Udvaros Dorottyát választották meg a nemzet színészének

2023. június 26. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést, a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyébe – adta hírül a Nemzeti Színház közleménye.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Fotó: Nemzeti Színház
Fotó: Nemzeti Színház

A testületbe 2020-ban Andorai Péter, 2021-ben Törőcsik Mari, 2022-ben pedig Haumann Péter helyére kellett új tagot választani. A Nemzet Színésze címet jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Balázsovits Lajos viseli, ők döntöttek most az új tag személyéről.

A nemzet színészének most megválasztott Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak (jelenlegi nevén a Pesti Magyar Színháznak). Ezt követően alapító tagja volt a Katona József Színháznak, majd az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja.

Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára.

Udvaros Dorottya legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy rongálás miatt kellett bíróság elé állnia több Greenpeace-aktivistával együtt. A természetvédők két évvel ezelőtt egy lebontásra ítélt cölöpházról vágták le a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő Fertő tavi fecskék befészkelhessenek és tojást rakhassanak. A házat a beruházó azért hálózta le, mert ha fészket raknak alatta a védett madarak, nem lehet lebontani. A vád szerint az akcióval összesen 102 800 forint kárt okoztak.

Udvaros ártatlannak vallotta magát a bíróságon, majd úgy nyilatkozott, hogy „a bűncselekmény azt jelenti, hogy én a társadalomra veszélyes cselekedetet hajtok végre. Én szentül hiszem, hogy én a társadalomra nézve jó cselekedetet hajtok végre akkor, amikor egy fokozottan védett madár fészkelőhelyét megpróbálom megvédeni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!