„Van, aki csokit hoz bentről, van, aki szelfizni jön ki” – kamerákkal, mobilvécével indult Hadházy sátrazása az MTVA előtt

2022. október 28. – 22:04

„Van, aki csokit hoz bentről, van, aki szelfizni jön ki” – kamerákkal, mobilvécével indult Hadházy sátrazása az MTVA előtt
Hadházy Ákos az MTVA székház előtt a Kunigunda útján 2022. október 28-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Az adta az inspirációt, amikor megjelentem itt egy videót csinálni, de bezártak mindent. Akkor gyakorlatilag egy képet és videót készítettünk, mire hátranéztem, már minden be volt zárva.”

-mondta a jelenleg az állami közmédia előtt sátrazó független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, amikor elmentünk hozzá. Mint pénteken arról beszámoltunk, Hadházy Ákos sátrat vert a közmédia székháza előtt, a Kunigunda utcában. Hadházy videóban jelentette be, hogy november 4-ig, azaz jövő péntekig lakik majd a közmédia előtt: erre a napra pedig azt kérte az emberektől, „Önök is jöjjenek el, és vegyük közösen blokád alá ezt a piszkos hazugsággyárat.”

A képviselő napközben elmondta, kiállásával két dologra hívja fel a figyelmet. Szerinte ugyanis egyrészről az állami médiát vissza kell venni a köz számára, ehhez „a jelenlegi hírhamisító elnök helyett új, konszenzusos elnököt kell kinevezni”. Másrészről pedig úgy véli, a fizetett állami propagandát be kell tiltatni.

Péntek este, a sátorverés első napján mentünk el a képviselőhöz, aki elmondta, a köztévé elé költözésével két rövidtávú és konkrét dolgot is szeretne elérni. Egyrészről azt, hogy a november 4-es blokádra a megmozdulása miatt többen jöjjenek majd el. Másrészről pedig azt, hogy jobban eljusson sátrazásával másokhoz is, hogy következő héten bead egy propagandát tiltó törvényjavaslatot: Hadházy úgy fogalmazott, az a lényeg, hogy tudjanak róla az emberek, bár

„Azt nyilván nem gondolom, hogy majd az egyhetes sátrazás miatt megszavazza a parlament a törvényjavaslatomat”.

A kormány bástyája: a közmédia

Hadházy Ákos a kiköltözésről azt mondta, az egy hét alatt azt tervezi, nem fog elmozdulni, az utcai sátorban alvástól pedig nem fél, szerinte az időjárás-jelentés alapján a hőmérséklet neki kedvez. Hozzátette, napi egyszer azért be fog menni a városba egy órára, hogy zuhanyozzon egyet, illetve pótolja adott esetben a csokikészleteit. Elmondta, „hacsak nem lesz tüdőgyulladása”, kint fog egész héten aludni.

„Amikor az ember arról dönt, hogy egy ilyet csináljon, akkor persze tudomásul veszi, hogy a kormánypárti média majd lehülyézi. De én azt gondolom, valahogyan meg kell mutatni, hogy ezt komolyan gondolja az ember és nemcsak egy kommunikációs trükk.”

-fogalmazott sátras akciójáról Hadházy, aki elmondta azt is, konkrét reakciót a köztévétől azért nem vár. Szerinte az lesz maximum a kérdés, hogy leadják-e a sátrazását vagy sem. Ettől függetlenül beszélgetési szándékkal azért többször megpróbál majd bemenni a székházba, hátha valaki fogadja: bár pénteki tapasztalatai alapján a közmédia eddig csak zárt ajtókkal várta őt.

A képviselő hozzátette, azt látja, hogy „vannak azért csendes változások a közmédiában”. Kiemelte, hogy a választások előtthöz képest most hívnak be ellenzéki politikusokat. Ez szerinte azért lehet, mert Magyarország „sokszor megkapja az EU-tól azt a kérdést, hogy hányszor volt bent a választás előtt Orbán és hányszor volt bent ellenzéki politikus.”

