A négy halált hozó ostrom után hivatalosan is Biden az Egyesült Államok következő elnöke

2021. január 6. – 22:28

frissítve

A négy halált hozó ostrom után hivatalosan is Biden az Egyesült Államok következő elnöke
Fotó: Drew Angerer / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Mike Pence leköszönő alelnök a zavargások után hitelesítette a megszámolt elektori szavazatokat és bejelentette, Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.
  • Korábban több száz Trump-párti tüntető szerdán betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.
  • Az ülést felfüggesztették, az épületet lezárták, Mike Pence alelnököt kimenekítették, Kamala Harris megválasztott alelnököt is biztonságba vitték.
  • Tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, porral oltóval fújkáltak, ablakokat törtek be és törvényhozók irodáit is felforgatták. Az épületen kívül is kaotikus jelenetek alakultak ki, nem messze pedig két csőbombát találtak.
  • A képviselőházi ülésteremnél a capitoliumi rendőrök a fegyverüket elővéve védték az elbarikádozott bejáratot.
  • Egy nőt meglőttek az épületben, belehalt a sérüléseibe. Egy férfi az épületen kívül sérült meg életveszélyesen. Három másik ember is meghalt a közelben, de nem egyértelmű, hogy ők is részt vettek-e az ostromban. Tizennégy rendőr is megsérült.
  • Trump híveinek többezres demonstrációján felszólalt maga az elnök is, aki kijelentette, soha nem ismerik el a vereségét, ezután vonultak át a tüntetők a Capitoliumhoz.
  • Trump videón arra kérte az embereket, hogy békében menjenek haza, de ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt, később pedig a Twitteren arról írt, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a szavazást. A Twitter legalább 12, a Facebook 24 órára zárolta Trump fiókját.

Percről percre követjük az amerikai kongresszus épületénél kialakult eseményeket:

Január 6-án, szerdán ült össze az amerikai kongresszus, hogy összeszámolja és hitelesítse az államok eredményeit közvetítő elektori szavazatokat, ám az általában kevesebb mint egy órás procedúra több mint fél napra nyúlt el, miután a leköszönő elnök, Donald Trump beszéde után a tömeg ostrom alá vette a törvényhozás épületét, a Capitoliumot, amibe be is hatoltak, ezért a számlálást hosszabb időre fel is kellett függeszteni, miközben több prominens politikust kimenekítettek az épületből.

Trump továbbra is választási csalást emlegetve azt mondta a híveinek, menjenek a Capitoliumhoz és mondják el a véleményüket, ezután indultak az erőszakos cselekmények, amiben négyen is életüket vesztették – egy, a Capitoliumba behatoló nőt a rendőrök lőttek le, három másik személy eddig ismeretlen módon halt meg a tüntetés ideje alatt, és sokan megsérültek.

Végül a rendőröknek a Nemzeti Gárda segítségével sikerült megfékeznie a tüntetőket, így később folytatódhatott az eredmények hitelesítése, ami után a kongresszus jóváhagyta az eredményt, bejelentve, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke január 20-i hivatalba lépésétől számítva.

Donald Trump helyi idő szerint hajnalban megismételte, hogy nem ért egyet az eredménnyel, de átadja a hatalmat.

Közvetítésünk ezzel véget ért.

Miután a kongresszus hitelesítette a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményét, és ezzel Joe Biden győzelmét, Donald Trump is reagált, közölve, hogy ezzel „véget ért a legnagyszerűbb első elnöki ciklus az elnökök történetében.”

„Bár semennyire nem értek egyet a választás végeredményével, a tények pedig engem igazolnak, január 20-án a szabályok szerinti hatalomátadás jön majd”

– áll Trump közleményében, amely úgy folytatja, hogy folytatják a harcukat, hogy csak az érvényes szavazatokat számítsák be az eredménybe, és ez még csak a harc kezdete azért, hogy újra nagyszerűvé tegyék Amerikát (MAGA).

