Orbán amerikai szélsőjobbtól kapott díjával dicsekszik a Fidesz

2022. december 16. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi, republikánus fiatalokat tömörítő egyesülete Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek ítélte a John Foster Dulles-díjat, amelyet azoknak adományoznak, akik felveszik a harcot a kommunista erőkkel szemben” – büszkélkedett el a Facebookon Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken. A díjátadó híre az Indextől a megyei lapokon át az Origóig végigfutott a teljes kormányközeli médián. Az azonban nem derült ki a bejegyzésből és a cikkekből, hogy kik vettek részt az eseményen, és mik hangzottak el ott.

Az Orbán Balázs által ünnepelt díjátadó december 10-én történt a New York Young Republican Club (NYYRC), azaz a New York fiatal republikánusait tömörítő szervezet 110. éves gálavacsoráján. Az NYYRC egykoron a Republikánus Párt mérsékelt szárnyának volt a bástyája, Donald Trump hatalomra kerülése után azonban éles szélsőjobboldali fordulatot vettek.

A szervezetről legutóbb akkor írtunk, amikor januárban történetük során először támogattak nyíltan egy külföldi vezetőt egy választáson – Orbán Viktort. Azóta beálltak a brazil Jair Bolsonaro mögé is, és miután Bolsonaro elveszítette a választást baloldali ellenfelével szemben, az NYYRC azonnal csalást kiáltott, és felszólította a brazil hadsereget, hogy állítsák vissza a hatalomba Bolsonarót.

A Ku Klux Klán elleni pereiről elhíresült, és jelenleg a szélsőjobboldal és a rasszizmus ellen küzdő Southern Poverty Law Center (SPLC) beszámolója szerint, a múltheti eseményen ott volt az amerikai szélsőjobb apraja-nagyja. Köztük az ismert összeesküvés-elmélet terjesztő Jack Posobiec, a QAnon-hívő kongresszusi képviselő Marjorie Taylor Greene, Donald Trump Jr. és a szélsőjobboldali Breitbart-alapító Steve Bannon is, akit nemrég ítéltek börtönre a Capitolium ostromával összefüggésben. Rajtuk kívül részt vettek a gálavacsorán a német szélsőjobboldali AfD és az osztrák szélsőjobboldali FPÖ vezetői is.

Donald Trump Jr. és Jack Posobiec az NYYRC gáláján – Fotó: NYYRC / Twitter
Donald Trump Jr. és Jack Posobiec az NYYRC gáláján – Fotó: NYYRC / Twitter

Az SPLC szerint a gálán az NYYRC elnöke, Gavin Wax lázító hangvételű beszédet mondott.

„Át akarjuk lépni a Rubicont. Totális háborút akarunk. Fel kell készülnünk arra, hogy minden téren csatát vívjunk. A médiában. A bíróságon. A szavazóurnáknál. És az utcán”

– fogalmazott Wax, aki májusban a Budapesten rendezett CPAC Hungary konferencián is felszólalt.

Beszédet mondott Marjorie Taylor Greene is, aki tagadta, hogy neki vagy Steve Bannonnak köze lett volna a Capitolium 2021. január 6-i ostromához. „Ha Steve Bannon és én szerveztem volna, akkor győzedelmeskedtünk volna” – fogalmazott a képviselő. „Arról nem is beszélve, hogy fegyveres ostrom lett volna” – tette hozzá.

Orbán Viktor díját Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete vette át a miniszterelnök nevében. Az Orbán Balázs által a díjátadóról posztolt videón látszik, ahogy Takács átveszi a díjat, azt azonban már kivágták, hogy miket mondott a nagykövet Orbán nevében a köszönőbeszédben.

Az SPLC szerint Takács beszédében külön üdvözölte Marjorie Taylor Greene-t, és a díj apropóján arról beszélt a gála résztvevőinek, hogy „újra fel kell venni a harcot a kommunizmus ellen”.

„Az amerikai egyetemeken több kommunista van, mint a kommunista politikai pártokban világszerte. Vissza kell vennetek az egyetemeiteket, vissza kell vennetek a médiátokat, vissza kell vennetek a gyermekeitek jövőjét!”

– fogalmazott Takács, és biztosította a közönséget a magyarok támogatásáról.

Az esemény után Steve Bannon büszkén posztolta Instagramra, hogy találkozott Takácscsal. Bejegyzéséhez azt írta, „Orbán Viktor csodálatos munkát végez, hogy megvédje a magyar emberek szuverenitását és szabadságát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!