Egész Amerika a Trump elleni vádemelésre figyel, ami csak az első csapás a volt elnöknek

Legfontosabb

2023. április 4. – 12:59

Egész Amerika a Trump elleni vádemelésre figyel, ami csak az első csapás a volt elnöknek
Egy képernyőn Donald Trump volt amerikai elnök látható 2023. március 31-én, miután egy manhattani esküdtszék vádat emelt ellene – Fotó: Andrew Kelly / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt csütörtökön vádat emeltek Donald Trump ellen, az ügy precedens nélküli, ő az első exelnök, akivel ez megtörtént az amerikai történelem során (de eljárás már indult a polgárháború legendás északi tábornoka, Ulysses S. Grant ellen is, akit mandátumának lejárta után New Yorkban lovas kocsival való gyorshajtás miatt büntettek meg). A Fehér Házból a 2020-as választás után nagy nehezen távozó politikus ellen New York állam Manhattan kerületének ügyésze, Alvin Bragg vizsgálódott, amiből egy vádesküdtszék jóváhagyását követően lett hivatalos büntetőeljárás.

A vádiratot kedden fogják felolvasni az ehhez Floridából New Yorkba hétfőn visszaérkezett Trump jelenlétében. A városban óriási biztonsági készültség van a bíróság épülete és a Trump Tower környékén is, emellett tüntetésekre is számítani lehet.

Ember, most jöttem ki a pornóstól!

A pontos vádakat is csak akkor fogjuk megismerni, bár a CNN úgy tudja, a vádirat nem kevesebb mint harminc ízben elkövetett üzleti csalásért tartja felelősnek Trumpot. A vádak magját azonban biztos, hogy egy pornósztárnak közvetítő útján kifizetett hallgatási pénz alkotja.

A Stormy Daniels művésznevet használó Stephanie Clifford pornósztárnak állítása szerint 2006-ban volt egyéjszakás kalandja az akkor a politikától nagyon távol álló Trumppal, és a nő 2016-ban jelentkezett a National Enquire bulvárlapnál azzal, hogy szívesen mesélne az afférjáról. A szándékról értesült Trump akkori ügyvédje/intézőembere, Michael Cohen is, aki 2016 októberében (tehát a Trump győzelmével végződő elnökválasztási kampány hajrájában) 130 ezer dolláros hallgatási pénzt fizetett ki Cliffordnak. Cohen néhány hónappal korábban egyébként 150 ezer dollárért Karen McDougal Playboy-modell hallgatását is megvásárolta.

Az afférok 2018-ig nem is kerültek nyilvánosságra, innentől azonban egyre több részlet került napvilágra az ügyről. Cohen egy ideig kötötte az ebet a karóhoz, hogy a hallgatási pénz kifizetése csak egy 50 millió forintos szívesség volt főnökének, de utána Trump elismerte, hogy a 130 ezer dollárt megtérítette ügyvédjének (aki egyébként jellemző módon az ügyről folytatott megbeszélésüket fel is vette). Az exelnök egyébként a mai napig tagadja azt, hogy viszonya lett volna Stormy Danielsszel, de rengeteg bizonyíték szól a nő történetének hitelessége mellett.

Az elnök mögé felsorakozó keresztény felekezetek és a magukat keresztény-konzervatívnak tartó politikusok könnyedén átsiklanak annak erkölcsi tartalma felett, hogy Donald Trump néhány hónapos gyerekükkel otthon lévő feleségét egy pornósztárral csalta meg (akinek ráadásul állítólag már az aktus után fizetni akart); de a jogászok sem az erkölcs, hanem a kampányfinanszírozási szabályok megsértésének alapos gyanúja miatt találtak fogást az exelnökön.

Hosszú perre és akár négy év börtönre számíthat

Önmagában a hallgatás megvásárlása nem számít bűncselekménynek, csakhogy Trump Cohennek a kifizetett összeget ügyvédi költségként elszámolva kompenzálta, miközben az egykori szeretők elhallgattatására fordított pénzeknek semmi közük nem volt az ügyvédi tevékenységhez, azok inkább a kampány érdekeit szolgálták – így kampányköltségként kellett volna elszámolni a tételeket.

