Trump: Soha nem fogjuk beismerni a vereséget

2021. január 6. – 19:27

frissítve

Trump: Soha nem fogjuk beismerni a vereséget
Semmi különös, csak a tüntetésre tartó Ragadozó Fotó: Eric Bardat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy órával azelőtt, hogy szerdán az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálásával megkezdődött az elnökválasztás végeredményének szentesítése (a folyamatról itt olvashat részletesen), odakint a választási vereségét következetesen elutasító Donald Trump hívei nagy demonstrációt tartottak, melyen felszólalt maga az elnök is.

A washingtoni rendőrség több száz embert mozgósított és beléptetőkapukat állított fel, melyeken a több ezernyi tüntetőt arra kérték, hagyják ott a hátizsákokat, zászlókat és székeket Kedden több lőfegyvert foglaltak le a fővárosba érkező Trump-szimpatizánsoktól, és a hatóságok tartottak attól, hogy az elnökválasztási eredmény megfúrásának kudarca a frusztrált tömeg egy részét erőszakos cselekedetekre sarkallhatja.

Donald Trump beszédében kikelt a választási eredményeket szentesítő „gyenge republikánusok” ellen, és azzal fenyegette meg őket, hogy ezentúl mindig ezzel fogja megbélyegezni őket. A január 20-án leköszönő elnök szerint a republikánusok „folyamatosan hátrakötözött kézzel harcolnak, pedig keményebben kéne küzdeni, és Mike Pence alelnöknek kell beavatkoznia, ha nem akarja, hogy a mai egy szomorú nap legyen az ország életében”. Az ülést vezető, Trump által nyomás alá vett Mike Pence-nek amúgy nem áll jogában visszaküldeni az elektori szavazatokat (ahogy azt Trump elvárja tőle), és pont felettese beszéde alatt tette egyértelművé egy körültekintően megfogalmazott nyilatkozatban, hogy erre nem is tesz kísérletet.

Trump köszönetet mondott azoknak a „harcosoknak”, akik a kongresszusban megkérdőjelezik a választási eredményeket, és ígéretet tett arra, hogy bizonyítékokkal áll elő a választási csalásról (az elmúlt két hónap alatt indított jogi eljárásokban ez nem történt meg), és kijelentette, nem ismerheti el a vereséget, mivel ellopták tőle a győzelmet.

Az országunknak elege volt ebből, és nem hajlandó többet tűrni. Soha nem fogjuk feladni, soha nem fogjuk elismerni a vereséget.

A Trump beszéde előtt az elnök választási eredmények elleni jogi eljárásait vezető volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani megismételte (több bíróság előtt előadott, de bizonyítékokkal soha alá nem támasztott) vádját, miszerint a szavazógépek útján hamisították meg az eredményeket, majd némiképp váratlanul kibökte,

párviadallal kéne eldönteni a választást

Igen, Trump jogi csapatának vezetője a középkorban igen elterjedt, a 2010-es években azonban leginkább a Trónok Harcából ismert, szokás szerint két embert eresztene egymásnak, hogy egyfajta istenítélettel (Giuliani a „trial by combat” kifejezést használta) váltsák ki az amúgy meglehetősen egyértelmű demokratikus akaratnyilvánítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!