Trump ellen hivatalosan is vádat emeltek, ártatlannak vallotta magát

2023. június 13. – 20:27

Trump ellen hivatalosan is vádat emeltek, ártatlannak vallotta magát
Trump köszönti támogatóit miután távozott a bíróságról – Fotó: Alon Skuy / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden megjelent a miami szövetségi bíróságon Donald Trump.
  • Az exelnököt a bíróságon a vádemelési procedúrának megfelelően őrizetbe vették, ám nem kapott bilincset, és a tárgyalás után szabadon távozhatott.
  • Trump ellen hivatalosan is vádat emeltek, azzal vádolják, hogy titkos iratokat vitt haza a Fehér Házból, melyeket aztán megpróbált elrejteni az igazságügyi minisztérium és az FBI elől.
  • A politikus mind a 37 ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát, szabad lábon védekezhet.
  • Bő két hónapon belül ez már a második vádemelés Trump ellen, de az első szövetségi vádemelés egy volt elnök ellen az amerikai történelem során.
  • Ha az ellene felhozott vádak igazak, Trump akár több tíz év börtönbüntetést is kaphat.
  • Miután távozott a bíróságról, Trump egy közeli kubai étteremben köszöntötte támogatóit.
  • Trump most New Jersey-be repül, ahol golfklubjában mond majd beszédet szerda hajnalban.

Megérkezett a miami szövetségi bíróság épületébe Donald Trump magyar idő szerint kedd este nem sokkal nyolc óra előtt. A korábbi elnök bírósági tárgyalása este kilenc óra előtt néhány perccel kezdődött meg és nagyjából háromnegyed órán keresztül tartott.

A tárgyaláson Trumpot hivatalosan is vád alá helyezték. A politikus minden vádpontban ártatlannak vallotta magát és szabad lábon védekezhet. Az ülésteremben kisebb meglepetésre jelen volt a Trump-elleni vizsgálatot vezető Jack Smith különleges ügyész is.

Ez az első szövetségi vádemelés egy volt elnök ellen az amerikai történelem során. Az exelnököt a bíróságon a vádemelési procedúrának megfelelően őrizetbe vették, ám nem kapott bilincset, és a tárgyalás után szabadon távozhatott.

Trumpot többek között titkosított iratok nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással vádolják. A vádiratban atomtitkok és nemzetbiztonsági dokumentumok helytelen kezelésével kapcsolatban szerepel az 1917-es kémtörvény megszegése is, ami különösen súlyos börtönbüntetést vonhat maga után.

A Trump ellen felhozott vádakról bővebben itt olvashatnak.

Mielőtt megérkezett volna a bíróságra, közösségi oldalán, a Truth Socialön Trump „boszorkányüldözésnek” nevezte az ügyet, valamint arról írt, hogy ez az Egyesült Államok történetének „egyik legszomorúbb napja”.

Bő két hónapon belül ez már a második alkalom, hogy vádat emelnek Donald Trump ellen. A manhattani kerületi ügyész áprilisi vádemeléséhez képest különbség a bíróságon zajló eseményeket illetően, hogy a bíróság épületébe ez alkalommal nem engedtek be kamerákat. Így csupán néhány bírósági szkeccset tettek közzé utólag a tárgyalásról.

Az áprilisi vádemeléssel ellentétben Trump most nem is köszöntötte érkezésekor a miami szövetségi bíróság körül összegyűlt szimpatizánsait, hanem autójával egyenesen behajtott az épület mélygarázsába. A bíróság épülete előtt néhány száz békés tüntető és ellentüntető gyűlt össze. Komolyabb konfliktusról nem érkezett hír a helyszínről.

Trump-párti tüntetők a miami szövetségi bíróság épületénél – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP
Trump-párti tüntetők a miami szövetségi bíróság épületénél – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP

Trump végül magyar idő szerint este tízkor távozott a bíróság épületéből konvojával. Az exelnök feltartott hüvelykujjait mutatta a tovahajtó autójából az összegyűlt embereknek. Egy Trump-ellenes tüntető berohant a konvoj elé. Őt leteperték a rendőrök, és őrizetbe vették.

A politikus a bíróságtól egy közeli kubai étteremhez hajtott, ahol köszöntötte támogatóit. Az étteremben vallási vezetők imádkoztak Trumpért, az exelnök pedig támogatóival fotózkodott.

Innen Trump a repülőtérre hajtott konvojával, ahonnan New Jersey-be repül. Ottani golfklubjában fog majd beszédet mondani magyar idő szerint szerda hajnalban. A volt elnök a repülőtérre menet a Truth Socialön megköszönte támogatóinak a „meleg fogadtatást”, és bejegyzésében újból kiemelte, hogy mennyire szomorú nap a mai.