A főnökével szembeforduló Cohen 2018-ban részben bűnösnek vallotta magát adóelkerülésben és a kampányfinanszírozási szabályok megsértésében, és őt a bíróság részben a Stormy Daniels-ügyben játszott szerepe miatt börtönbüntetésre is ítélte. Ha a manhattani ügyész is ezt a – szövetségi ügyészek által korábban már fontolgatott, végül elvetett – vonalat követi, akkor Trumpot az üzleti könyvelés meghamisításával vádolhatja meg.

Michael Cohen, Donald Trump volt amerikai elnök volt ügyvédje érkezik a New York-i bíróságra New Yorkban, az Egyesült Államokban, 2023. március 15-én – Fotó: Eduardo Munoz / Reuters
Michael Cohen, Donald Trump volt amerikai elnök volt ügyvédje érkezik a New York-i bíróságra New Yorkban, az Egyesült Államokban, 2023. március 15-én – Fotó: Eduardo Munoz / Reuters

Trump és ügyvédei kizárták a beismerő vallomás lehetőségét, ezért borítékolható egy elhúzódó peres eljárás. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja az exelnököt, úgy akár négy év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. Szakértők szerint azonban a per kimenetele egyáltalán nem magától értetődő, az ügyésznek bizonyítania kell azt, hogy Trump tudtában volt annak, hogy a hallgatási pénz megtérítésével megsérti a törvényt; csak ezáltal minősülhet tette legfeljebb pénzbüntetéssel szankcionált vétség (az amerikai jogi szaknyelvben: „misdemeanor”) helyett bűncselekménynek („felony”).

Szerette volna, de elmarad a bilincselés

Trump maga már hetek óta állandó riadókészültségben tartja követőit, és előre dörzsölte a tenyerét, hogy bilincsben vihetik el. Ez azonban alapvetően akkor történhetett volna meg, ha nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Ez nem merült fel, Trump az egykor viselt hivatalára való tekintettel az őt továbbra is őrző ügynökök kíséretében érkezett magyar idő szerint hétfő este New Yorkba.

Azonban a vádeljárás többi, bűnügyi filmekből ismert kelléke – a fotózás, az ujjlenyomatvétel, a jogainak felsorolása – várhatóan nem marad el kedden, amikor átmegy a bíróság épületébe. Az már kiderült, hogy noha több médium is kérvényezte, Trump és ügyvédei nem támogatták, ezért a bíró nem enged be kamerákat a terembe.

A városvezetés nagy erőket mozgósított a Trump-szimpatizánsok demonstrációira készülve, bár még az olyan radikálisok, mint a QAnon-hívő republikánus képviselő, Marjorie Taylor-Greene is határozottan a békés tüntetésre szólították fel a Trump sorsa iránt aggódókat.

A személye ellen induló büntetőügy nem zárja ki Trumpot az elnökválasztásból, sőt arról is csak találgatni lehet, hogy milyen hatással lesz 2024-es esélyeire. A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy Trump mögött összezár a „Soros György megrendelésére elrendelt boszorkányüldözés” által feltüzelt republikánus mag, így a per újabb lendületet adhat neki a republikánus előválasztás előtt. Pártbéli riválisai egytől egyig elítélték a vádeljárást, vérmérséklettől függően minősítették „boszorkányüldözés”-nek, a „jogállamiság feje tetejére állításá”-nak vagy „politikai lejáratókampány”-nak.

Joe Biden stratégái úgy érzik, az elnöknek felesleges lenne kommentálnia egy ilyen ügyet, más demokrata politikusok is inkább csak a jogállamiságot érő kritikákat kommentálják.

