Feladta magát az FBI-nak Donald Trump volt főtanácsadója

2021. november 15. – 17:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Steve Bannon hétfő délelőtt önként feladta magát az FBI-nak, két nappal azután, hogy büntetőeljárást indítottak ellene. Donald Trump egykori főtanácsadója ellen azért emeltek vádat, mert nem volt hajlandó együttműködni a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal – írja a CNN.

Bannon hétfőn egy fekete terepjáróval érkezett az FBI washingtoni kirendeltségére nem sokkal 10 óra előtt. Az épületnél újságírók hada fogadta, Bannon a tévékamerák előtt kijelentette: „Lebontjuk a Biden-rezsimet”.

Frissítés 22:10: A volt tanácsadót nem vették őrizetbe, óvadék nélkül szabadon bocsátották. Bannonnak csütörtökön kell újra megjelennie a bíróságon. Bannon beleegyezett a bíró által támasztott feltételekbe, azaz hogy heti rendszerességgel bejelentkezik a bírósági tisztviselőknél, átadja útlevelét, minden, a körzeten kívüli utazásáról értesíti a bíróságot, és jóváhagyást kér, ha el akarja hagyni az Egyesült Államokat – írja az MTI.

A 67 éves Bannont a Kongresszus megsértése miatt akarják felelősségre vonni. Múlt héten azért emeltek ellen vádat, mert az idézés ellenére sem jelent meg annak a vizsgálóbizottságnak az ülésén, amelyik a január 6-i, a Capitolium elleni ostrom ügyét igyekezett feltárni. Donald Trump volt főtanácsadója az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget az idézésnek. A bizottságnak dokumentumokat kellett volna bemutatnia, valamint tanúvallomást is kellett volna tennie a történtekkel kapcsolatban.

A Kongresszus megsértését egyébként egy évig terjedő börtönnel vagy 100 ezer dolláros bírsággal is büntethetik az amerikai törvények.

Steve Bannon az FBI washingtoni kirendeltsége előtt 2021. november 15-én – Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Steve Bannon az FBI washingtoni kirendeltsége előtt 2021. november 15-én – Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Bannon azért tagadta meg a tanúvallomást, mert Trump korábban arra a jogára hivatkozott, hogy a közte és főtanácsadója közötti kommunikáció bizalmasnak számított. Erről egyébként pont a napokban döntöttek, hogy hozzáférést kell biztosítani Trump legféltettebb irataihoz is, hogy a bizottság meg tudja érteni, a volt elnöknek milyen szerepe lehetett a január 6-i zavargásban. Bannontól leginkább azt akarja megtudni, hogy tudott-e előre a Capitolium elleni támadásról.

Az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot azután ostromolták meg január 6-án Donald Trump hívei, hogy a volt elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta: elcsalták az elnökválasztást. Trump a washingtoni gyűlésén a választás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte a követőit, akik aztán be is törtek az épületbe. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!