Ausztria beleszólást akar a Fertő tavi magyar gigaprojektbe

2021. augusztus 6. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák külügyminiszter közös osztrák-magyar munkacsoport felállítását kéri a magyar hatóságoktól a Fertő tó melletti magyar óriásberuházás környezeti hatásvizsgálatához. Burgenland idáig nem kapott beleszólást a projektbe, miközben a fertőrákosi szállodaépítés a határ mindkét oldalán jelentős természetvédelmi téma.

Az osztrák szövetségi kormány közös szakértői csoport felállítását kezdeményezi a fertőrákosi, már zajló turizmusfejlesztési beruházással kapcsolatban. A határ magyar oldalán zajló, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánított állami beruházás előkészítő munkálatai már javában zajlanak: a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoznak, kövekkel töltik fel a partszakaszt, a cölöpházak többségét a hatóságok a tulajdonosok saját költségére lebontatták. A kivitelező Mészáros és Mészáros Kft. munkálatai a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, világörökségi területen alapvetően változtatnák meg a Fertő tó déli partszakaszát.

A beruházás keretében 100 szobás, 4 csillagos szállodát, fedett sportkomplexumot, 880 járművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, apartmanházat, kempinget és nagy vitorláskikötőt építenek. A beruházás ellen 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott, petíciót indítottak, a Greenpeace a kormányhivatal hozzájáruló határozatának a megsemmisítését követeli. A magyar tavak védelmére alapított Nagy Tavak Koalíció szerint rövid távú gazdasági érdekek miatt áldoznának fel pótolhatatlan természeti értékeket.

A beruházást támogatók szerint az ellenzők csak az osztrák turisztikai érdekeket képviselik, és azt hangsúlyozzák, hogy csak 13 hektárt fognak ténylegesen beépíteni. Az osztrák sajtó többször foglalkozott már az építkezésekkel, az ügyben korábban egy osztrák környezetvédő szervezet az UNESCO-hoz is fordult, hogy helyezze tiltólistára a magyar állami beruházást.

Mint a Mérce írja, Leonore Gewessler, a zöldpárti osztrák környezetvédelmi miniszter most bejelentette, hogy a magyar kormányhoz, konkrétan Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez fog fordulni, hogy a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az osztrák hatóságokat is. Az osztrák miniszter azt hangsúlyozza, hogy a projektnek határokon átnyúló hatásai vannak, ezért Ausztria elvárta volna, hogy bevonják a környezeti hatásvizsgálati eljárásba, és most kétoldalú szakértői csoport felállítását javasolja. A háttérhez hozzá tartozik, hogy Burgenland és az osztrák szövetségi kormány egymásra mutogat, hogy kinek kellett volna hatékonyabban fellépnie a projekt megakadályozásáért, és a vitának pártpolitikai vonatkozásai is vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!