Nagyjából 13-14 órája, még a zavargások kitörése előtt arról beszélt Trump a híveinek Washingtonban, hogy soha nem adja fel, és soha nem ismeri el a vereségét. A nem feladást most is hangsúlyozta, ám azzal, hogy közölte, átadja a hatalmat, ha nem is ismerte el, de elfogadta a vereséget.

Ekkor lesz a beiktatási ceremónia Washingtonban, ami a szerdai események után finoman szólva is érdekes lesz biztonsági szempontból. Az elektori szavazatok kongresszusi hitelesítése után közös imával folytatták a jelenlevők, Mike Pence leköszönő alelnök pedig azt kérte mindenkitől, folytassák a munkát a továbbiakban is.

Ezzel véget ért az elektori szavazatok nagyjából 40 percesnek várt, végül maratonira nyúlt, súlyos zavargásokkal megszakított hitelesítése.

Mike Pence és Nancy Pelosi házelnök a szenátus és a képviselőház összevont ülésén 2020. december 7-én – Fotó: J. Scott Applewhite / Pool / REUTERS
Mike Pence és Nancy Pelosi házelnök a szenátus és a képviselőház összevont ülésén 2020. december 7-én – Fotó: J. Scott Applewhite / Pool / REUTERS

Ezt írásban kell megtenni úgy, hogy az eredmény elleni tiltakozást egy szenátusi és egy képviselőházi tag is aláírta, de ebben az esetben csak félig volt meg, a szenátusból senki nem támogatta a beadványt, így rövid közjáték után hitelesítették is Wisconsin, majd utolsóként Wyoming elektori szavazatait.

A hitelesített végeredmény szerint 306-232-re nyerte a 2020-as elnökválasztást Joe Biden demokrata elnökjelölt.

A Pennsylvania állam szavazatai ellen beadott tiltakozás leszavazása után rendben haladt tovább az elektori szavazatok hitelesítése. Joe Biden demokrata elnökjelölt az ábécé szerinti haladás során Vermont állam szavazataival jutott a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat fölé, amivel a hitelesítés után végérvényesen eldőlt, hogy Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Rövidesen Mike Pence leköszönő alelnök is bejelenti ezt, ami után következhet január 20-án a beiktatási ceremónia.

A pennsylvaniai tiltakozás elutasítása után Rhode Island állam jön a sorban, majd Dél-Karolina, Dél-Dakota és Tennessee, Texas és Utah következnek.

Azzal, hogy mindkét ház leszavazta a beadványt, jöhet megint a szenátus és a képviselőház összevont ülése, ahol véglegesíthetik Pennsylvania állam 20 elektori szavazatát, ami után Joe Biden már 266 szavazatnál jár majd. Innen csak egy lépés a győzelmet végérvényesen hitelesítő 270 szavazat, mivel már nincs több beadvány – legalábbis a republikánusokat vezető Mitch McConnell szerint –, vagyis sorban haladhatnak minden további állammal. A 270 elektori szavazat elérése után már csak egy formaság maradt: Mike Pence leköszönő alelnöknek be kell jelentenie, hogy Joe Biden lesz a következő elnök.

Donald Trump egyébként bármiféle jogi alapot nélkülözve is arra kérte Pence-t, hogy ezt ne tegye meg, holott az alelnöknek semmilyen módja nincs arra, hogy megakassza a folyamatot.

