Bűnösnek találták Steve Bannont, Trump volt főtanácsadóját

2022. július 22. – 21:56

frissítve

Bűnösnek találták Steve Bannont, Trump volt főtanácsadóját
Steve Bannon a bíróság épülete előtt 2022. július 22-én – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szövetségi esküdtszék bűnösnek mondta ki Steve Bannont, Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadóját, amiért az idézés ellenére sem tanúskodott annak a vizsgálóbizottságnak, ami a 2021. január 6-i eseményeket vizsgálja.

Bannont tavaly novemberben idézte be a bíróság, miután nem állt elő a dokumentumokkal az októberi határidőig. A bizottság szerint Bannonnak fontos szerepe lehetett a Capitolium ostromában, ott volt abban a szállodai szobában a zavargások előtt egy nappal, ahol Trump több belső embere is jelen volt, egy podcastban pedig napokkal korábban azt mondta, hogy „el fog szabadulni a pokol” január 6-án.

Az Egyesült Államok képviselőházának vizsgálóbizottsága nagyszabású meghallgatássorozatot tart a Capitolium 2021. január 6-i megrohanásáról és az elnökválasztáson vesztes Donald Trump kvázi-puccskísérletéhez vezető eseményekről. A meghallgatásokról itt írtunk korábban összefoglalót.

Bannon akár két évet is kaphat a bíróság akadályozásáért.

Bannon Magyarországon is járt, 2018-ban az Átlátszó szerint húszezer dolláros gázsiért lépett fel a Várkert Bazárban az Európa jövője nevű konferencián, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium szponzorált.

Bannon volt a Breitbart News nevű amerikai szélsőjobboldali hírportál alapítója. Ő volt Trump választási kampányának igazgatója, az elnökkel tartott a megválasztása után is, de 2017-ben távozott a Fehér Házból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!