Megvan Trump első hivatalos kihívója a republikánus elnökjelöltségért

2023. február 14. – 15:49

Megvan Trump első hivatalos kihívója a republikánus elnökjelöltségért
Nikki Haley – Fotó: Wade Vandervort / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nikki Haley hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a Republikánus Párt elnökjelölti pozíciójáért, írja a CNN. Ezzel a korábbi dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet lett Donald Trump első hivatalos kihívója. Rajtuk kívül Ron DeSantis floridai kormányzó indulása is szinte biztosra vehető, azonban ő még nem tett hivatalos bejelentést.

Haley 1972-ben született indiai bevándorlók gyermekeként. Politikai karrierjét 2004-ben indította el. Hat éven keresztül volt képviselő a dél-karolinai törvényhozásban, majd 2010-ben megválasztották az állam kormányzójának.

Országos hírnévre azután tett szert, hogy kezdeményezte a konföderációs zászló eltávolítását a dél-karolinai törvényhozás épülete elől, miután 2015-ben egy rasszista mészárlásban egy fehér férfi agyonlőtt kilenc fekete hívőt egy dél-karolinai templomban. A zászló eltávolítását a mészárlás előtt az állam lakosságának kétharmada ellenezte, azonban Haleynek sikerült simán átvinnie a republikánus többségű állami szenátusban.

A kormányzói címről 2017-ben mondott le, hogy ENSZ-nagykövetként csatlakozzon a Trump-kormányzathoz, mely pozíciót csaknem két évig töltötte be. 2018. végi lemondásáig ő volt a Trump-kormányzat legnépszerűbb tagja. Egyike azon keveseknek, akik a demokrata szavazóknál is viszonylag népszerűnek számítottak.

Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – Fotó: Don Emmert / AFP
Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – Fotó: Don Emmert / AFP

Haleynek Donald Trump korábbi elnökkel és várhatóan Ron DeSantis floridai kormányzóval kell majd megküzdenie a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Rajtuk kívül még egy tucatnyi vezető republikánus politikus fontolgatja az indulást, köztük Mike Pence korábbi alelnök és Mike Pompeo korábbi külügyminiszter.

A felmérések szerint jelenleg Ron DeSantis számít a legnépszerűbbnek a republikánus szavazók körében. Azonban az elemzések alapján inkább Trump-párti és Trump-ellenes frakciókra oszlanak a republikánusok, minthogy egy DeSantis- és egy Trump-táborra.

Azokban a felmérésekben, ahol azt kérdezték, hogy DeSantist vagy Trumpot szeretnék inkább jelöltnek a szavazók, rendre DeSantis került ki győztesen az elmúlt hónapokban. Azonban azokban a kutatásokban, ahol rajtuk kívül mást is lehetett választani, a Trump-ellenes szavazatok megosztottak a jelöltek között, így azokban pedig a korábbi elnök áll az élen.

Tehát jelen pillanatban úgy néz ki, hogy Trumpnak az kedvezhet, ha minél többen indulnak el ellene, mivel az újabb és újabb jelöltek egymás elől szívhatják el a szavazatokat, nem pedig tőle. A Yahoo és a YouGov friss felmérése szerint ha Trump, DeSantis és Haley indulna a jelöltségért, akkor Trump 38, DeSantis 35, Haley pedig 11 százalékot szerezne az egy év múlva kezdődő előválasztáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!