John Cornyn, aki 2002 óta képviseli Texas államot szenátorként, elítélően nyilatkozott Donald Trumpról. Cornyn azt mondta, hogy szerdán elérték a mélypontot, majd erősen utalt arra, hogy Trump beszédének hangvétele vezetett a törvényhozás elleni ostromhoz. Erősen kritizálta, hogy Trump külön felszólította a tömeget, hogy menjenek a Capitoliumhoz, és mondják el a véleményüket. Hozzátette, hogy nem tudja, mennyit ártottak a szerdai események Trump megítélésének a republikánus párton belül, mert ott még mindig sok és erős támogatója van a leköszönő elnöknek, de úgy hiszi, hogy aligha elfogadható sokak számára az, ami történt. (CNN)

Donald Trump beszéde Washingtonban 2021. december 6-án – Fotó: Jim Bourg / Reuters
Donald Trump beszéde Washingtonban 2021. december 6-án – Fotó: Jim Bourg / Reuters

A New York Times kormányzati és védelmi forrásokból úgy értesült, hogy nem Donald Trump leköszönő elnök, hanem helyettese, az alelnök Mike Pence adott utasítást a Nemzeti Gárda bevetésére szerdán az amerikai törvényhozás körüli oszlatásra.

Eredetileg 150 nemzeti gárdistát küldtek a Capitolium környékére, amikor zavargások törtek ki, de később megerősítették őket, sőt, New York kormányzója, Andrew Cuomo is jelezte, 1000 nemzeti gárdistát átvezényelnek a fővárosba két hétre, hogy segítsenek fenntartani a rendet.

„244 éven át a demokráciánk alapköve volt a békés hatalomátadás, New York pedig készen áll, hogy segítsen betartatni, hogy biztonságban és határozottan érvényesüljön az amerikai emberek akarata” – közölte Cuomo.

New York mellett Virginia, Maryland és New Jersey államok küldtek még rendfenntartói támogatást, ám egyelőre nem ismert, hogy hány főt. (NYT, AP)

A Nemzeti Gárda tagjai a washingtoni Capitolium előtt – Fotó: Leah Millis / Reuters
A Nemzeti Gárda tagjai a washingtoni Capitolium előtt – Fotó: Leah Millis / Reuters

Bármiféle információt vagy digitális felvételt várnak, ami alapján azonosíthatók a szerda este az amerikai törvényhozásba berontó tömeg tagjai. A szerdai események után, amiben egy tüntetőt lelőttek a rendőrök, további három ember pedig nem részletezett egészségügyi problémák miatt vesztette életét, eddig 52 embert tartóztattak le, 47-et a kijárási korlátozások megszegése miatt. (MSNBC)

Beadta lemondását Matt Pottinger, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója az esti események után. Donald Trump leköszönő elnök ismét választási csalást említett a beszédében, ami után egy jelentősebb tömeg megostromolta a Capitolium épületét. A CNN értesülése szerint Pottinger számára nem volt kérdés, hogy a kialakult helyzetben lemond, de több más fehér házi tisztviselő is hasonló lépésen gondolkodik.

A szerdai események után számos republikánus politikus felszólalt az elnök ellen. George W. Bush és Mitt Romney korábbi elnökjelölt is élesen kritizálta a Trump-párti agresszorokat és magát az elnököt, de kritikával élt az elmúlt években kifejezetten Trump-közeli Lindsey Graham és Marco Rubio is. Közben két fehér házi tisztviselő már fel is mondott, és többen is követhetik őket az elkövetkező napokban. A Fehér Házban ráadásul sajtóinformációk szerint Trump esetleges elmozdítása is szóba került.

Erről, és a republikánus politikusok kritikáiról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Nagy taps kísérte a kongresszus két házának összevont ülésén, hogy az előzetes terveikkel szemben a szerdai történések miatt Georgia, Michigan és Nevada esetében sem álltak ki republikánus szenátorok az elektori eredményeket megkérdőjelező képviselők mellé. Így folytatódott az elektorok összesítése, egészen Pennsylvaniáig, ahol viszont Josh Hawley szenátor támogatásáról biztosította a beadványt.

Ez azt jelenti, hogy megint legfeljebb két-két óra vitára elvonult a képviselőház és a szenátus is. Az eredmények megtámadása eleve kudarcra volt ítélve, hiszen egy állam elektori szavazatait csak akkor lehet elvetni, ha mindkét ház többsége erről dönt, a képviselőházban pedig többségben vannak a demokraták. Azonban a még republikánus többségű szenátusban is szinte mindenki a hitelesítés mellett van: Arizona esetében csak hatan szavaztak az elektori eredmények ellen. Így valamikor magyar idő szerint kora délelőtt szentesíthetik végül Joe Biden 306-232 elektoros győzelmét.

