Pert indít a Greenpeace a Fertő tavi óriásberuházás leállításáért

2021. április 28. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pert indít a Greenpeace a Kormányhivatal ellen, hogy leállítsa a tó partjára tervezett állami óriásberuházást, mellyel a tó magyar oldalán akarnak szállodát, 800 férőhelyes parkolót, nagy vitorláskikötőt és látogatóközpontot létrehozni. Már kövekkel töltik fel a partot, a környezetvédő szervezet szerint szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei veszélyeztetik a nemzeti park természeti értékeit.

A Greenpeace szerdán a Győri Törvényszékhez fordul, hogy megállítsa a Fertőrákosnál már elkezdődött gigaberuházást. A most megtámadott kormányhivatali döntés értelmében a beruházó tovább folytathatja a Natura 2000 területen, nemzeti park magterületén zajló beruházást, mely ellen a helyiek mellett magyar és osztrák szervezetek is tiltakoznak.

A Fertő tó magyar oldalára tervezett turisztikai fejlesztésre 2019-ben 32 milliárd forintot irányzott elő a kormány, a beruházás alapvetően változtatná meg a déli partszakaszt. A Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, 60 hektáron tervezett beruházás egy 100 szobás, 4 csillagos szállodát, fedett sportkomplexumot, 880 járművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, apartmanházat, kempinget és 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt tartalmaz. A kivitelező Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., és az előkészítő munkák már javában tartanak: a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoznak, kövekkel töltik fel a partszakaszt, a hatvanas évek óta itt álló cölöpházak többségét pedig a hatóságok tűzveszélyre hivatkozva a tulajdonosok saját költségére már le is bontatták.

A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánított állami beruházás a Miniszterelnökség alá tartozik, gazdája, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pedig a helyiek panasza szerint alig kommunikál velük. A beruházás ellen 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott, majd a Balaton, a Fertő tó, a Velencei-tó és a tatai Öreg-tó védelmében összefogva megalapították a Nagy Tavak Koalíciót, azt hangsúlyozva, hogy ezek a természeti értékek nem áldozhatók fel rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

A civil szervezetek azóta az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét is megkeresték, de az Európai Bizottságnál is szót emeltek a tó érdekében, egy osztrák környezetvédő szervezet pedig az UNESCO-hoz fordult, hogy helyezze tiltólistára a magyar állami beruházást. A beruházást támogatók kommunikációja szerint az ellenzők a magyar projektben versenytársat látó osztrák turisztikai érdekeket képviselnek, a beruházás során különben is csak 13 hektárt fognak ténylegesen beépíteni. Az osztrák sajtó is többször foglalkozott az építkezésekkel, a der Standard április elején hosszú riportot is közölt, melyben megjelent egy drónvideó is arról, hogy hogy áll a beruházás.

A Greenpeace most a kormányhivatal legutóbbi határozatának visszavonását, illetve megsemmisítését követeli, melyben a beruházás engedélyét módosították a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kérésére. A beruházó azt akarta, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító tevékenységét ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse, a kormányhivatal pedig ennek részben helyt adott.

A kormányhivatal indoklását a Greenpeace különösen megdöbbentőnek tartja, az ugyanis úgy értelmezhető, hogy éppen az eddigi munkálatok káros hatásaira hivatkozva fogadják el a további természetátalakítást. A kormányhivatal érvelése szerint a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (...) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték” – idézik.

„Egy nemzeti park világörökségi magterületén elfogadhatatlan, hogy a védett, illetve fokozottan védett madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek távoltartása, elűzése a cél. A határozat pedig felháborító, törvényeinket sértő módon ehhez járul hozzá. Miután a kormányhivatal is megállapítja, hogy a kivitelezési munkákkal sikerült úgy megzavarni a területet, hogy azok az élőlények, amiket eddig még nem pusztítottak el, elhagyják élőhelyüket, a kormányhivatal további engedélyeket ad ki a terület még alaposabb tönkretételére”

– kommentálta a döntést Kun Zoltán, a Fertő Tó Barátai Egyesület szakértője.

A Greenpeace szerint a kormányhivatal határozata az Alaptörvényt, több hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi vállalásait is sérti.

„Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ökológiai- és klímaválság ilyen súlyos szakaszában, szárazodó országunkban, államfőnknek, Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére, a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul” – nyilatkozta Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót eddig közel kilencezren, annak német nyelvű változatát hatezren írták alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!