Hivatalosan is vádat emeltek Trump ellen, szabadlábon védekezhet

2023. április 4. – 19:29

Hivatalosan is vádat emeltek Trump ellen, szabadlábon védekezhet
Donald Trumpot bekísérik a tárgyalóterembe a manhattani büntetőbíróságon – Fotó: Ed JONES / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden megjelent a manhattani büntetőbíróságon Donald Trump.
  • Trumpot üzleti csalással gyanúsítják, miután ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett egy pornósztárnak 2016-ban, hogy hallgasson az afférjukról.
  • Az ügy precedens nélküli. Trump az első exelnök, aki ellen vádat emeltek az amerikai történelem során.
  • A korábbi elnököt a bíróságon a vádemelési procedúrának megfelelően őrizetbe vették, ám a tárgyalás után várhatóan szabadon távozhatott, és bilincset sem kapott.
  • Összesen 34 vádpontot hoztak fel Trump ellen.
  • Hivatalosan azzal vádolják, hogy üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányára káros információkat titkoljon el az amerikai választók elől.
  • A politikus ártatlannak vallotta magát minden vádpontban.
  • A korábbi elnök szabad lábon védekezhet.
  • Trump a tárgyalást követően visszarepül floridai birtokára, ahol beszédet mond majd.
  • A következő személyes meghallgatás csak decemberben lesz, maga a per pedig várhatóan csak 2024 januárjában kezdődik majd.

Magyar idő szerint kedd este fél nyolckor megérkezett a manhattani büntetőbíróságra Donald Trump konvoja a Trump Towerből. A bíróságon a vádemelési folyamatnak megfelelően őrizetbe vették a korábbi elnököt. Az őrizetbe vétel gyakorlatilag csak formaság, szabadon távozhatott, és bilincset sem kapott. Arról, hogy mi várható rövid- és hosszútávon az ügyben, itt olvashatnak bővebben.

Út közben Trump egy rövid bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, a Truth Socialön:

„Lower Manhattan felé tartunk, a bíróságra. Annyira SZÜRREÁLISNAK tűnik – WOW, le fognak tartóztatni. Nem hiszem el, hogy ez történik Amerikában. MAGA! (Make America Great Again – a szerk.)”

Egy órával azután, hogy megérkezett a manhattani büntetőbíróság épületébe, Trumpot bekísérték a bíróság 15. emeletén található tárgyalóterembe. A tárgyalóteremben felolvasták Trumpnak az ellene felhozott 34 vádpontot. Az exelnök mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Trump a tárgyalóteremben – Fotó: Pool / Getty Images via AFP
Trump a tárgyalóteremben – Fotó: Pool / Getty Images via AFP

A tárgyalást követően nyilvánosságra hozott vádirat szerint Trump üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányára káros információkat titkoljon el az amerikai választók elől.

A manhattani kerületi ügyész szerint szerint Trump és csapata a 2016-os kampány során úgynevezett „catch and kill” (elkapni és megölni) módszert alkalmazott, ami azt jelenti, hogy tudatosan dolgoztak azon, hogy felkutassanak, megvásároljanak és eltemessenek a politikust érintő negatív információkat, hogy megelőzzék ezek kiszivárgását, ami ronthatta volna Trump választási esélyeit. Erre a Stormy Daniels-ügyön kívül is felhoztak példákat.

Az ügyész szerint a korábbi elnök „mindent megtett, hogy elrejtse tettét”. Ennek érdekében több tucat hamis bejegyzést tett az üzleti nyilvántartásokba, hogy elrejtse a bűncselekményeket, beleértve az állami és szövetségi választási törvények megsértésére tett kísérleteket. A 34 vádpont 34 meghamisított üzleti dokumentumot takar, számlákat, csekkeket és számviteli bejegyzéseket.

A vádiratról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

Trump nagyjából 50 percet töltött a tárgyalóteremben. Magyar idő szerint este fél tízkor a bíró döntésének megfelelően szabadon távozott a bíróság épületéből. Mostantól szabad lábon védekezhet a perben.

Trump konvojával egyből a New York-i LaGuardia Repülőtérre hajtott, ahonnan floridai birtokára repül. Itt magyar idő szerint szerda hajnali negyed háromkor beszédet mond majd.

Donald Trump megérkezik a manhattani büntetőbíróságra – Fotó: Kena Betancur / Getty Images via AFP
Donald Trump megérkezik a manhattani büntetőbíróságra – Fotó: Kena Betancur / Getty Images via AFP

Az üzleti dokumentumok meghamisítása alapvetően vétségnek számít (az amerikai jogi szaknyelvben: „misdemeanor”), melyet általában pénzbüntetéssel szankcionálnak. Az ügyész azonban bűncselekmény elkövetésével („felony”) vádolja Trumpot, mely esetben már a börtönbüntetés lehetősége is felmerül. Az ügyész szerint ugyanis a korábbi elnök azért hamisított dokumentumokat, hogy egy törvényszegést titkoljon el. Ez pedig már bűncselekménynek minősül. Az egyik ilyen megszegett törvény New York állam választási törvénye lehet. A per fő kérdése az lesz, hogy az ügyész tudja-e ezt bizonyítani is.

Az ügyben most a vádat és a védelmet képviselő ügyvédeké a terep. A védelemnek augusztus 8-ig, a vádnak szeptember 19-ig van lehetősége indítványokat benyújtani a perben, a következő személyes meghallgatásra egészen december 4-ig kell várni. Maga a per pedig várhatóan csak 2024 januárjában kezdődhet majd.

Egy manhattani esküdtszék múlt csütörtökön szavazta meg a vádemelést Trump ellen. A korábbi elnökkel szemben amiatt vizsgálódik a manhattani kerületi ügyész, mert a gyanú szerint üzleti dokumentumokat hamisíthatott, hogy eltitkolja, hogy ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában.

Az ügy precedens nélküli. Trump az első exelnök, aki ellen vádat emeltek az amerikai történelem során.

A manhattani büntetőbíróság épülete előtt néhány száz tüntető, ellentüntető és újságíró gyűlt össze kedd reggel. A tüntetésen felszólalt a QAnon-hívő republikánus képviselő, Marjorie Taylor Greene is, azonban saját tüntetői fütyülése miatt alig lehetett hallani. A tüntetésről itt olvashatnak bővebben.

Mi ez az egész ügy?

A Stormy Daniels művésznevet használó Stephanie Clifford pornósztárnak állítása szerint 2006-ban volt egyéjszakás kalandja az akkor a politikától nagyon távol álló Trumppal, mindössze négy hónappal azután, hogy Trump felesége, Melania gyereket szült a későbbi elnöknek.

A pornósztár 2016-ban jelentkezett a National Enquirer bulvárlapnál azzal, hogy szívesen mesélne az afférjáról. A szándékról értesült Trump akkori ügyvédje/intézőembere, Michael Cohen is, aki 2016 októberében (tehát a Trump győzelmével végződő elnökválasztási kampány hajrájában) 130 ezer dolláros hallgatási pénzt fizetett ki Danielsnek. Cohen néhány hónappal korábban egyébként 150 ezer dollárért Karen McDougal Playboy-modell hallgatását is megvásárolta. Az afférok 2018-ig nem is kerültek nyilvánosságra.

A Trump piszkos ügyeit intéző ügyvéd 2018 decemberében bűnösnek vallotta magát egyebek mellett kampányfinanszírozási szabályok megszegésében és amiatt, hogy hazudott a kongresszusnak, amiért három év börtönre ítélték.

Donald Trump kilép a Trump Tower ajtaján, hogy konvojával a manhattani büntetőbíróságra utazzon – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Donald Trump kilép a Trump Tower ajtaján, hogy konvojával a manhattani büntetőbíróságra utazzon – Fotó: Carlos Barria / Reuters

A mostani ügy csak a jéghegy csúcsa a Trump ellen folyó vizsgálatokban

Az igazságügyi minisztérium a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt és a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban is vizsgálódik Trump ellen. Az ügyben a hétvégén Mike Pence volt alelnököt is beidézték tanúskodni.

Ezen felül az igazságügyi minisztérium Fehér Házból elvitt titkosított dokumentumok ügyében is nyomoz, illetve amiatt is, hogy Trump akadályozta-e ezt a nyomozást. Georgia államban külön vizsgálják, hogy Trump vagy kampányának tagjai beavatkoztak-e a választásba, a New York-i főügyész pedig adócsalás miatt nyomoz a Trump Organization ellen. Valójában egyáltalán nem a Stormy Daniels-ügy a legfajsúlyosabb a zajló vizsgálatok közül.

Hogyan befolyásolhatja az ügy a 2024-es elnökválasztást?

Ha bűnösnek is találnák Trumpot, az amerikai törvények nem tiltják, hogy büntetett előéletű politikus elinduljon egy választáson, úgyhogy ez biztosan nem fogja megállítani az újabb elnökjelölti ambícióiban. Az igazán fontos kérdés az, hogy egy esetleges vádemelés, és ha bűnösnek találják, hogyan befolyásolná a republikánus előválasztást.

Míg az év elején még fej fej mellett állt Trump és a legfőbb potenciális kihívójának tartott Ron DeSantis floridai kormányzó a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben, az elmúlt hónapokban komoly előnyt sikerült kiépítenie a korábbi elnöknek. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy DeSantis továbbra se jelentette be hivatalosan indulását.

A jelenlegi ügyet Trump egy, a demokraták és Soros György által vezetett koncepciós perként próbálja tálalni, ami rövid távon mindenképpen a táborának feltüzeléséhez vezethet. Az azonban kérdéses, hogy hosszú távon mennyit tudna profitálni a vádemelésből, főként, ha bűnösnek is találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!