Vádat emeltek Donald Trump ellen

2023. március 30. – 23:48

Vádat emeltek Donald Trump ellen
Donald Trump egy texasi kampányeseményén március 25-én, ahol bejelentette, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson – Fotó: Leah Millis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A manhattani esküdtszék megszavazta a vádemelést Donald Trump ellen. A csütörtök esti döntésről elsőként a New York Times számolt be, azóta pedig a CNN is megerősítette az értesüléseket. Trumpnak várhatóan a jövő héten kell majd megjelennie a New York-i büntetőbíróságon.

A korábbi elnökkel szemben amiatt vizsgálódik a manhattani kerületi ügyész, mert a gyanú szerint üzleti dokumentumokat hamisíthatott, hogy eltitkolja, hogy ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában. Az ügyről bővebben itt olvashatnak.

Az ügy precedens nélküli. Trump az első exelnök, aki ellen vádat emelnek az amerikai történelem során.

A pontos vádakat csak Trump első meghallgatásakor fogják hivatalosan nyilvánosságra hozni, de a CNN forrásai szerint több mint harminc rendbeli üzleti csalással gyanúsítják a korábbi elnököt.

Trump egyik ügyvédje szerint a politikus várhatóan kedden fogja feladni magát New York állam legfelsőbb bíróságán Manhattanben, hogy hivatalosan is vád alá helyezzék.

Az esküdtszék döntése után egy órával a korábbi elnök közleményt adott ki, melyben ártatlanságát hangsúlyozta, és azzal vádolta meg a manhattani kerületi ügyészt, hogy bele akar avatkozni a 2024-es elnökválasztási kampányba. A vizsgálatot boszorkányüldözésnek nevezte.

Trump a közleményben arról ír, hogy a demokraták „megszámlálhatatlan alkalommal csaltak” az elmúlt évtizedek során, és mindent megtettek, hogy tönkre tegyék a mozgalmát.

„Most pedig meglépték az elképzelhetetlent – a választásba egyértelműen beleavatkozva vádat emeltek egy teljesen ártatlan személy ellen” – áll a közleményben. A nyilatkozat kiadását követően közösségi oldalán, a Truth Socialön is posztolt Trump.

„Ezek a Gengszterek és a Radikális Baloldali Szörnyetegek most EMELTEK VÁDAT az Egyesült Államok 45. elnöke, és a 2024-es elnökválasztás messze legesélyesebb republikánus jelöltje ellen. EZ EGY SOSEMLÁTOTT TÁMADÁS ORSZÁGUNK ELLEN. ENNEK MEGFELELŐEN EGY TÁMADÁS AZ EGYKORON SZABAD ÉS IGAZSÁGOS VÁLASZTÁSAINKKAL SZEMBEN. AZ USA EGY HARMADIK VILÁGBELI ORSZÁG LETT, EGY KOMOLY HANYATLÁSBAN LÉVŐ ORSZÁG. NAGYON SZOMORÚ!”

– írta a korábbi elnök bejegyzésében.

Az exelnök legidősebb fia, Donald Trump Jr. a Rumble videómegosztón futó élő műsorában „kommunista szintű szarsággént” jellemezte a vádemelést, ami annyira vérlázító, hogy „még Maót és Sztálint is sokkolná”.

Donald Trump másfél héttel ezelőtt posztolt arról a Truth Socialön, hogy szerinte március 21-én le fogják tartóztatni. A korábbi amerikai elnök egyben felszólította híveit, hogy tartsanak tüntetéseket, amikor ez bekövetkezik. Végül sem vádemelés, sem letartóztatás nem történt a múlt héten.

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy le fogják tartóztatni Trumpot. A letartóztatás akkor történne meg, ha Trump nem lenne hajlandó önként New Yorkba utazni, és megjelenni a bíróságon.

A Guardian információi szerint Trump áldozatként szeretne megjelenni a nyilvánosságban, és koncepciós perként akarja láttatni az ellene folyó vizsgálatot, úgyhogy kifejezetten örülne, ha bilincsben vinnék el. Ennek ellenére nincs nagy esély, hogy bilincsben mutogatnák majd a kameráknak Trumpot az Insider által megszólaltatott szakértők szerint.

A csütörtöki döntés meglepetésként érte az amerikai médiát és a korábbi elnök stábját is. Az elmúlt napokban arról cikkezett ugyanis a sajtó, hogy a manhattani esküdtszék jövő héten több hetes szünetre vonul, és azzal számoltak, hogy csak április végén kerül majd újra napirendre az ügy.

Mi ez az egész ügy, és mi fog történni a következő napokban?

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész amiatt emel vádat Trump ellen az esküdtszék döntését követően, mert a politikus ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról.

Ez önmagában még nem illegális. Két okból vizsgálódnak Trump ellen. Egyfelől Cohen a saját zsebéből fizette ki Danielst, amit aztán megtérített neki Trump. Azonban a Cohennek kifizetett 130 ezer dollárt egyszerűen „ügyvédi díjként” könyvelték el, ami miatt felmerül a gyanú, hogy szándékosan meghamisították a Trump Organization üzleti nyilvántartását, hogy eltitkolják a kifizetés valódi okát, ami alacsony rendű bűncselekménynek minősül New York állam törvényei szerint. Legfeljebb 4 év börtön szabható ki miatta, azonban ha bűnösnek is találják, Trump valószínűleg megússza majd pénzbüntetéssel.

Trump-párti tüntetők a New York-i büntetőbíróság épülete előtt március 20-án – Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Trump-párti tüntetők a New York-i büntetőbíróság épülete előtt március 20-án – Fotó: Andrew Kelly / Reuters

Ennél még problémásabb, hogy a pornósztár lefizetése a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában történt. A gyanú szerint kampányfinanszírozási szabályokat szeghetett Daniels lefizetésével Cohen és a Trump-kampány.

A Trump piszkos ügyeit intéző ügyvéd 2018 decemberében bűnösnek vallotta magát egyebek mellett kampányfinanszírozási szabályok megszegésében és amiatt, hogy hazudott a kongresszusnak, amiért három év börtönre ítélték.

A következő napok kérdése, hogy Trump hajlandó-e együttműködni a hatóságokkal. A vádemelést tartalmazó iratokat a következő órákban fogják kézhez kapni a korábbi elnök ügyvédei. Az ügyvédei szerint Trump hajlik a hatóságokkal való együttműködésre.

A korábbi elnök várhatóan kedden fogja feladni magát New York állam legfelsőbb bíróságán. Egy rövid időre abban az esetben is őrizetbe veszik majd, ha hajlandó együttműködni. Ekkor ujjlenyomatot vesznek Trumptól és rendőrségi arckép is készülni fog majd róla, ezt azonban nem valószínű, hogy közzéteszik a hatóságok. Mivel egy erőszakmentes bűncselekménnyel kapcsolatban vizsgálódnak ellene, a korábbi elnök szabad lábon védekezhet majd.

Hogyan befolyásolhatja az ügy a 2024-es elnökválasztást?

Ha bűnösnek is találnák Trumpot, az amerikai törvények nem tiltják, hogy büntetett előéletű politikus elinduljon egy választáson, úgyhogy ez biztosan nem fogja megállítani az újabb elnökjelölti ambícióiban. Az igazán fontos kérdés az, hogy egy esetleges vádemelés, és ha bűnösnek találják, hogyan befolyásolná a republikánus előválasztást.

Míg az év elején még fej fej mellett állt Trump és a legfőbb potenciális kihívójának tartott Ron DeSantis floridai kormányzó a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben, az elmúlt hónapokban komoly előnyt sikerült kiépítenie a korábbi elnöknek. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy DeSantis továbbra se jelentette be hivatalosan indulását.

A jelenlegi ügyet Trump egy, a demokraták és Soros György által vezetett koncepciós perként próbálja tálalni, ami rövid távon mindenképpen a táborának feltüzeléséhez vezethet. Az azonban kérdéses, hogy hosszú távon mennyit tudna profitálni a vádemelésből, főként, ha bűnösnek is találják.

DeSantis a csütörtök esti döntést úgy kommentálta a Twitteren, hogy a demokraták fegyverként használják a jogrendszert saját politikai céljaikra. Egyben kijelentette, hogy Florida nem fog közreműködni abban az esetben, ha New York állam Trump kiadatását kérné. Erre akkor kerülhetne sor, ha Trump nem lenne hajlandó önként New Yorkba utazni.

Milyen más ügyekben vizsgálódnak Trump ellen?

Az igazságügyi minisztérium a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt és a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban is vizsgálódik Trump ellen. Az ügyben a hétvégén Mike Pence volt alelnököt is beidézték tanúskodni.

Ezen felül az igazságügyi minisztérium Fehér Házból elvitt titkosított dokumentumok ügyében is nyomoz, illetve amiatt is, hogy Trump akadályozta-e ezt a nyomozást. Georgia államban külön vizsgálják, hogy Trump vagy kampányának tagjai beavatkoztak-e a választásba, a New York-i főügyész pedig adócsalás miatt nyomoz a Trump Organization ellen. Valójában egyáltalán nem a Stormy Daniels-ügy a legfajsúlyosabb a zajló vizsgálatok közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!