Az MTA-nál is a Fertő tavi beruházás leállítását kérik

2021. december 21. – 12:42

Az MTA-nál is a Fertő tavi beruházás leállítását kérik
A munkálatok 2021 júniusában – Fotó: Dr. Brenner Koloman / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudományos Akadémia is a Fertő tavi beruházás leállítását követeli, közölte kedden a Greenpeace Magyarország. Az MTA Biológiai Tudományok Osztályának az állásfoglalásában ez áll:

„A beruházás így a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené. A beruházást már számos nemzetközi szervezet is ellenzi, valamint az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.”

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya 2021. december 14-i osztályülésén tárgyalt a beruházásról, a vita után szavazták meg az állásfoglalást kiadását, 1 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett.

A Greenpeace így kommentálta az állásfoglalást: „Nagyon örülünk és maximálisan egyetértünk az MTA Biológiai Tudományok Osztályának szakmai állásfoglalásával. Vajon kinek kell még tiltakoznia, hogy a beruházást leállítsák, annak terveit újragondolják?”

A 32 milliárd forintos turisztikai fejlesztést a kezdetek óta rengeteg kritika éri: a környékbeli civilek, a Nagy Tavak Koalíció, a Greenpeace és az UNESCO is tiltakozott már.

A témában született cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!