Emellett úgy véli: „az is látszik, hogy a diákoktól megijedtek, érzik az erejüket. Október 23-ról is beszámoltak, az is igaz, hogy olyan beszámolóval, ami miatt normális országban már kirúgták volna a közmédia vezetőjét.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szerinte az oktatás miatti megmozdulásokról is inkább azért beszélt a közmédia, mert az EU-s pénzek miatt most „lejjebb vettek egy fokkal”. Hadházy azonban azt gondolja, hiába mutatja be a demonstrációt félpercekre az állami tévé, „attól, mert vannak ilyen gesztusok, még nem adhatjuk fel a rendes közmédiát”. Azt is kifejtette,,

„Nem engedhetjük meg azt magunknak, hogy egyszer nem sikerült itt elérni a valódi közmédiát, szóval akkor próbáljunk mást. Egyszerűen annyira a lelke és bástyája ez a rendszernek, hogy tovább kell támadni.”

Csoki, vécé, kamerák

Hadházy úgy gondolja, a megmozdulássorozatok után a hosszúhétvégén az elcsendesedés időszaka jön, de „ahhoz, hogy történjen valami, vállalni is kell valamit” – számára ez az egy hét az, amit vállalt. A képviselő előre bejelentette sátrazási szándékát is a rendőrségre.

Innen akkor azt az információt kapta, hogy mindig kell embernek lennie a sátornál, máskülönben le kéne azt bontani (és újra bejelenteni). A sátor mellett ezért ő szinte folyamatosan ott lesz, mint elmondta, a nap nagy részét beszélgetésekkel tölti majd, az éjszakát pedig alvás előtt egy kis munkával tölti.

Hozzátette, van nála csoki is, amit az őt látogatók hoztak neki, illetve, ha kell, rendel házhozszállítást a köztévé címe elé. „Én be fogom engedni az ételfutárt, nem úgy, mint múltkor a közmédia a pizzafutárt”, tette hozzá arra utalva, hogy amikor múltkor megpróbált az MTVA székházába bejutni, a biztonsági őrök olyan gyorsan cselekedtek kizárásában, hogy még a pizzát sem engedték be.

Hadházy egyelőre csak sátorral és transzparenssel készült a helyszínre, de van nála powerbank az áram miatt. Egy téli hálózsákot vitt magával, de sátrában van egy asztal is, hogy kényelmesen le lehessen ülni. Emellett pedig

A képviselő még egy külön mobilvécét is rendelt a Kunigunda utcába, hogy ne legyen azzal se problémája.

Hadházy esténként hírcsokrot mond majd olyan hírekből, amik szerinte a köztévében is elhangozhatnának, ha „normálisan működne a híradó”. Tart majd emellett beszélgetéseket, meghívta már például Ungváry Krisztián történészt, Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét, illetve Polyák Gábort, aki korábban az összellenzék médiaprogramjának kidolgozásáért felelős szaktanácsadója volt. Sátra előtti székein pedig fogadóórát tart azoknak, akik beszélgetni jönnének.

A közmédia és a Hadházy-reality

A sátras beszélgetés egy pontján, este 7 körül elkísértük a képviselőt újabb bejutási kísérletére, ez azonban hamar kudarcba fulladt. Lényegében Hadházy amint lelépett a köztévé és a sátra között húzódó úttestre, a biztonsági őrök már bebújtak az üvegajtók mögé, onnan figyelve, mikor megy tőlük távolabb a képviselő.

Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

„Amint elindulok, bezárják az ajtókat”, mondta Hadházy, majd hozzátette:

„De volt már olyan, aki hozott ki bentről csokit, meg egy olyan is, aki kijött hozzám egy szelfire.”

Hadházynak bejutási kísérleteit egyébként sosem kell egyedül meglépnie. Ahogy elindul a székház felé, a közmédia két munkatársa azonnal kíséri őt egy kamerával. A közmédia videósai egyébként a jelen utasítás szerint elég kitartóan fogják folyamatosan követni Hadházyt, amikor a képviselő semmit nem csinál, a köztelevízió dolgozói akkor is sátra előtt állnak jelenleg is – hol forgó, hol nem forgó kamerákkal.

Persze aki arra számítana most, hogy éjszakánként elalvássegítő „Hadházy alszik”-élőzést követhet majd végig az állami tévén, annak csalódnia kell: mint azt az állami tévé dolgozóitól megtudtuk, egyelőre csak este 11-ig forgatják az ülő, beszélgető, sétáló Hadházyt, adást viszont eddig úgy néz ki, nem fognak összevágni a hétszer tizenórányi nyersanyagból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!