Fotó: Erin Schaff / Pool / Reuters
Fotó: Erin Schaff / Pool / Reuters

Az épületbe behatolók leszedték a névtáblát Nancy Pelosi demokrata házelnök irodájának ajtaja fölül, bent pedig egy nagy tükröt is összetörtek, írja a CNN. Más irodákat teljesen felforgattak, ahogy az ezen a videón is látszik:

Egy nőről lehetett tudni eddig, hogy meglőtték az épületben, és belehalt sérüléseibe. A washingtoni rendőrséget vezető Robert Contee elmondta, hogy a nő lelövésének körülményeit kivizsgálják. Hivatalosan nem erősítették meg, de a nő családja már nyilatkozott: eszerint a Capitolium épületébe egy csoporttal behatolt nő Ashli Babbitt, aki korábban a légierőnél szolgált. A hatóságok azt is bejelentették, hogy további három halálesetet jelentettek a capitoliumi zavargások közelében. Közelebbről nem részletezett egészségügyi problémák léptek fel náluk, és a CNN szerint Contee nem egyértelműsítette, hogy a nőnek és két férfinak köze volt-e a Capitolium ostromához.

Tizennégy rendőr is megsérült a zavargások alatt, ketten kerültek közülük kórházba. Egyikük akkor sérült meg súlyosan, amikor berántották a tömegbe, és ott rátámadtak. Contee azt is megerősítette, hogy két csőbombát is találtak, egyet a Republikánus Országos Bizottság (RNC), egyet a Demokrata Országos Bizottság (DNC) irodáinál. A Capitoliumnál egy kisbuszban pedig fegyvereket és Molotov-koktélokat fedeztek fel. (BBC, MSNBC)

A szenátusban a Trump egyik legfontosabb támogatójának számító Lindsey Graham dél-karolinai szenátor arról beszélt, hogy „ami sok, az sok”, és kijelentette, hogy Bident és Harrist törvényesen választották meg, és iktatják majd be január 20-án. Josh Hawley missouri szenátor, aki elsőként beszélt arról, hogy megkérdőjelezi majd az elektori szavazatokat január 6-án, viszont azt mondta, hogy elítéli az épületbe behatoló zavargókat, de megerősítette, hogy továbbra is ellenzi, hogy Pennsylvania állam elektori szavazatait Biden kapja meg. Ha beadvánnyal él majd, az újabb két-két óra vitát jelent mindkét házban, noha Arizona esetében végül 93 szenátor megszavazta az eredmények helyben hagyását, és csak 6 ellenezte azt.

A képviselőházban közben Matt Gaetz floridai képviselő meglebegtetett egy radikális körökben terjesztett összeesküvés-elméletet, miszerint a Capitoliumba betörő tüntetők egy része csak álcázta magát Trump támogatójának, valójában az Antifához tartozott. (CNN, MSNBC)

Matt Gaetz a képviselőházban – Fotó: Jim Lo Scalzo / Pool / REUTERS
Matt Gaetz a képviselőházban – Fotó: Jim Lo Scalzo / Pool / REUTERS

A képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata tagjai arra sürgetik Pence-t, hogy alelnökként aktiválja a 25. alkotmánykiegészítéshez, szerintük ugyanis Trump egyperces videóüzenete a tüntetők felé azt mutatta, hogy nincs rendben mentálisan, és továbbra sem tudja feldolgozni és elfogadni a 2020-as választás eredményét. Szerintük Trump kész erőszakot és zavargást szítani a választási eredmények megváltoztatásáért. Az 1967-es 25. alkotmánykiegészítés alapján amennyiben az elnök nem képes ellátni feladatait, a jogkörét át lehet ruházni. Ehhez azonban a kabinet vezető tagjai többségének és az alelnöknek levelet kellene írnia a kongresszusi vezetőknek, és Pence-t megnevezni megbízott elnöknek. Ezt 1967-es létrehozása óta soha sem alkalmazták még. (CNN, BBC)