Az Egyesült Államokban egy politikus ellen indított eljárásra könnyen rá lehet sütni a „politikai támadás” jelzőt, ugyanis az ügyészi pozíciók is választott tisztségek, elérésükre a jelölteknek kizárólag valamelyik nagy párt támogatása esetén van esélyük. A vádat képviselő Alvin Bragg 2021-ben demokrata színekben nyerte el Manhattan kerületi ügyészi tisztségét. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ügyészek szeme előtt leginkább a vádak sikeres képviselete lebeg, és mindegy, milyen politikai nagyvad kerül a célkeresztjükbe, ha nincs elég meggyőző bizonyítékuk az elejtésére.

A média és a volt elnök támogatói várakoznak a Trump Tower előtt 2023. április 3-án – Fotó: Carlos Barria / Reuters
A média és a volt elnök támogatói várakoznak a Trump Tower előtt 2023. április 3-án – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Azonban az igazságszolgáltatás politikai alapú támadása – ami kiterjed az ügyet tárgyaló bíróra, Juan Mercantra is, aki korábban két, a Trump-cégbirodalmat érintő eljárásban is elnökölt az esküdtszék felett – akár vissza is üthet, ugyanis a jogi részletek iránt legendásan érzéketlen Trump szájából vagy posztolásra emelt ujjai alól könnyen kicsúszhat egy olyan kijelentés vagy poszt, ami után újabb bűncselekményt akasztanak a nyakába.

Még sötétebb felhők gyülekeznek a Trump-torony felett

Egy büntetőper önmagában is rosszul néz ki egy elnökjelölt életrajzában, Trumpnak ráadásul hamarosan újabb, ennél is komolyabbnak tartott büntetőügyeket akaszthatnak a nyakába:

  • Az igazságügyi minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, vád alá lehet-e helyezni a 2021. január 6-i, a Capitolium ostromába torkollt események miatt felkelés szításáért, illetve az amerikai kormányzat megbuktatását célzó összeesküvésért. Ezt az ügyet egyébként igen alaposan (és tudatosan) előkészítette a képviselőház tavaly lefolytatott meghallgatássorozata.
  • Szintén a washingtoni szövetségi szervek fontolgatják, hogy az exelnököt vádeljárás alá helyezik az otthonában lefoglalt titkosított dokumentumok illetéktelen birtoklása miatt.
  • Georgia államban lezárult a vádesküdtszéki eljárás, mely engedélyt adott arra, hogy az illetékes ügyész vádat emeljen Trump ellen zsarolás (és talán összeesküvés) miatt. Ez a vád is a 2020-as elnökválasztás eredményének meghamisítását célzó Trump-offenzívához kapcsolódik, az exelnök ugyanis jól dokumentált módon, telefonon próbált rávenni tagállami tisztségviselőket arra, hogy „találjanak neki” több tízezer szavazatot.
  • És végül New York állam főügyészének jóvoltából is indult egy polgári peres eljárás, ami Donald Trumpot, cégcsoportját és három nagykorú gyerekét összesen 250 millió dollár megfizetésére kötelezné az elmúlt évek céges csalásai és manipulációi miatt.

A büntetőügyek sorozata nemcsak az ingadozó szavazóknál veheti ki magát rosszul – akik az egyre polarizáltabb amerikai politikai térben már a választópolgárok egyre kisebb részét teszik ki, ennek ellenére kulcsfontosságúak –, de komoly zavart jelenthet magában a kampányban is, ahol Trumpnak nagygyűlések helyett várhatóan inkább tárgyalásokra kell majd rohangálnia. Ezért a republikánus előválasztásra gyakorolt hatása mellett az is kérdés, hogy a tényleges elnökválasztáshoz közeledve hogyan csapódnak le a mostani események a szavazóknál.

Az azonban biztos, hogy Trump anyagilag jól jár a vádeljárással, pontosabban az annak különböző szakaszaira meghirdetett rendkívüli adománygyűjtésekkel. Már a letartóztatás lehetőségének első, két héttel ezelőtti bejelentése után 1,5 millió dollár érkezett a kampányszámlájára, amit az elmúlt napokban újabb 5 millió követett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!