Putyin elleni szankciókat követel a kormánytól az ellenzék

2022. február 26. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egységben Magyarországért szerint Oroszország Ukrajna elleni agressziója nem maradhat következmények nélkül, az ellenzék ezért három pontban követel azonnali szankciókat a magyar kormánytól. Az Egységben Magyarországért pártszövetség szombati sajtótájékoztatóján: Paks II. felfüggesztését, az orosz elnök és üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztását és a Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítását is elvárja Orbán Viktortól – hangzott el az ellenzéki pártok online sajtótájékoztatóján.

Varju László a DK alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 11. választókerületében, a Költségvetési Bizottság elnöke azt mondta, követelik, hogy a kormány vizsgálja meg, hogy van-e Putyinnak vagyona Magyarországon és a vizsgálat után fagyassza be Putyin magyarországi vagyonát. Szerinte az orosz elnök nem a szerződésben, nem a kimondott és a leírott szóban, hanem „a tankokban, a vadászbombázókban és a gépfegyverekben hisz”.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke annak a követelésnek adott hangot a sajtótájékoztatón, hogy a magyar kormány azonnali hatállyal függessze fel a Paks II. beruházást. „A háború megindítása egyértelművé tette, hogy meg kell szakítanunk azokat a függőségeket, amelyek az agresszor Putyin-rendszerhez kötnek minket. Az egyik legnagyobb függőségünk az atomenergia” – indokolta a követelést.

„Míg az Európai Unióban Orbán Viktor az, aki sokszor Putyin trójai falovaként viselkedik, addig pénzügyekben ez az úgynevezett Nemzetközi Beruházási Bank jelenti Oroszország trójai falovát” – jelentette ki a momentumos Hajnal Miklós. „Az Egységben Magyarországért azt követeli az Orbán-kormánytól, hogy azonnal hatállyal zárja ki Magyarországról, a magyar pénzügyi rendszerekből ezt az orosz kémbankot, amelynek a dolgozói ráadásul diplomáciai védettséget is élveznek” – mondta a politikus. A teljes videó elérhető Márki-Zay Péter Youtube-csatornáján is.

Magyarország támogatni fog minden Oroszországgal szembeni uniós szankciót, és nem fogja megakadályozni egyiket sem, mondta Orbán Viktor az ukrán-magyar határszemléjén szombaton, erről itt írtunk részletesen. Az Egyesült Államok és az EU hozott már pénzügyi szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai támadás megindítása után, szombatra a legnagyobb kérdés az maradt, hogy meglépik-e a pénzügyi atombombaként emlegetett döntést, vagyis kizárják-e Oroszországot a SWIFT-ből.

Arról, hogy az orosz-ukrán válság miatt mi lesz most az orosz, ukrán érdekeltségekkel, és különösen hogyan érinti a Molt, Paks 2-t és az OTP-t, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A magyar–orosz gazdasági kapcsolatok elsősorban az energetikában fontosak, de azért az egészségipar, gyógyszeripar vagy a bankszektor is erős kárvallottja lehet a helyzet fokozódásának.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!