Orbán a határon: Magyarország támogatni fog minden Oroszországgal szembeni uniós szankciót

2022. február 26. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország támogatni fog minden Oroszországgal szembeni uniós szankciót, és nem fogja megakadályozni egyiket sem, mondta Orbán Viktor az ukrán-magyar határszemléjén szombaton a Reutersre hivatkozó Guardian szerint.

A Reuters a Telexnek is elküldött beszámolója szerint Orbán azt mondta, „Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogatunk, tehát semmit nem fogunk blokkolni, tehát amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és támogatjuk” – mondta angolul újságíróknak. „Itt az ideje az összefogásnak, ez egy háború”, és a békére való törekvés a legfontosabb, mondta Orbán.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban azt írta ki a Twitterére délután fél egykor, hogy beszélt telefonon Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki ismét támogatásáról biztosította az Oroszország elleni szankciókat, beleértve a SWIFT-rendszernél felmerültet is.

„Remélem, hogy Németország és Magyarország bátorságot merít ahhoz, hogy meghozza ezt a fontos döntést” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délelőtti beszédében, amikor arról beszélt, hogy arról mennek egyeztetések, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. (Ami a nemzetközi utalásokhoz elengedhetetlen.)

Ez az egész orosz pénzügyi rendszert lekapcsolná a globális pénzügyi vérkeringésről. A Twitterén az ukrán parlament is arról írt, hogy szerintük Magyarország azok között az országok között van, akik ellene vannak, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből.

Az Egyesült Államok és az EU hozott már pénzügyi szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai támadás megindítása után, szombatra a legnagyobb kérdés az maradt, hogy meglépik-e a pénzügyi atombombaként emlegetett döntést, vagyis kizárják-e Oroszországot a SWIFT-ből.

Pénteken este és szombat reggel érkeztek olyan információk, hogy a korábban ellenkező országok közül is többen belemennének a kizárásba. Zelenszkij a Twitterén azt írta, hogy beszélt Mario Draghival szombat reggel, és szerinte az olasz miniszterelnök megerősítette, hogy támogatják Oroszország leválasztását a bankközi rendszerből. Dmitro Kuleba külügyminiszter ugyanezt írta Franciaországról és Ciprusról is.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!