Bűnösnek találták Donald Trump cégbirodalmát egy adócsalási ügyben

2022. december 7. – 05:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy manhattani esküdtszék bűnösnek találta Donald Trump volt amerikai elnök cégbirodalmának két vállalatát egy éveken át tartó adócsalási ügyben – írja a Financial Times.

Az esküdtszék kedden mind a 17 vádpontban elítélte a Trump Organizationhöz tartozó két céget, a Trump Corp.-ot és a Trump Payroll Corp.-ot, amelyeket azzal vádoltak, hogy „nem hivatalos juttatásokat” adtak a csúcsvezetőiknek, ezzel pedig törvénytelenül csökkentették a felsővezetőik személyi jövedelemadó-kötelezettségét. A vádpontok között szerepelt az adócsalás, az üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása és a bűnszervezetben elkövetett adóvisszaélés is – írja az MTI.

Az ügyet még tavaly nyáron indította a manhattani kerületi ügyészség a Trump Organization korábbi pénzügyi vezetőjének, Allen Weisselbergnek a tanúvallomása alapján. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott. A bűncselekmények Donald Trump elnöksége alatt is zajlottak.

A most 75 éves Weisselberg 1973 óta számos pozícióban dolgozott a Trump családnak. Augusztusban vádalkut kötött, bűnösnek vallotta magát az adóhatóságok megtévesztésében, és beismerte, hogy 1,76 millió dollárnyi be nem jelentett jövedelemhez jutott a cégbirodalomtól. Enyhe büntetést ígértek neki – öt hónap börtönbüntetést a hírhedten kemény Rikers Island-i börtönben – azzal a feltétellel, hogy vallomást tesz a Trump Organization elleni perben.

Allen Weisselberg, a Trump Organization volt pénzügyi igazgatója belép a tárgyalóterembe a manhattani legfelsőbb bíróságon 2022. augusztus 18-án – Fotó: Curtis Means / AFP
Allen Weisselberg, a Trump Organization volt pénzügyi igazgatója belép a tárgyalóterembe a manhattani legfelsőbb bíróságon 2022. augusztus 18-án – Fotó: Curtis Means / AFP

Weisselberg a vallomásában ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül az ő „kapzsisága” vezetett ahhoz, hogy a juttatásokat eltitkolta az adónyomtatványairól. A Trump Organization ügyvédei is azt igyekeztek bizonyítani, hogy Weisselberg és a cégbirodalom kontrollere, Jeffrey McConney, aki szintén a tanúk padján ült, egyedül cselekedett, és annak ellenére, hogy Donald Trump személyesen írt alá több csekket és bérleti szerződést, a volt elnök nem tudott arról, hogy legközelebbi munkatársai adócsalást követtek el. A perben Donald Trump és családtagjai nem voltak vádlottak.

Ezzel szemben az ügyészek azt igyekeztek bizonyítani, hogy Weisselberg és más vezetők a munkaadójuk tudtával, annak javára cselekedtek. „Mindenki jól járt, ez volt a módja annak, hogy több pénz kerüljön a vezetők zsebébe, miközben a Trump Organization költségei a lehető legalacsonyabbak maradjanak” – mondta Joshua Steinglass manhattani helyettes kerületi ügyész az esküdteknek a záróbeszédek során.

A CNN beszámolója szerint Alvin Bragg ügyész azt mondta: „Ez az ügy a kapzsiságról és a csalásról szólt. A Trump Corp. és a Trump Payroll Corp. létrehozott egy olyan rendszert, amely a magas rangú vezetőket pazar juttatásokkal és kompenzációval jutalmazta, miközben szándékosan eltitkolták a juttatásokat az adóhatóságok elől, hogy elkerüljék az adófizetést. A mai ítélet felelősségre vonja ezeket a Trump-vállalatokat a hosszú ideje tartó bűnös rendszerükért.”

A Trump Organization közleményben bírálta az esküdtszék döntését, és ígéretet tettek arra, hogy fellebbezni fognak, azzal érvelve, hogy a cég vezetőit kell hibáztatni, nem pedig magát a céget. „Az a gondolat, hogy egy vállalatot felelősségre lehetne vonni egy alkalmazott személyes tetteiért, egyszerűen abszurd” – áll a közleményben.

A Trump Organization legfeljebb 1,6 millió dolláros bírsággal nézhet szembe. A cégbirodalmat nem fenyegeti a feloszlatás veszélye, mert a New York-i törvények szerint nincs olyan mechanizmus, amely feloszlathatná a vállalatot. Az ítélet azonban hatással lehet a vállalat üzleti tevékenységére, akadályozhatja a hitelfelvételi, üzletkötési és szerződéskötési képességüket. Az ítélethirdetést január 13-ra tűzték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!