Büntetőeljárást indítottak Donald Trump egykori főtanácsadója, Steve Bannon ellen

2021. november 12. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kongresszus megsértése miatt bűntetőeljárás indult Steve Bannon, Donald Trump volt elnök egykori főtanácsadójával szemben – írja a Reuters.

Bannonnal szemben azért indult eljárás, mert idézés ellenére nem jelent meg annak a vizsgálóbizottságnak az ülésén, amelyik a január 6-i, a Capitolium elleni ostrom ügyét igyekezett feltárni. Bannon az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget az idézésnek. A főtanácsadónak dokumentumokat kellett volna bemutatnia, valamint tanúvallomást kellett volna tennie.

Bannon azért tagadta meg ezeket, mert Trump hivatkozott arra a jogára, hogy a közte és a főtanácsadója közötti kommunikáció bizalmasnak számított. Erről egyébként pont a napokban döntöttek, hogy hozzáférést kell biztosítani Trump legféltettebb irataihoz is, hogy a bizottság meg tudja érteni, hogy a volt elnöknek milyen szerepe lehetett az eseményekben. Bannonon azt akarták számonkérni, hogy tudott-e előre a Capitolium ellen tervezett támadásról.

A kongresszus megsértését egyébként egy évig terjedő börtönnel, illetve 100 ezer dollár pénzbüntetéssel rendelik büntetni az amerikai törvények.

Az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot azután ostromolták meg 2021 elején Donald Trump hívei, hogy a volt elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta: elcsalták az elnökválasztást. Trump a január 6-i, washingtoni gyűlésén a választás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte a követőit, akik aztán be is törtek az épületbe. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egy tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!