A Fertő tavi fecskéknek akart segíteni, rongálás miatt kell bíróság elé állnia Udvaros Dorottyának

2023. június 20. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Rongálás vádjával állt bíróság elé a Greenpeace több aktivistája, köztük Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színésznő – írja az rtl.hu.

A természetvédők két évvel ezelőtt egy lebontásra ítélt cölöpházról vágták le a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő Fertő tavi fecskék befészkelhessenek és tojást rakhassanak. A házat a beruházó azért hálózta le, mert ha fészket raknak alatta a védett madarak, nem lehet lebontani.

A vád szerint az akcióval összesen 102 800 forint kárt okoztak. Az aktivisták hétfőn Sopronban álltak bíróság elé, mindannyian ártatlannak vallották magukat. Udvaros Dorottya az rtl.hu-nak azt mondta, nem érzi úgy, hogy bűncselekményt követett volna el.

„A bűncselekmény azt jelenti, hogy én a társadalomra veszélyes cselekedetet hajtok végre. Én szentül hiszem, hogy én a társadalomra nézve jó cselekedetet hajtok végre akkor, amikor egy fokozottan védett madár fészkelőhelyét megpróbálom megvédeni” – mondta.

A Kossuth-díjas művész szerint ráadásul nemcsak a madarakat, de az emberek életminőségét is védeni próbálták: ha ugyanis a fecskék elpusztulnak, az általuk elfogyasztott rovarokat az emberi egészségre is ártalmas permetszerekkel kell kiirtani. A színésznő egyébként évek óta együttműködik a Greenpeace-szel, a Fertő tavi beruházás ellen is többször felszólalt már.

A rongálással vádolt aktivisták tárgyalása ősszel folytatódik.

A Fertő tó magyar oldalára, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére, a Natura 2000 területen tervezett beruházás 60 hektáron, 45 milliárd forint közpénzből valósulna meg. A beruházás kivitelezője Mészáros Lőrinc cége. Többek közt egy 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, parkoló, vitorláskikötő, valamint motelek és apartmanházak is épülnének a területen. A tervek ellen ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak. A beruházás folyamatosan csúszik, legutóbb június 17-én döntött arról Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy az eredeti, nagy beruházást egyelőre elhalasztják, helyette megnyitják a kikötőt, a strandot és az ökoparkot. „B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani” – mondta a döntésről Lázár.

A témában született cikkeinket itt, a Magyarországon az utóbbi években zajló, heves reakciókat kiváltó vízparti beruházásokkal kapcsolatos, szakértők által jegyzett véleménycikkeket pedig itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!