300 ezer dollár értékben kapott Trump elnökként ajándékokat, amelyekről elfelejtett beszámolni

2023. március 17. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak a titkos minősítésű dokumentumokat kezelte lazán Donald Trump, hanem azokat az ajándékokat is, amelyeket elnökként kapott. A törvény szerint ezekkel el kellett volna számolnia és túl nagy értéküknél fogva meg sem tarthatta volna őket. Egy tövényhozási bizottság vizsgálata azonban arra jutott, hogy az elnök és családja 291 ezer dollár – csaknem 110 millió forint – értékben kapott olyan ajándékokat, amelyekről elmulasztott beszámolni.

Több ezek közül az egykori – és visszatérési tervével pártjában máris versenyt generáló – republikánus elnök Mar-a-Lagóban lévő otthonát díszítheti – írta a CNN.

Csak Szaúd-Arábiából a parlamenti vizsgálóbizottság 17 ajándékot számolt össze 48 ezer dollár értékben, amelyek egyenként mind meghaladják azt a 415 dolláros határértéket, amely alatt az elnök megtarthatná a hivatali ideje alatt kapott ajándékokat.

Trump összesen mintegy 50 ajándékot nem jelentett be, ami a regisztrált nagyjából 70 ajándékhoz képest is jelentős szám. Van az ajándékok között 12 ezer dolláros selyemszőnyeg Üzbegisztánból, 35 ezer dolláros tőr a katari emírtől.

Van, amit a fentiekbe bele sem számítottak, bár ez részben érthető: egyrészt ezt nem sokkal győzelme után, de még hivatalba lépése előtt kapta Salvadorból, másrészt magát az elnököt ábrázolja teljes életnagyságú festményen.

Ennek meglétéről nem hivatalos beszámoló, csak egy e-mailváltás tanúskodik, amelyben egy fényképen a Trump-festmény mellett az Egyesült Államok El Salvadorba delegált nagykövete áll, és egy levél, amelyből kivehető, hogy az elnök kezdeményezte a kép átszállítását a Fehér Házba az Egyesült Államok El Slavador-i nagykövetségéről.

Trump 150 ezer dollár értékben nem számolt be az ajándékokról, a többit azok a nem regisztrált ajándékok teszik ki, amelyeket az elnök családja kapott – azokat a törvény szerint szintén be kellett volna jelenteniük. Lánya, Ivanka Trump és családja 82 ezer dollár értékben nem jelentette be a külföldiektől kapott ajándékokat, és Trump feleségéhez, Melania Trumphoz is tízezres értékben köthetők olyan ajándékok, amelyekről a törvény ellenére nem számoltak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!