A Twitter legalább 12, a Facebook 24 órára kizárta Trumpot a fiókjából

2021. január 07. – 02:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter bejelentette, hogy legalább 12 órára kizárják Donald Trumpot a Twitter-fiókjából. A közösségi oldal amiatt döntött így, mert az USA elnöke szerintük szerdán három posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát. Az oldal ellenőrei felszólították Trumpot a három tweet törlésére, melyeket a Twitter már most elérhetetlenné tett (ebből kettőt egyelőre csak az oldal webes felületén, a telefonos alkalmazásban még nem).

Ezek között van az a videó, amiben azután, hogy hívei betörtek a Capitolium épületébe, felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, de közben arról beszélt, hogy elcsalták választást, valamint az a poszt is, amelyben az elnök megismételte a választási csalás vádját, és azt írta a tüntetőknek, hogy örökké emlékezzenek erre a napra.

Ameddig nem törli ezeket a bejegyzéseket, az elnök nem posztolhat a fiókjával, majd a posztok törlése után további 12 órára felfüggeszti majd a fiókot. A közösségi oldal közleménye szerint, amennyiben Trump ismételten megszegi az oldal szabályzatát, örökre felfüggeszthetik a fiókját.

A feljebb említett videót a Facebook és a YouTube is törölte. A Facebooknál azzal indokolták a döntést, hogy a videó szerintük nemhogy csökkentette volna az erőszak esélyét, hanem növelte volna azt. Míg a YouTube képviselői közleményükben úgy fogalmaztak, a videó megszegte az oldal hamis választási információk terjesztését tiltó szabályzatát.

Magyar idő szerint csütörtökön hajnali fél három után a Facebook is bejelentette, hogy kizárják Trumpot a fiókjából. A tiltás értelmében az elnök 24 órán keresztül nem posztolhat a közösségi oldalon.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom