Több mint 10 000 kormányzati dokumentumot talált Trumpnál az FBI, köztük 48 „minősített” feliratú mappát üresen

2022. szeptember 2. – 21:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI ügynökei több mint 10 700 kormányzati dokumentumot találtak Donald Trump volt elnök mar-a-lagói birtokán az augusztus eleji házkutatás során – derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott leltárból. A leletek között több mint 100 minősített (bizalmas, titkos vagy szigorúan titkos megjelölésű) irat és 48 üres, „Minősített” feliratú mappa volt – olvasható a Business Insider cikkében.

Az igazságügyi minisztérium egy pénteki bírósági beadványban tette közzé az eddigi legrészletesebb leltárt azokról a tárgyakról, amelyeket az FBI ügynökei Trump dél-floridai üdülőjében augusztus 8-i házkutatás során foglaltak le.

Fotó: Jim Bourg / Reuters
Fotó: Jim Bourg / Reuters

A kormányzati dokumentumokon kívül az FBI ügynökei több száz újság-, magazin- és sajtócikket, nyomtatott sajtótermékeket, valamint fényképeket, ruhákat, ajándékokat és könyveket is találtak az iratok közé keverve.

Az üres dossziékkal kapcsolatban a CNN-nek név nélkül nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy ezek kérdéseket vetnek fel, ám nem szükségszerűen jelentik azt, hogy korábban tartalmaztak is minősített iratokat. A kormányzati gyakorlat alapján ugyanis az ilyen dossziékat gyakran újra felhasználják, ezért üresen állnak.

A minisztériumi dokumentumokból kiderült, hogy a mar-a-lagói rezidencián tartott augusztus 8-i házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték.

Fotó: AFP / Department of Justice
Fotó: AFP / Department of Justice

„A nyomozócsoport a folyamatban lévő nyomozás előmozdítása érdekében áttekintette a lefoglalt anyagokat, értékelve minden egyes lefoglalt tárgy relevanciáját és jellegét, és előzetes döntéseket hozva a lefoglalt tárgyak jellege és természete által javasolt vagy indokolt nyomozati utakról” – írta az igazságügyi minisztérium a leltárhoz csatolt levélben. A lefoglalt anyagokat továbbra is felhasználják a kormány nyomozásának előmozdítására, „és a nyomozócsoport a további nyomozati lépések során továbbra is felhasználja és értékeli a lefoglalt anyagokat”.

Az ügyben eljáró szövetségi bíró csütörtökön tartott meghallgatást Floridában, amelyen Donald Trump ügyvédeinek kérését mérlegelte, hogy kirendeljen-e független jogi szakértőt az iratok hatósági átvizsgálásához. A volt elnök képviselői az eset példátlanságára és az átláthatóságra hivatkozva kérték a külső szakértő kijelölését.

A szövetségi igazságügyi minisztérium képviselői a bíró előtt azzal érveltek, hogy egy ilyen szakértő kinevezése lelassítaná az eljárást és sértené a nyomozás érdekeit. A minisztérium korábban a héten azt is bejelentette, hogy már elvégezte a lefoglalt iratok átvizsgálását, ami szintén szükségtelenné teszi a független szakértő jelenlétét. A szakértő kijelöléséről csütörtökön nem született döntés a floridai bíróságon – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!