Szenteste írták ki újra a Fertői közbeszerzést, még az engedélyezettnél is nagyobbat akarnak építeni

2022. január 5. – 13:06

Szenteste írták ki újra a Fertői közbeszerzést, még az engedélyezettnél is nagyobbat akarnak építeni
Fotó: Greenpeace

Másolás

Vágólapra másolva


December 24-én újra meghirdették a Fertői közbeszerzést, amit előzőleg maga a kiíró Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vont vissza, miután a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve. A mostani közbeszerzési kiírásban viszont még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre, sőt, olyan épületek is felbukkantak benne, amelyekre egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek, írja közleményében a Greenpeace. A beruházás ellen a Magyar Tudományos Akadémia testülete is felszólalt.

De nézzük az eseményeket sorjában. A Fertő tó magyar oldalára, a Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi terület magánterületén, Natura 2000 területen, 60 hektáron terveztek egy beruházást. A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánított állami beruházásra 2019-ben 32 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

Mit építenének?

  • Egy 100 szobás, 4 csillagos szállodát,
  • fedett sportkomplexumot,
  • 880 járművet befogadó parkolót,
  • többszintes látogatóközpontot,
  • motelt,
  • apartmanházat,
  • kempinget és
  • 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A kivitelező Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., 2021 tavaszára a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoztak, kövekkel töltötték fel a partszakaszt. A hatvanas évek óta itt álló cölöpházak többségét pedig a bíróság ítéletét meg sem várva, tűzveszélyre hivatkozva a tulajdonosok saját költségére lebontatták, 20 millió forintos bontási költséget számlázva ki.

A beruházás ellen 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott, majd a Balaton, a Fertő tó, a Velencei-tó és a tatai Öreg-tó védelmében összefogva megalapították a Nagy Tavak Koalíciót, azt hangsúlyozva, hogy ezek a természeti értékek nem áldozhatók fel rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

A Greenpeace 2021 áprilisban a Győri Törvényszékhez fordult, hogy megállítsa a Fertőrákosnál elkezdődött gigaberuházást. Augusztusban Leonore Gewessler, a zöldpárti osztrák környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a magyar kormányhoz, konkrétan Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez fordul, hogy a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az osztrák hatóságokat is, mivel a projektnek határokon átnyúló hatásai vannak, ezért kétoldalú szakértői csoport felállítását javasolta.

November végén elején gyorsított eljárásban kezdték keresni a kivitelezőt. A sietség hivatalos indoklása egészen parádésra sikeredett:

ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi.

A kiírás határideje 2021. december 17. lett volna, azonban a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve, ám a bizottság döntését meg sem várva másnap maga a kiíró Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. visszavonta azt.

Az ügyben decemberben az MTA is a beruházás leállítását kérte, a Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

„Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.”

A kiírás azonban 2021. december 24-re – szentestére – újra megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben. Az ebben megadott adatok ráadásul jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye az állami cégnek, írja a Greenpeace. Ráadásul addig, amíg a Greenpeace által a környezetvédelmi engedélyek ügyében indított bírósági eljárás le nem zárul, egyáltalán nem is lehetne közbeszerzési eljárást indítani.

Mindezek miatt a Greenpeace ismét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult,

azt kérve a testülettől, hogy állapítsa meg a közbeszerzési kiírás jogellenességét, és ennek alapján nyilvánítsa érvénytelennek, és kötelezze az ajánlatkérőt a felhívás visszavonására.

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót, és annak német nyelvű változatát is eddig 25-25 ezren írták alá.

A témában született cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!