Brit hírszerzés: Kritikus ponthoz közelít a Wagner-csoport és a Kreml közötti konfliktus

2023. június 15. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Július elseje a végső határideje, hogy az önkéntes katonai egységek szerződést kössenek orosz védelmi minisztériummal. A legnagyobb orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin viszont már korábban jelezte: nem hajlandóak aláírni a szerződést.

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentése szerint a határidő a Prigozsin és az orosz katonai felső vezetés közötti konfliktus kicsúcsosodása lehet. Ráadásul az eddig Putyint egyáltalán nem kritizáló Prigozsin a szerződéskötés elutasításával az orosz elnökkel is nyíltan szembeszáll: Putyin ugyanis személyesen is arra buzdította az önkéntes alakulatokat, hogy írják alá a szerződést (június 13-án az orosz állami televízióban buzdított erre).

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter június 10-én rendelte el, hogy minden önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a minisztériummal, ezzel növelve az orosz hadsereg hatékonyságát. Az első szerződést június 12-én kötötték meg az Ahmat egységgel.

Prigozsin viszont továbbra is dacol, szerdán egyenesen úgy fogalmazott: „A Wagner harcosai közül senki sem hajlandó újra a szégyen útjára lépni.” A Wagner vezetője pár napja azt is belengette, az se biztos, hogy a csapatai Ukrajnában maradnak – ez minden bizonnyal komoly érvágás lenne az Ukrajnában harcoló orosz erőknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!