Négy hónap börtönre ítélték Trump volt főtanácsadóját, Steve Bannont

2022. október 21. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónappal azután, hogy egy szövetségi esküdtszék bűnösnek találta Steve Bannont, amiért az idézés ellenére sem működött együtt a Capitolium ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal, hivatalos bírósági ítélet is született Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadójának ügyében. Bannont pénteken négy hónap börtönre, illetve 6500 dollár megfizetésére kötelezte egy bíró, ám addig nem kell megkezdenie a büntetés letöltését, amíg a várható fellebbezése ügyében is döntés születik – írja a CNBC.

Bannon ebben az ügyben tavaly novemberben önként adta fel magát az FBI washingtoni kirendeltségén, miután az októberi határidőig nem állt elő a kongresszus vizsgálóbizottsága által kért dokumentumokkal. A bizottság szerint Bannonnek fontos szerepe lehetett a Capitolium ostromában, és ki akarták deríteni, hogy tudta-e előre, hogy mi fog történni Trump washingtoni gyűlése után. Bannon viszont az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget az idézésnek, ezért jutott végül bíróságra az ügye.

Bannon tavaly ártatlannak vallotta magát, idén nyáron azonban bűnösnek találták, így most leginkább az volt a kérdés, hogy pontosan milyen büntetést szabnak majd ki rá. A szövetségi ügyészek a maximálisan kiszabható hat hónapos börtönbüntetést, illetve 200 ezer dolláros bírságot kérték volna Trump egykori tanácsadójára, végül azonban ennél jóval kevesebbel megúszta, négy hónap börtönt és 6500 dolláros bírságot kapott. A börtönbüntetését egyelőre el sem kell kezdenie letölteni, az ügyben eljáró kerületi bíró szerint ugyanis nem áll fenn annak a veszélye, hogy a fellebbezési eljárás alatt elmenekülne, és nem jelent veszélyt a közösségre sem.

Steve Bannon nyilatkozik az újságíróknak a bírósági tárgyalása után október 21-én – Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP
Steve Bannon nyilatkozik az újságíróknak a bírósági tárgyalása után október 21-én – Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP

A bíró egyetértett abban az ügyészekkel, hogy Bannon láthatóan nem mutatott megbánást, a férfi pedig nem kívánt felszólalni a tárgyaláson. A most meghozott ítélettel Bannon lett az egyik legismertebb arc, akit a Capitolium ostromával összefüggésben ítéltek el, és hosszú ideje ő lett az első, akit börtönbüntetésre ítéltek a kongresszus megsértéséért. Az ügyvédei szerint egyébként nem lenne helyes börtönbe küldeni Bannont, álláspontjuk szerint ugyanis ő csak az előző ügyvédje tanácsait követte, és nem gondolta, hogy törvényt sértene azzal, amit tesz.

Az ítélet azért is érdekes, mert az utóbbi időszakban a floridai rezidenciáján tartott házkutatás, illetve az itt talált dokumentumok miatt egyébként is turbulens időket élő Donald Trump pénteken ugyancsak hivatalos, kötelező erejű idézést kapott a vizsgálóbizottságtól. Ebben azt írták elő neki, hogy november 4-ig szolgáltasson be bizonyoson dokumentumokat, a november közepén esedékes tanúmeghallgatása előtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy Trump eleget tesz-e majd a kérésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!