Hadházyék fáklyás élőlánccal akarták bekeríteni az MTVA épületét, rendőri sorfal védte a bejáratot

2022. november 4. – 17:37

frissítve

Hadházyék fáklyás élőlánccal akarták bekeríteni az MTVA épületét, rendőri sorfal védte a bejáratot
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több százan gyűltek össze az MTVA óbudai épülete előtt péntek este fél hatkor, Hadházy Ákos hirdetett tüntetést a propagandamédia ellen.
  • Beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ungváry Krisztián és Mérő Vera, de diákok, tanárok és szülők is felszólaltak.
  • Hadházy Ákos hibrid forradalmat hirdetett a hibrid rezsim leváltására. Sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, forgalomlassító tüntetésekkel kell szerinte kikényszeríteni a közmédia vezetőjének leváltását és a szabad, tisztességes választási szabályokat.
  • A képviselő arra kérte a tüntetőket a beszédek után, hogy fáklyás élőlánccal vegyék körbe az MTVA épületét, a rendőrség azonban a gazdasági bejárat közelében sorfalat állt, és nem engedte át őket.
  • Hadházy és pár országgyűlési képviselő eljutott az utolsó szabadon hagyott bejáratig, de aztán azt is lezárták. A zuglói képviselő szerint ezzel megvalósult a blokád, és arra kérte a tüntetőket, hogy ne próbáljanak erőszakkal áttörni a rendőri sorfalon.
  • Este háromnegyed kilencre már csak alig maradt pár ember a közmédia épületénél, Hadházy Ákos pedig abbahagyja a sátrazást.

Összesen két ellenzéki párt jelezte nyilvánosan is, hogy részt vesznek az MTVA épülete előtti tüntetésen: a Momentum és a Párbeszéd részvételre buzdította saját szimpatizánsait is. De nemcsak pártok, hanem például a nyári, kata eltörlése elleni tüntetések mögött állók is jelezték, hogy ott lesznek pénteken este.

A Magyar Hang csütörtökön végigkérdezte a többi pártot is: az LMP jelezte, hogy bár egyetértenek, de ahogy fogalmaztak, a jelenlegi válsághelyzetben nem „a közmédia elfogultságát kell politikai prioritásként meghatározni”. Az MSZP sem vonta kétségbe, hogy a közmédia nem teljesíti feladatait, de szerintük most ez elvonhatja a figyelmet a szabad oktatásért folytatott tüntetésekről. A DK jelezte, hogy Varju László, országgyűlési képviselő részt vesz majd, a Jobbik nem kommunikált semmit az eseménnyel kapcsolatban.

„November 4-én 17:30-kor vegyük blokád alá a Hazugsággyárat! Ha elegen leszünk, hiába zárnak be minden kaput, benne leszünk a tévében!” – áll az országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés Facebook-eseményben. A cél az, hogy a hetek óta tüntető diákok és a tanárok is bejussanak a közmédia műsoraiba, és személyesen is elmondhassák követeléseik.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Békés, de nagyon határozott demonstrációt ígérnek. A tervek szerint összesen kilencen szólalnak majd fel, köztük Ungváry Krisztián történész, Mérő Vera író, de egy diák és egy tanár is beszédet mond majd.

A képviselő október 28-án jelentette be, hogy sátrat ver az állami média Kunigunda utcai székháza előtt, és a következő napokban ott is marad. Hadházy már ekkor meghirdette a november negyedikei tüntetést. Az elmúlt egy hetet fogadóórákkal töltötte, de sokan kilátogattak hozzá, hogy támogatásukról bíztassák. Van, aki csokit hozott neki bentről, van, aki csak egy szelfiért érkezett.

Hadházy szerint a táborveréshez az inspirációt épp az MTVA biztonsági őrei adták neki: október 23. előtt ugyanis egy néhány perces videót szeretett volna felvenni, de felismerve őt olyan gyorsan zárták be az összes kaput, hogy még az egyik biztonsági őrt is kizárták. A képviselő hozzátette, hogy akciójával nem célja, hogy elterelje a tanárok ügyéről a figyelmet: „jelen pillanatban a legfontosabb ügy az ő kiállásuk sikere, hiszen a jövő ezen múlik.” Hadházy a közmédia épülete előtt felvert sátrából nyújtotta be az erre a ciklusra tervezett egyetlen törvényjavaslatát is: az „Egyes törvényeknek a közpénzből finanszírozott propagandát megtiltó, valamint az állami médiaköltések nyilvánosságát megteremtő módosításáról”.

Hadházy a Telexnek azt mondta: ahogy az MTVA viselkedik vele napok óta, pont az mutatja meg, miért kell ott tüntetni. Az állami média előtt sátrazó képviselő a Telexnek elmesélte tapasztalatait:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!