Saját tüntetői fütyülték ki a QAnon-hívő republikánus képviselőt Trump vád alá helyezése előtt

2023. április 4. – 18:52

Saját tüntetői fütyülték ki a QAnon-hívő republikánus képviselőt Trump vád alá helyezése előtt
Marjorie Taylor Greene kamerák gyűrűjében a manhattani büntetőbíróság előtti tüntetésen – Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány száz tüntető, ellentüntető és újságíró gyűlt össze helyi idő szerint kedd reggel a manhattani büntetőbíróság épülete előtt, ahol néhány óra múlva hivatalosan is vád alá helyezik majd Donald Trump korábbi elnököt. A helyszíni tudósítások szerint a helyszínen több sajtómunkás van jelen, mint tüntető. Arról, hogy mi várható kedd este, bővebben itt olvashatnak.

A tüntetést a New York Young Republican Club (NYYRC), azaz a New York fiatal republikánusait tömörítő szervezet hirdette meg. Az NYYRC egykoron a Republikánus Párt mérsékelt szárnyának volt a bástyája, Donald Trump hatalomra kerülése után azonban éles szélsőjobboldali fordulatot vettek.

A tüntetés fő attrakciójaként Marjorie Taylor Greene republikánus kongresszusi képviselő beszédét lengették be. A Republikánus Párt jobbszárnyához tartozó, QAnon-hívő képviselő azonban egy kevesebb mint 10 perces beszédet mondott. Ráadásul látni és hallani sem lehetett belőle sokat.

A manhattani bíróság előtti parkban a tüntetés szervezői nem építettek semmilyen emelvényt, és hangosítás sincs. A Greene körül tömörülő fotósok és egyéb sajtómunkások így teljesen eltakarták a képviselőt, aki hangosítás hiányában egy hangosbeszélőbe próbált beszélni. Ezt azonban szinte teljesen elnyomta a tüntetők és ellentüntetők fütyülése.

Mint az NBC News riportere utólag kiderítette, egy Trump-szimpatizáns osztott ki sípokat a tüntetőknek, „hogy hallassák a hangjukat”. A tüntetők vélhetően azért fütyülték ki Greene-t, mivel nem látták, valószínűleg nem is tudtak róla, hogy megjelent a parkban a Trump-párti kongresszusi képviselő.

Greene beszéde után sietve távozott a helyszínről. Rajta kívül a hazugságai miatt elhíresült republikánus képviselő, George Santos is megjelent a tüntetésen, ő azonban nem mondott beszédet. A Demokrata Pártból Jamaal Bowman képviselő csatlakozott az ellentüntetőkhöz.

Egy manhattani esküdtszék múlt csütörtökön szavazta meg a vádemelést Trump ellen. A korábbi elnökkel szemben amiatt vizsgálódik a manhattani kerületi ügyész, mert a gyanú szerint üzleti dokumentumokat hamisíthatott, hogy eltitkolja, hogy ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában.

Az ügy precedens nélküli. Trump az első exelnök, aki ellen vádat emelnek az amerikai történelem során. A pontos vádakat csak kedden, Trump első meghallgatásakor fogják hivatalosan ismertetni, de a CNN forrásai szerint több mint harmincrendbeli üzleti csalással gyanúsítják a korábbi elnököt.

Tüntetők és ellentüntetők a manhattani büntetőbíróság előtti parkban – Fotó: Angela Weiss / AFP
Tüntetők és ellentüntetők a manhattani büntetőbíróság előtti parkban – Fotó: Angela Weiss / AFP

Donald Trumpot magyar idő szerint este nyolc után helyezik majd hivatalosan is vád alá a manhattani büntetőbíróságon. A korábbi elnök már hétfő este megérkezett New Yorkba. A Trump Towerből rendőri biztosítás mellett érkezik majd meg a konvoja a bíróság épületéhez.

A vádirat felolvasását megelőzően a vádlottakat általában megbilincselik és a bűnügyi filmekből ismerős módon fotót készítenek róluk (ez az úgynevezett mug shot), valamint ujjlenyomatot vesznek tőlük. New York államban azonban a fenti háromból csak az ujjlenyomat vételezése a kötelező, így a New York Times információi szerint se bilincselés, se fotózás nem lesz, noha ezeknek kifejezetten örült volna Trump, aki áldozatként szeretne megjelenni a nyilvánosságban, és koncepciós perként akarja láttatni az ellene folyó vizsgálatot.

Kövessék a Telexen a nap további eseményeit! Részletesen beszámolunk majd Trump vád alá helyezéséről este nyolc óra után és az exelnök magyar idő szerint szerda hajnali beszédéről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!