Megtalálhatták a Wagner-tábor helyét Belaruszban, a helyiek féltik a gyerekeiket az erőszaktevőktől

2023. június 29. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belarusz ellenzéki vezető szerint folyamatban van a Wagner zsoldosok táborának építése Oszipovicsiben, az ukrán határtól 230 km-re északra. Aljakszandr Azarau, a volt katonákból álló belarusz BYPOL gerillacsoport vezetője hangsúlyozta: a gerillák finoman szólva nem akarják, hogy tábor épüljön Belaruszban a wagneresek számára. Azt mondta, az orosz zsoldosok „meleg fogadtatásra” számíthatnak, arra is utalt, szabotázsakciókat fognak rendezni azokon a helyeken, ahol az orosz zsoldosok állomásoznak.

Inga, egy 43 éves orvos Oszipovicsiben az AP hírügynökségnek azt mondta: katonai felszerelések és belarusz katonák vannak a város utcáin, minden lakos a wágneristák érkezéséről beszél. „Őszintén szólva, pánikba estünk, és nem örülünk annak, hogy a szomszédaink lesznek. (…) Nekem tizenéves lányaim vannak... Hogyan fogunk élni gengszterek, kegyelmet kapott gyilkosok és nemi erőszaktevők mellett?”

A Verstka nevű, az orosz politikai vezetéstől függetlenül működő orosz médium forrásai szerint a munkásoknak kevés időt adtak arra, hogy felépítsenek egy 24 ezer négyzetméteres katonai jellegű tábort, ami akár nyolcezer harcos elhelyezésére is alkalmas. A műholdképeken új létesítmények is láthatók Tsel faluban, mintegy 15 km-re Oszipovicsitól.

A Belaruski Hajun nevű független belarusz katonai csoport szerint Prigozsin a héten többször is találkozott Alekszandr Lukasenko belarusz diktátorral, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

(Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!