Videókon a washingtoni Capitoliumban uralkodó káosz

2021. január 06. – 21:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi események zajlanak Washingtonban, ahol szerda délután a Donald Trump-párti tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, hogy megzavarják a kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálását.

Az épületben több száz, zászlókkal, maszkokkal vagy fejdíszekkel felszerelt tüntető dulakodtak a biztonsági személyzet tagjaival, az ülésteremben pedig még fegyverek is előkerültek.

A képviselők az irodáikban, szenátorok a szenátusi teremben várakoznak. Mike Pence alelnököt a CNN forrásai szerint kimenekítették az épületből, Kamala Harris megválasztott alelnökről annyit mondtak, hogy biztonságos helyen van. Arról is készült felvétel, hogy a Trump elnök választási vereségét el nem fogadók porral oltóval fújkálnak az a folyosókon és lépcsőházakban.

Eközben a Capitoliumon kívül is zajlik a Trumpot támogató tüntetés, ahol az egyik felszólaló a beszéde közben olyat is mondott, hogy „Hitlernek igaza volt” egy dologban. A tüntetők elvették és összetörték az AP hírügynökség riportereinek eszközeit is.

A jelenetek leginkább a 2006-os Kossuth és Szabadság téri eseményekre emlékeztetnek, egyes tüntetők pajzsokkal törték be a Capitolium ablakát, míg mások például Nancy Pelosinak, a Képviselőház elnökének az irodájában foglaltak helyet.

A rend visszaállítására az FBI SWAT-egységei is megérkeztek az épületbe.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom