A Wagner nem vesz részt a jövőben az ukrajnai harcokban, és állami forrást sem kap

2023. június 29. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem írta alá a szerződést a Kremllel, ezért a Wagner a jövőben nem vesz részt az ukrajnai hadműveletben – jelentette be az orosz duma védelmi bizottságának vezetője.

Andrej Kartapolov csütörtökön azt mondta, Jevgenyij Prigozsint már a június 24-i felkelés előtt figyelmeztették, hogy ha nem írja alá a szerződést, a Wagner nem vehet részt az ukrajnai harcokban, és a jövőben semmilyen állami finanszírozásban nem részesülhet.

Az orosz állami hírügynökségek, a RIA és a TASZSZ is azt írják, Prigozsint már a Wagner-lázadás előtt tájékoztatták, hogy szerződéskötés hiányában a zsoldossereg nem vehet részt az ukrajnai hadműveletben.

Mint arról korábban beszámoltunk, július elseje a végső határideje, hogy az önkéntes katonai egységek szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal. A legnagyobb orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin viszont már korábban jelezte: nem hajlandóak aláírni a szerződést, és azt is belengette, ha szerződéskötésre kényszerítik őket, inkább nem maradnak Ukrajnában.

„Mindenki elkezdte végrehajtani a döntést. A helyes döntést. Kivéve Prigozsin” – mondta csütörtökön Kartapolov.

A Wagner egynapos minilázadásának összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!