Trump szerint kedden le fogják tartóztatni, híveit tüntetésre szólította fel

2023. március 18. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton arról posztolt közösségi oldalán, a Truth Socialön, hogy kedden le fogják tartóztatni. A politikus egyben felszólította híveit, hogy tartsanak tüntetéseket, amikor ez bekövetkezik.

A korábbi elnök a bejegyzésében azt írta, hogy a manhattani kerületi ügyészség (aminek a vezetőjét szerinte Soros György finanszírozza) „kedden le fogja tartóztatni a magasan vezető republikánus jelöltet és egyben az Egyesült Államok korábbi elnökét”. Annak ellenére, hogy Trump szerint az ügy egy „régi és teljes mértékben megcáfolt tündérmese”.

„Tüntessetek, vegyétek vissza az országunkat”

– zárta Trump a bejegyzést. A „vegyétek vissza az országunkat” felkiáltás Trump 2021. január 6-i beszédének végén is elhangzott, mely után hívei megostromolták az amerikai törvényhozás épületét.

A CNN információi szerint a manhattani kerületi ügyészség amiatt akar vádat emelni Trump ellen, mert korábbi ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról. Néhány hónappal korábban 150 ezer dollárért Karen McDougal Playboy-modell hallgatását is megvette Trump.

Az ügyet amiatt vizsgálja az ügyészség, mert a kifizetések a 2016-os kampány hajrájában történtek. A gyanú szerint kampányfinanszírozási szabályokat szegett velük a Trump-kampány.

A korábbi elnök azért fizette le a két nőt, mert félt, hogy ha a választás előtti hónapokban kirobban valamelyik szexbotrány, az komolyan ártott volna a választási esélyeinek. A Stormy Daniels-ügyet végül több mint egy évvel Trump választási győzelme után, 2018 januárjában robbantotta a Wall Street Journal.

Michael Cohen 2018 decemberében bűnösnek vallotta magát egyebek mellett kampányfinanszírozási szabályok megszegésében és amiatt, hogy hazudott a kongresszusnak. A Trump piszkos ügyeit intéző ügyvédet három év börtönre ítélték. Végül mindössze 13 és fél hónapot kellett a rácsok mögött töltenie. Ezt követően másfél évet házi őrizetben kellett töltenie, majd jó magaviselet miatt az eredeti ítéletnél néhány hónappal korábban szabadulhatott 2021 novemberében.

A jövő héten várható vádemelés újabb csavart hozhat a 2024-es elnökválasztási kampányba. Az elmúlt hónapokban Trumpnak sikerült elhúznia első számú kihívójától, Ron DeSantis floridai kormányzótól a felmérésekben, így jelenleg ő számít a legesélyesebbnek a republikánus elnökjelölti címre. A jelenlegi ügy azonban megkavarhatja a dolgokat.

A korábbi elnök ellen számos további vizsgálat is folyik. Trump két vállalatát például tavaly decemberben találták bűnösnek egy éveken át felgöngyölített adócsalási ügyben. Az esküdtszék akkor mind a 17 vádpontban elítélte a Trump Organizationhöz tartozó két céget. Ezeket azzal vádolták, hogy „nem hivatalos juttatásokat” adtak a csúcsvezetőiknek, ezzel pedig törvénytelenül csökkentették a felső vezetőik személyi jövedelemadó-kötelezettségét.

Az ügyet még tavaly nyáron indította a manhattani kerületi ügyészség a Trump Organization korábbi pénzügyi vezetőjének, Allen Weisselbergnek a tanúvallomása alapján. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott. A bűncselekmények Donald Trump elnöksége alatt is zajlottak.

Ezenkívül több vizsgálat is folyik Trump ellen a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt. Az pedig pénteken derült ki, hogy 300 ezer dollár értékben kapott elnökként ajándékokat, amelyekkel a törvény szerint el kellett volna számolnia, és túl nagy értéküknél fogva meg sem tarthatta volna őket.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!