Rendőri készültség New Yorkban és Washingtonban Trump esetleges letartóztatása miatt

2023. március 21. – 15:45

Rendőri készültség New Yorkban és Washingtonban Trump esetleges letartóztatása miatt
Rendőrök kordonokat pakolnak a manhattani bíróság épülete előtt – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőri készültség van New Yorkban és Washingtonban, miután Donald Trump szombaton arról posztolt közösségi oldalán, a Truth Socialön, hogy szerinte kedden le fogják tartóztatni. A korábbi amerikai elnök egyben felszólította híveit, hogy tartsanak tüntetéseket, amikor ez bekövetkezik.

A CNN információi szerint minden New York-i rendőr egyenruhában és bevetésre készen áll kedden. A hatóságok az amerikai hírportálnak azt nyilatkozták, hogy bár fokozott rendőri készültség lesz kedden a városban, jelenleg nem tudnak semmilyen fenyegetésről.

A korábbi elnök szombati bejegyzésében azt írta, hogy a manhattani kerületi ügyészség (aminek a vezetőjét szerinte Soros György finanszírozza) „kedden le fogja tartóztatni a magasan vezető republikánus jelöltet és egyben az Egyesült Államok korábbi elnökét”, annak ellenére, hogy Trump szerint az ügy egy „régi és teljes mértékben megcáfolt tündérmese”.

„Tüntessetek, vegyétek vissza az országunkat”

– zárta Trump a bejegyzést. A „vegyétek vissza az országunkat” felkiáltás Trump 2021. január 6-i beszédének végén is elhangzott, mely után hívei megostromolták az amerikai törvényhozás épületét.

Trump szombati nyilatkozata ellenére egyáltalán nem biztos, hogy le fogják tartóztatni kedden, vagy valamikor később a hét folyamán. A stábja szerint ezt nem valamilyen külön nekik eljuttatott információk alapján, hanem a médiában megjelent hírekre alapozva írta ki a volt elnök. Ha a manhattani kerületi ügyész úgy dönt, hogy vádat emel Trump ellen, ami több forrás szerint a napokban várható, az még nem jelenti azt, hogy le is tartóztatják, és bilincsben viszik el a korábbi elnököt.

Frissítés: Az NBC News arról számolt be több forrásra hivatkozva, hogy nem várható kedden fejlemény az ügyben, a vádesküdtszék szerdán ül újra össze. Ezt erősítették meg az ABC News forrásai is.

Miért is akarnak vádat emelni Trump ellen?

A korábbi elnök ellen jelenleg több mint féltucat ügyben folyik párhuzamosan vizsgálat. Ezekről bővebben később. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész amiatt tervez vádat emelni Trump ellen, mert a politikus ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról.

Ez önmagában még nem illegális. Két okból vizsgálódnak Trump ellen. Egyfelől Cohen a saját zsebéből fizette ki Danielst, amit aztán megtérített neki Trump. Azonban a Cohennek kifizetett 130 ezer dollárt egyszerűen „ügyvédi díjként” könyvelték el, ami miatt felmerül a gyanú, hogy szándékosan meghamisították a Trump Organization üzleti nyilvántartását, hogy eltitkolják a kifizetés valódi okát, ami alacsony rendű bűncselekménynek minősül New York állam törvényei szerint. Legfeljebb 4 év börtön szabható ki miatta, azonban ha bűnösnek is találják, Trump valószínűleg megússza majd pénzbüntetéssel.

Ennél még problémásabb, hogy a pornósztár lefizetése a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában történt. A gyanú szerint kampányfinanszírozási szabályokat szeghetett Daniels lefizetésével Cohen és a Trump-kampány.

A Trump piszkos ügyeit intéző ügyvéd 2018 decemberében bűnösnek vallotta magát egyebek mellett kampányfinanszírozási szabályok megszegésében és amiatt, hogy hazudott a kongresszusnak, amiért három év börtönre ítélték.

Stormy Daniels és ügyvédje sajtótájékoztatót tartanak, miután a pornósztár tanúskodott Michael Cohen perében – Fotó: Drew Angerer / Getty Images via AFP
Stormy Daniels és ügyvédje sajtótájékoztatót tartanak, miután a pornósztár tanúskodott Michael Cohen perében – Fotó: Drew Angerer / Getty Images via AFP

A vádemelés azt jelentené, hogy bilincsben fogják elvinni a korábbi elnököt?

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy le fogják tartóztatni Trumpot kedden, vagy valamikor később a hét folyamán, akkor sem, ha az ügyész úgy dönt, hogy vádat emel ellene.

A letartóztatás akkor történne meg, ha Trump nem lenne hajlandó önként New Yorkba utazni, és megjelenni a bíróságon. Arra pedig kifejezetten nincs esély, hogy bilincsben mutogatnák a kameráknak Trumpot az Insider által megszólaltatott szakértők szerint.

Az ügy ettől függetlenül precedens nélküli. Trump lehet ugyanis az első exelnök, aki ellen vádat emelnek az amerikai történelem során.

Azonban nem ő lenne az első elnökjelölt, aki ellen hasonló ügyben vádat emelnek. A demokrata John Edwardsot, aki 2004-ben John Kerry alelnökjelöltje volt, azzal vádolták meg, hogy a 2008-as elnökjelölti kampánya során 1 millió dollárnyi kampánypénzt juttatott a terhes szeretőjének, akivel a súlyos beteg feleségét csalta meg. A 2011-es perben végül egy vádpontban felmentették Edwardsot, öt vádpontot pedig ejtettek ellene.

Mi fog kedden történni?

Valószínűleg semmi. Egy, a Trump jogi csapatához közel álló forrás a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy amennyiben Trump ellen vádat is emelnek, nem számítanak arra, hogy a korábbi elnököt a jövő hét előtt letartóztatnák vagy beidéznék. A manhattani kerületi ügyész irodája arról tájékoztatta őket, hogy kedden semmi fejlemény nem várható az ügyben.

Hétfőn tanúként hallgatták meg az ügyben Robert Costellót, Michael Cohen korábbi tanácsadóját, aki Trump szövetségesének számít. Tanúvallomásában próbálta cáfolni Cohen Trumpot terhelő vallomásait.

Nem egyértelmű, hogy Trump honnan szedte, hogy kedden fogják letartóztatni. A korábbi elnök ügyvédje az NPR-nak is azt nyilatkozta, hogy nem kaptak semmi konkrét információt azzal kapcsolatban, hogy vádat emelnének a politikus ellen. Szerintük Trump a „médiában keringő” információk alapján spekulált.

A New York-i rendőrség kordonokat pakol a manhattani bíróság épületénél hétfőn – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
A New York-i rendőrség kordonokat pakol a manhattani bíróság épületénél hétfőn – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Tüntetéshullámra és zavargásokra egyelőre nem lehet számítani az esetleges vádemelés miatt. Hétfőn a New York Young Republican Club (NYYRC), azaz a New York fiatal republikánusait tömörítő szervezet szervezett egy tüntetést, ám azon helyszíni beszámolók szerint több volt az újságíró, mint a tüntető. A Vice pedig arról ír, hogy egyes szélsőjobbos csoportok attól tartanak, hogy ha utcára vonulnának, akkor „koholt vádakkal” letartóztatnák őket, emiatt egyelőre ők sem szervezkednek.

Hogyan befolyásolhatja az ügy a 2024-es elnökválasztást?

Ha bűnösnek is találnák Trumpot, az amerikai törvények nem tiltják, hogy büntetett előéletű politikus elinduljon egy választáson, úgyhogy ez biztosan nem fogja megállítani az újabb elnökjelölti ambícióiban. Az igazán fontos kérdés az, hogy egy esetleges vádemelés, és ha bűnösnek találják, hogyan befolyásolná a republikánus előválasztást.

Míg az év elején még fej fej mellett állt Trump és a legfőbb potenciális kihívójának tartott Ron DeSantis floridai kormányzó a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben, az elmúlt hónapokban komoly előnyt sikerült kiépítenie a korábbi elnöknek. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy DeSantis továbbra se jelentette be hivatalosan indulását.

A New York Times elemzése szerint míg az év elején egy kicsivel DeSantis vezetett a kétszereplős (head-to-head) felmérésekben, mostanra több mint 10 százalékos Trump előnye. Azokban a kutatásokban pedig, amelyek a teljes elnökjelölt-aspiránsi mezőnyt mérték, Trump már csaknem 20 százalékkal vezet floridai kihívójával szemben.

Külön pikantériája az ügynek, hogy ha Trump nem lenne hajlandó önként New Yorkba utazni floridai birtokáról a vádemelés után, akkor DeSantisnak az állam kormányzójaként döntenie kéne, hogy kiadja-e ellenfelét New York államnak. DeSantis egy hétfői sajtótájékoztatón próbált elhatárolódni az ügytől, és többször is odaszúrt Trumpnak, azonban a kormányzó stábja a sajtótájékoztató után közölte, hogy DeSantis nem tervezi jóváhagyni Trump kiadatását, ha arra kerülne sor.

Ron DeSantis Iowában turnézik az előválasztási kampányra időzített könyvével – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Ron DeSantis Iowában turnézik az előválasztási kampányra időzített könyvével – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

A jelenlegi ügyet Trump egy, a demokraták és Soros György által vezetett koncepciós perként próbálja tálalni, ami rövid távon mindenképpen a táborának feltüzeléséhez vezethet. Az azonban kérdéses, hogy hosszú távon mennyit tudna profitálni a vádemelésből, főként, ha bűnösnek is találják.

A demokraták és Soros György úgy jönnek a képbe, hogy az Egyesült Államokban az ügyészeket is a szavazók választják, ennek megfelelően pedig általában párttagok. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész például demokrata párttag, és egyike volt annak a legalább 75 ügyészjelöltnek, akiknek a kampányát anyagilag támogatta Soros az elmúlt években.

Milyen más ügyekben vizsgálódnak Trump ellen?

Az igazságügyi minisztérium a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt és a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban is vizsgálódik Trump ellen. Ezen felül a Fehér Házból elvitt titkosított dokumentumok ügyében is nyomoznak, illetve amiatt is, hogy Trump akadályozta-e ezt a nyomozást.

Georgia államban külön vizsgálják, hogy Trump vagy kampányának tagjai beavatkoztak-e a választásba, a New York-i főügyész pedig adócsalás miatt nyomoz a Trump Organization ellen. Valójában egyáltalán nem a Stormy Daniels-ügy a legfajsúlyosabb a zajló vizsgálatok közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!