Orbán a határon: Magyarországot megvédjük, a menekülőkről gondoskodunk!

2022. február 26. – 13:52

frissítve

Orbán a határon: Magyarországot megvédjük, a menekülőkről gondoskodunk!
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Határszemlét tartott szombat délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Hajdúhadházon, a látogatásról szóló képeket a Miniszterelnöki Sajtóiroda tette közzé. A miniszterelnök a határszemle előtt a debreceni laktanyában katonákkal találkozott, köztük Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával is.

A látogatásról a miniszterelnök Facebook-oldalán is közölték a fotót, azt írták rá, hogy „Magyarország biztonsága az első”.

Egy későbbi posztban az jelent meg, hogy a miniszterelnök rendkívüli helyzetértékelést tartott a Beregsurányban.

Szombaton az ukrán elnök azt mondta, reméli, hogy „Magyarország és Németország is bátor lesz ahhoz, hogy levágjuk az orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről”. Az ukrán parlament szerint is ellenzi Magyarország Moszkva kizárását a SWIFT-rendszerből. Szijjártó Péter azt írta, hogy nem blokkolnak semmit. A lengyel kormányfő szerint Orbán neki telefonon azt mondta, támogatja a SWIFT-es lépést is. Ahogy arról korábban itt írtunk, az Egyesült Államok és az EU hozott már pénzügyi szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai támadás megindítása után, szombatra a legnagyobb kérdés az maradt, hogy meglépik-e a pénzügyi atombombaként emlegetett döntést, vagyis

kizárják-e Oroszországot a SWIFT-ből.

Pénteken este és szombat reggel érkeztek olyan információk, hogy a korábban ellenkező országok közül is többen belemennének a kizárásba. Zelenszkij a Twitterén azt írta, hogy beszélt Mario Draghival szombat reggel, és szerinte az olasz miniszterelnök megerősítette, hogy támogatják Oroszország leválasztását a bankközi rendszerből. Dmitro Kuleba külügyminiszter ugyanezt írta Franciaországról és Ciprusról is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalna Putyinnal a tűzszünetről és a békéről, Szijjártó Péter felajánlotta, hogy ezt Magyarországon tegyék meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!