Hangfelvétel is van arról, ahogy Trump titkosított dokumentumokat mutogat a vendégeinek

2023. június 27. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN birtokába jutott egy nagyjából kétperces hangfelvétel, ami 2021 nyarán készült, és amin az hallható, ahogy az egykori elnök, Donald Trump egy Irán elleni támadás tervét felvázoló titkosított Pentagon-iratot mutogat a látogatóinak a New Jersey állambeli Bedminsterben található birtokán.

A felvétel új részleteket tartalmaz abból a beszélgetésből, amely kulcsfontosságú bizonyíték Jack Smith különleges ügyész vádiratában. A felvételen olyan mondatok is elhangoznak, amik a vádiratban nem szerepelnek.

Donald Trump ellen június 13-án emeltek vádat. A politikus mind a 37 vádpontban ártatlannak vallotta magát, és szabadlábon védekezhet. Trumpot többek között titkosított iratok nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással vádolják. A vádiratban atomtitkok és nemzetbiztonsági dokumentumok helytelen kezelésével kapcsolatban szerepel az 1917-es kémtörvény megszegése is, ami különösen súlyos börtönbüntetést vonhat maga után. Ha az ellene felhozott vádak igazak, Trump akár több tíz év börtönbüntetést is kaphat.

A CNN birtokába jutott hangfelvételt 2021 júliusában készítették, amikor Trump a bedminsteri birtokán fogadta a volt kabinetfőnöke, Mark Meadows emlékiratán dolgozókat. A vádirat szerint a találkozón a volt elnök titkos információkat osztott meg a jelenlevőkkel – két dolgozójával, a memoár szerzőjével és a kiadó egy munkatársával.

A hangfelvétel is alátámasztja, hogy a találkozó valóban megtörtént, és az elhangzottak alapján az is egyértelmű, hogy Trump valóban olyan dokumentumokat lobogtatott meg a látogatói előtt, amelyeket nem lett volna szabad.

2021 júliusában Donald Trumpot épp a New Yorker egyik cikke foglalkoztatta, amely azt állította Mark Milley tábornokról, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökéről, hogy az az iráni támadás ellen érvelt, attól tartva, hogy az akkori elnök, Donald Trump egy nagyszabású támadással tágítaná a konfliktust (erről itt írtunk bővebben). A volt elnök a felvételen a cikk állításaira reflektálva próbálja bizonyítani a saját álláspontját – ehhez hívja segítségül a dokumentumokat.

Mi hangzik el a felvételen?

A felvétel elején Trump azt mondja, „ezek rossz, beteg emberek”, majd a stábtagja tovább fűzi a gondolatát, és hozzáteszi, hogy Trumpot „megpuccsolták”. „Mikor Milley arról beszélt, hogy »ó, megpróbálsz majd puccsot csinálni«. Hát nem, ők akartak megpuccsolni, még mielőtt felesküdtél volna” – folytatja Trump munkatársa.

Bár a beszélgetés következő része szerepel a vádiratban, a felvétel bizonyítja, hogy Trump nem csak beszél a dokumentumokról – a háttérben ugyanis hallatszódik a papírok susogása:

„Azt állította (Milley – a szerk.) , hogy meg akarom támadni Iránt. Hát nem elképesztő?” – teszi fel a kérdést Trump. „Van egy nagy halom papírom, erre most bukkantam rá. Nézze! Ezt ő volt. Ezt ő mutatta be nekem – nem hivatalosan, de – ezt mutatták be nekem. A védelmi minisztérium és ő.” (Beszámolók szerint azonban a terveket az akkori elnök kérésére készítették el.)

A beszélgetés ezután Hillary Clinton emailbotránya felé kanyarodik. Trump és a munkatársa felemlegeti Anthony Weiner korábbi demokrata képviselőt, akinek a laptopja miatt az FBI rövid időre újraindította a titkos információk kezelésével kapcsolatos vizsgálatát a 2016-os választás előtti napokban.

„Hillary ezt kinyomtatta volna” – viccelődött Trump. „Nem, ő tovább küldte volna Weinernek” – üti le a magas labdát a volt elnök stábtagja, ami hallhatóan derültséget okozott a találkozón.

Majd Trump visszakanyarodik az iratokra: „Csak gondolkodtam, mert éppen erről beszélgettünk. És tudod, azt mondta, hogy »meg akarta támadni Iránt«, meg mi…Ezek azok a papírok. Ezt a hadsereg készítette, úgy adták át nekem.

Nézze, elnökként feloldhattam volna a titkosítását. Most már nem tehetem, tudja, ez még mindig titkos” – mondja Trump.

Mire a munkatársa megjegyzi: „Na, most van egy problémánk.”

„Hát nem érdekes?” – teszi fel a költői kérdést Trump. A felvétel utolsó mondatai szintén nem szereplenek a vádiratban:

Trump: „Ez annyira király. Úgy értem, nézd, majdnem nem hittél nekem, de most már hiszel”

Író: „Nem, én hittem neked.”

Trump: „Ez hihetetlen, igaz?”

Író: „Nem, soha nem találkoztak olyan háborúval, amit ne akartak volna.”

Trump: „Hé, hozzanak egy kis kólát, kérem.”

Az ügyészség nem kommentálta a napvilágra került felvételt. Steven Cheung, a Trump elnökválasztási kampányának szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy „a hangfelvétel kontextusba helyezi, és ismét bizonyítja, hogy Trump elnök egyáltalán nem tett semmi rosszat”.

Trump egy múlt heti, Fox Newsnak adott interjúban ismét tagadta, hogy titkosított dokumentumokat tárolt volna. „Nem volt semmilyen dokumentum közöttük. Egy nagy rakás papír volt, Iránról, meg mindenféléről. De semmi olyan, amit fel kellett volna oldani a titkosítás alól. Ezek cikkek voltak, újságcikkek, magazinos történetek” – mondta Trump a Foxon.

Az igazságügyi minisztérium nyomozásáról bővebben itt olvashatnak. A Trump ellen felhozott vádakról pedig itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!