Súlyosak a vádak

A vádak szerint Trump számos hivatali iratot, köztük titkos és szigorúan titkos minősítésű dokumentumokat is magával vitt floridai birtokára hivatali ideje vége után, és azokat nem szolgáltatta be a hatóságoknak, holott a törvények szerint át kellett volna adnia az iratokat a nemzeti levéltárnak. Ezt követően pedig akadályozta az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t abban, hogy visszaszerezzék a dokumentumokat.

Az FBI tavaly augusztusban házkutatást tartott Trump floridai birtokán, ekkor találtak rá több mint száz titkosított iratra. Az igazságügyi minisztérium nyomozásáról és a házkutatásról bővebben itt olvashatnak.

Az iratokat többek között mar-a-lagói birtokának báltermében, és egyik fürdőszobájában, sőt, zuhanyzójában tárolta. Külön súlyosbító tényező, hogy több bizonyíték is arra utal, hogy Trump nemhogy tudtában volt annak, hogy illegálisan cselekszik, hanem még kérkedett is vele.

A Donald Trump ellen benyújtott vádiratban közzétett fényképen a Trump floridai Mar-a-Lago klubjának egyik fürdőszobájában tárolt dokumentumok – Fotó: U.S. Justice Department / Reuters
A Donald Trump ellen benyújtott vádiratban közzétett fényképen a Trump floridai Mar-a-Lago klubjának egyik fürdőszobájában tárolt dokumentumok – Fotó: U.S. Justice Department / Reuters

A vádirat szerint a titkos dokumentumok között atomtitkok és olyan nemzetbiztonsági iratok is voltak, amelyeknek a felelőtlen kezelése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra és szövetséges országokra nézve.

A BBC szerint az iratok részleteket tartalmaznak az Egyesült Államok nukleáris fegyverprogramjairól, az ország és szövetségeseinek fegyverkezési képességeiről és lehetséges sebezhetőségeiről, valamint az USA megtorló katonai támadásairól szóló terveiről.

A vádiratot nyilvánosságra hozatalát követően több jogász, illetve jogi szakértő is megszólalt az ügyben. A többségük egyetértett abban, hogy nagyon súlyos vádakkal illetik Trumpot, amiket ha sikerül rábizonyítani, akkor a volt elnök akár jelentős börtönbüntetésnek nézhet elébe.

A kémtörvény 31 rendbeli megsértése egyenként tízévnyi börtönnel járhat, emellett titkosított dokumentumok szándékos elrejtéséért négy rendben egyenként húsz évet, az igazságszolgáltatás akadályozásának két vádpontjában pedig egyenként öt évet kaphat Trump. Az eljárás azonban várhatóan legalább egy évig fog tartani, így lehet, hogy a 2024-es elnökválasztás előtt már nem fognak ítéletet hozni az ügyben.

Ez már a második vádemelés Trump ellen

Trump áprilisban az első exelnök lett, aki ellen vádat emeltek az amerikai történelem során (a mostani pedig az első alkalom, hogy szövetségi vádemelés történik). Akkor a manhattani kerületi ügyész emelt vádat a politikus ellen, aki ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett egy pornósztárnak 2016-ban, hogy hallgasson az afférjukról.

Ezt követően pedig a vádak szerint üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy eltitkolja afférját az amerikai választók elől a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában. Az ügyről bővebben itt írtunk. Az áprilisi vádemeléshez képest fontos különbség, hogy most az igazságügyi minisztérium emelt vádat, és a mostani ügy sokkal súlyosabb, mint a manhattani per.

A mostani ügy csak egy a Trump ellen folyó vizsgálatok közül. Az igazságügyi minisztérium a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt és a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban is vizsgálódik Trump ellen. Georgia államban külön vizsgálják, hogy Trump vagy kampányának tagjai beavatkoztak-e a választásba, a New York-i főügyész pedig adócsalás miatt nyomoz a Trump Organization ellen.

A vádemelések azonban egyelőre Trumpot segítik a 2024-es republikánus elnökjelöltségért és az elnöki címért folyó harcban. Az áprilisi vádemeléshez hasonlóan, ha bűnösnek is találnák Trumpot, az amerikai törvények nem tiltják, hogy büntetett előéletű politikus elinduljon egy választáson.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns pedig egyelőre sikerrel tálalja szavazóinak a demokraták által vezetett koncepciós perként az ellene folyó jogi ügyeket. Az áprilisi vádemelés nem volt egyértelműen negatív hatással a támogatottságára, az adománygyűjtését pedig meg is dobta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!