyobb tulajdonos. Az NBB budapesti székházát tavaly áprilisban Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, augusztusban pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel tekintette meg az épületet.

Az ellenzéki pártok az orosz agresszió miatt azonnali szankciókat követelt a magyar kormánytól, ezek között szerepelt az NBB kiutasítása is. Mivel az NBB az ENSZ-nél van bejegyezve, rá nem vonatkoznak a háború miatt bevezetett nyugati szankciók. A volt KGST-országok közül már Csehország és Románia is kilépett az NBB-ből. A bankról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!