„Sötét nap volt ez az amerikai Capitoliumban” – mondta még a kongresszus két házának újrakezdődött ülésének elején Mike Pence alelnök, aki azt üzente azoknak, akik felfordulást okoztak, hogy nem győztek. „Az erőszak soha nem győzedelmeskedik” – mondta, szerinte a világ látni fogja a demokráciájuk kitartását és erejét még ilyen példa nélküli erőszak és vandalizmus után is.

Mike Pence alelnök és Nancy Pelosi házelnök – Fotó: Saul Loeb / POOL / AFP
Mike Pence alelnök és Nancy Pelosi házelnök – Fotó: Saul Loeb / POOL / AFP

A republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell arról beszélt, hogy a tüntetők megpróbálták szétszakítani a demokráciájukat, de nem sikerült nekik. Befejezik, amit elkezdtek, szentesítik a 2020-as elnökválasztás győztesét. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője pedig azt mondta, hogy a történtek Trump utolsó, szörnyű, kitörölhetetlen örökségét jelentik. A támadókat nem lehet tüntetőknek hívni, ők „belföldi terroristák”, akik nem Amerikát képviselik. Eredetileg az elektori eredmények megkérdőjelezését tervező több republikánus szenátor is jelezte, hogy mégis megszavazza az eredmények hitelesítését. (MSNBC, BBC)

Egy nemrég megválasztott nyugat-virginiai állami képviselő is részt vett a Capitolium ostromában, és még videót is kiposztolt magáról, ahogy másokkal együtt megrohanja az épületet. „Bent vagyunk! Derrick Evans a Capitoliumban!” – hallatszik a később törölt videón. Evans videójáról a helyi republikánus házelnök azt mondta, hogy a zavargók hazafiatlanok, míg egy demokrata képviselő szerint a férfi nem alkalmas a hivatal betöltésére. A konzervatív aktivistaként megválasztott Evans később azzal próbált magyarázkodni, hogy „a média független tagjaként” volt jelen, és nem került szembe a hatóságokkal, sem pedig kárt nem okozott. (MSNBC)

A tiltás értelmében az elnök 24 órán keresztül nem posztolhat a közösségi oldalon. A Facebook és a YouTube néhány órával korábban törölte Trump szerdai videóját is, amiben azután, hogy hívei betörtek a Capitolium épületébe, felszólította őket, hogy menjenek haza, de közben arról beszélt, hogy elcsalták választást.

Az elnök Twitter- és Facebook-fiókjának befagyasztásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. >>>

A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Twitteren sokkolónak nevezte a Washingtonból érkező képeket, és azt írta,

„a demokráciát védelmezni kell a választások előtt, alatt és után szerte a világban.”

„A történelem úgy fog emlékezni a mai erőszakra a Capitoliumnál, amit egy hivatalban lévő elnök szított, aki folyamatosan alaptalanul hazudott egy törvényes választás végeredményéről, mint nagy gyalázat és szégyen pillanatára” – írta közleményében Barack Obama volt amerikai elnök. Hozzátette, hogy nem volt teljes meglepetés, ami történt, republikánusok és sajtójuk ugyanis „kitalált narratívákkal” félrevezették a szavazóikat. Arra kérte a republikánus vezetőket, hogy „válasszák Amerikát”, és kiemelte azokat a republikánusokat, akik erőteljesen felszólaltak a történtek hatására.

