Telex Neked #120: Putyin gyengül, Prigozsin menekül, felbőg a Harley, felkészül: Kína

2023. június 30. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele a június 22. és június 28. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Helló, kedves Olvasók!

Liptai Lívia vagyok, a Telex életmódrovatának vezetője. A rovatban főként azzal foglalkozunk, hogyan hatnak a hírek az emberekre, olyan történeteket mutatunk be, amelyek vagy az egyediségük miatt érdekesek, vagy azért, mert annyira jellemzőek mindenkire. Engem is ez érdekel a leginkább: hogyan élnek, mit csinálnak mások – és főleg: miért teszik azt, amit tesznek. Mondjuk, erre nem mindig van egyértelmű válasz, azt például nem igazán tudom megmagyarázni, miért pattantam a hintára, amikor ez a kép készült.

De a válasz biztosan nem lenne olyan izgalmas, mint amennyire ez a hét volt, lássuk a június 22. és 28. közötti időszak nyerteseit, veszteseit, lázadóit és legfontosabb eseményeit.

Prigozsin vs. Putyin

Mi történt? Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője szombat hajnalban elindult csapataival Moszkva felé, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Majd hirtelen, elvileg egy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével létrejött megegyezés alapján visszafordult.

Ki nyert? Egyelőre úgy tűnik, hogy senki. Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma meggyengült, a Wagner nem vesz részt a jövőben az ukrajnai harcokban, és állami forrást sem kap, a Wagner-csoport vezérének pedig senki nem jósol hosszú életet. Talán Lukasenko? Természetesen Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, szerinte nem is volt igazán jelentős az esemény.

Lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter, Tuzson Bence kerül a helyére

Mi történt? A Magyar Nemzet már június 27-én megírta, hogy Varga Judit lesz a Fidesz európai parlamenti listavezetője jövőre. Másnap le is mondott az igazságügyi miniszter.

Ki kerül a helyére? Rogán Antal jobbkeze, TikTok-influenszer, aki 17 évesen már Antall Józsefnek adott tanácsokat – Tuzson Bence portréját itt olvashatják.

Ki jár jól? Egy biztos, Varga Judit lemondásával nem halványulnak az ügyei, ha pedig később hiányozna valakinek Orbán Viktor makulátlan öltözködésű csatára a magyar belpolitikából, annak összegyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatait.

Harley-sok vs. háborítatlan városi nyugalom

Mi történt? Több ezer Harley Davidson érkezett Budapestre, itt ünnepelte 120. évfordulóját a szabadság és a lázadás jelképeként ünnepelt márka.

Mi ellen lázadtak? A harley-sok a konformitás és a csend ellen. A budapesti lakosok a lezárások és a zaj ellen.

Ki nyert? Inkább ki nem. Több motoros az életét vesztette az utakon, néhány százezer budapestinek pedig zaklatottabb hétvégéje volt, mint amikor a Red Bull Air Race bitorolta a légteret.

Ember vs. szappan

Mi történt? Kollégánk hetekig nem fürdött, zuhanyozott, tisztálkodott – mindeközben dolgozni is bejárt, mi pedig semmit nem vettünk észre az egészből.

Mi ellen lázadt? Inkább csak kíváncsi volt arra, beindulnak-e a szervezet öntisztító folyamatai.

Beindultak? De be ám!

Nem lázad, csak jön! jön! jön! Kína! Kína! Kína!

Kiderült, hogy Fóton nyílik az új kínai akkumulátorgyár

Kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válna Magyarország, Rogán és köre tűnik fel a projekt mögött

Ácsi civilek közleményben tiltakoznak az új kínai katódgyár ellen

További fontos hírek

Orbán Viktor interjút adott a Bildnek, nem haragszik, hogy egyes újságok diktátornak nevezik

Így jutottunk el Orbán pozsonyi találkozójára, ahol nagyon nem akarták, hogy ott legyünk

Leváltották a Péterfy Sándor Utcai Kórház teljes menedzsmentjét

Hangfelvétel bizonyítja, hogy Donald Trump egy Irán elleni támadás tervét felvázoló titkosított Pentagon-iratot mutogatott a látogatóinak a birtokán

Udvaros Dorottyát választották meg a nemzet színészének

A hét egyik legolvasottabb cikke: OceanGate: Meghaltak a tengeralattjáró utasai

A hét képe

Halász Ferenc az alcsúti arborétum vezetőjeként 2007-ben látta, hogy gyerekei pizsamában szaladgálnak a szentjánosbogarak fényében. Akkor gondolt először arra, hogy ezt az élményt meg kell osztani mindenkivel. Mára a Bogármester tizenkét helyszínen tart bogársétákat albogármestereivel a Vácrátóti Arborétumban, a tíznapos júniusi rajzási szezonban immár közel húszezer embernek.

Fotó: Huszti István / Telex

A hét videója: Mindenki azt gondolja, hogy bárcsak ő találta volna ki ezt a bulit

Megnéztük a Shrek Rave budapesti buliját, ahol rengeteg beöltözött rajongó, DJ és musicalszínész együtt bulizik a Shrek-filmek tiszteletére.

Aktuális podcastjaink

Brückner Gergő vendége legutóbb Felsmann Balázs energia-közgazdász volt. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársával az ország összes fontos energetikai kérdését átbeszéltük Paks II. realitásaitól az akkumulátorgyárak Magyarországra vonzásán át addig, hogy hogyan értékelhető a kormány tervezett húzása, amivel utólag nyúlnának bele már megkötött áramszerződésekbe.

Az Afterben hosszabb kihagyás után Sisivel tér vissza a Feltörekvők rovat. Az egy évvel ezelőtt Yalla című számával feltűnt, azóta már lemezszerződéssel rendelkező fiatal előadóval beszélgetve szóba kerül a nők helyzete a hiphopban, a külsőségekkel kapcsolatos elvárásoknak való megfelelési kényszer, és az is, hogy miért vonzódik annyira az iszlám valláshoz.

Jövő héten két új műsorunk indul: a Rákeltérítőben ismert ráktúlélők, rákbetegek történetét, küzdelmét és gyógyulását dolgozzuk fel a szintén daganatos betegségből felgyógyult exrádiós Markovits Ferenc vezetésével. A Kisbolygóban pedig szakértők segítségével járunk körül zöld témákat pánikmentes, megoldásfókuszú, emberközeli hozzáállással. Műsorvezető: az Ökoanyu fenntarthatósággal foglalkozó Facebook-oldal kezelőjeként ismertté vált Nagy Réka, aki szintén tapasztalt podcastos.

Ha valaki feliratkozna a Telex Podcast csatornáira, itt van egyben az összes link.

11. Heti túraajánló: Csend, béke, zöld alagút: vízitúra az Ipolyon

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!