Térkővágóörs és Betononfüred: Litkai Gergely és Udvaros Dorottya videóban mutatja be a Fertő tavi beruházás abszurditásait

2022. március 30. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Új videót készített a Greenpeace-szel közösen Litkai Gergely humorista a kormány Fertő tavi beruházásáról. A videóban, amely más kiemelt beruházások természetvédelmi és jogi abszurditásait is bemutatja, Litkai Udvaros Dorottyával közösen szerepel.

Litkainak nem ez az első közös munkája a Greenpeace-szel: 2021 őszén mutatták be „A halott állat a jó állat” című videót, amelyben a Fertő-Hanság Nemzeti Park területére tervezett turisztikai beruházással foglalkozik. A videót azóta több mint 600 ezren látták.

A mostani videó a Fertő tó magyar oldalára, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területére, a Natura 2000 területen tervezett beruházásával foglalkozik. A kormány itt 60 hektáron egy üdülőközpontot tervez építeni 45 milliárd forint közpénzből. A beruházás kivitelezője Mészáros Lőrinc cége. Többek közt egy 100 szobás, 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, illetve 880 parkoló, vitorláskikötő, valamint motelek és apartmanházak is épülnének a területen. Az ezzel kapcsolatos problémákat Litkai Gergely és Udvaros Dorottya hét és fél perces videóban vesézik ki.

„Az embernek az az érzése, hogy a természetes állóvizeink egy gigantikus hotel jakuzzijává váltak, és a természet csak zavaró tényező” – mondja Litkai, míg Udvaros arról beszél: „talán jobb lenne egy új természetvédelmi kategóriát bevezetni: Egykori Nemzeti Rezervátum, azaz E-NER. A Fertő pedig elnyerhetné a Térkővágóőrs, esetleg a Betononfüred elnevezést”. A színésznő szintén nem most először emeli fel a hangját a tó ügyében: 2021 nyarán kenuval evezett az azóta elbontott cölöpházakhoz a fecskék védelméért, idén február 16-án pedig egy egész napon keresztül tiltakozott a helyszínen a Greenpeace aktivistáival.

A beruházás ellen nemcsak a művészek, hanem az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai, nemzetközi szakértői bizottságok, civil szervezetek és több mint 25 000 magánember is tiltakozott. 2021 decemberében ráadásul kiderült, hogy az építkezés még az addigi terveken is jócskán túlterjeszkedik. A közbeszerzési kiírásban ugyanis olyan épületek szerepelnek, amelyekre nincs engedélye a beruházó cégeknek. A helyi civilek és a Greenpeace azonban elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást – olvasható a közleményükben.

A témában született cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!