Bill Clinton volt demokrata elnök pedig arról írt, hogy az ostromot több mint négy éve tartó mérgező politika hajtotta, a gyufát pedig Trumpék gyújtották meg. „A választás szabad, a szavazatszámlálás tisztességes, az eredmény végleges volt” – írta. (CNN, BBC)

A közösségi oldal amiatt döntött így, mert az USA elnöke szerintük szerdán három posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát. Ameddig nem törli ezeket a bejegyzéseket, az elnök nem posztolhat a fiókjával, majd a posztok törlése után további 12 órára felfüggeszti majd a fiókot. A közösségi oldal közleménye szerint, amennyiben Trump ismételten megszegi az oldal szabályzatát, örökre felfüggeszthetik a fiókját.

Trump fiókjának felfüggesztéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. >>>

A védelmét ellátó Secret Service azt szerette volna, ha Mike Pence elhagyja a Capitolium épületeit, miután kimenekítették a képviselőházi ülésteremből, de az alelnök ott akart maradni. Azt nem tudni, hogy a védelmére kirendelt ügynökökkel hol várta meg, amíg biztosítják az épületet. Pence a kongresszus két házának összevont ülését vezeti majd a szenátus elnökeként, amint visszatérnek a törvényhozók. (CNN)

A zavargások után állítólag azonnali hatállyal beadta a felmondását Stephanie Grisham, a Fehér Ház egyik volt szóvivője, Melania Trump first lady kabinetfőnöke, írja egy fehér házi tisztviselőre hivatkozva a CNN. Grisham egyelőre nem kommentálta az értesülést, de a CNN szerint több munkatárs is azon gondolkozik, hogy annak ellenére is idő előtt távozzon, hogy már csak két hét van hátra Trump elnökségéből.

Az Egyesült Államok 43. elnöke a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy feleségével együtt „hitetlenkedve és döbbenettel figyelik a nemzet kormányának székhelyén kialakuló zűrzavart.” A republikánus politikus a nyilatkozatban úgy fogalmazott, a választások eredményét „banánköztársaságokban szokták ilyen módon megkérdőjelezni, nem a mi demokratikus köztársaságunkban”.

Megtisztítják a képviselőházi és a szenátusi üléstermet is, hogy magyar idő szerint éjjel kettőtől visszatérhessenek a képviselők és szenátorok. A CNN tudósítója szerint úgy tűnt, hogy komolyabb károk nem keletkeztek a Capitoliumban, noha több törvényhozó irodáját is felforgatták tüntetők. A folyosókon füstgránátok nyoma érződött, több helyen összedobált tárgyak, üvegtörmelék voltak a padlón.

Külön megbeszélést tartottak azok a republikánus szenátorok, akik eredetileg azt tervezték, hogy több állam elektori szavazatait is megkérdőjelezik, ahogy azt Arizonával meg is tették, mielőtt a tüntetők betörtek a Capitoliumba, és felfüggesztették az üléseket. Más törvényhozók úgy vélték, az események fényében egységet kellene mutatniuk. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mire jutottak Ted Cruzék.

Egy washingtoni republikánus képviselő, Cathy McMorris Rodgers viszont kiírta a Facebookjára, hogy megváltoztatta a történtek miatt a véleményét, ez törvénytelen és elfogadhatatlan volt. Ő így megszavazza majd az elektori eredményeket, Donald Trumpot pedig arra sürgette, hogy „ítélje el, és vessen véget ennek az őrületnek.”

Az egyik nagy kérdés azután, hogy a rendőrök biztosították a Capitolium épületét, az volt, hogy mi lesz az elektori szavazatok félbeszakadt hitelesítésével. Nancy Pelosi házelnök a képviselőknek kiküldött levélben most azt írta, hogy a kongresszusi vezetők úgy döntöttek, folytatják a két ház összevont ülését, amint a Capitoliumot „lehet már használni”. Pelosi a Pentagonnal, az igazságügyi minisztériummal és Mike Pence alelnökkel is egyeztetett.

Még mindig vannak az épületnél, de a magyar idő szerint éjfélkor életbe lépett kijárási tilalom után a CNN szerint nagyobb csoportokban hagyják el a helyszínt a tüntetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!