Nyílt levelet írtak az ácsi lakosok a polgármesternek az új kínai katódgyár miatt

2023. június 25. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

520 milliárd forintból épül új kínai elektromos akkumulátorokhoz való katódgyár Ácson, amelynek megépítését pár nappal korábban még tagadta a település polgármestere. Helyi civilek a Telexnek eljuttatott közleményükben tiltakoznak a beruházás ellen, és nyílt levelet írtak Szentirmai István fideszes polgármesternek.

A Kiáll(t)unk Ácsért nevű szerveződés azt írja, hogy a Huayou Cobalt katódgyárának híre közfelháborodást váltott ki nemcsak Ácson, hanem a környező településeken, így Banán és Bábolnán is.

A levélben azt írják, hogy a fideszes polgármester a bejelentést megelőző hetekben tagadta vagy elhallgatta a beruházással kapcsolatos híreket, és nyilatkozásban fém autóalkatrészként hivatkozott a gyártási végtermékre, miközben várhatóan egészségkárosító nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz.

A Szentirmai Istvánnak átadott nyílt levélben azt írják, hogy a polgármester hat nappal korábban még tagadta a beruházást, politikai hergelésnek hívta azt, illetve igyekezett elbagatellizálni annak a környezet- és egészségkárosító veszélyét, hogy egy ilyen gyárat telepítenek Ácsra.

„Polgármester Úr! Állampolgári jogaink mentén elvárjuk, hogy hívjon össze rendkívüli és nyílt – nem online, virtuális, hanem személyes megjelenésen alapuló – közmeghallgatást, melyen Ön és a területért felelős parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit nézzenek a választóik és a város polgárai szemébe és kérjenek bocsánatot felelőtlen kommunikációjuk és a település veszélyeztetése miatt! Közmeghallgatáson tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről
– azok hiányában, a tervezett vizsgálatok menetéről, környezeti monitoring terveikről, az esetleges építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről és tervekről, a tervezett 900 munkahely tervezett munkavállalói összetételéről (helyi szabad munkaerő, külföldi munkaerő, bérmunkaerő, stb.) és ha várható, a betelepülő munkaerő elhelyezéséről” – írják a nyílt levélben.

Az ácsi katódgyárat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szerdán. A gyár felépítéséhez a magyar állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

A polgármester két nappal korábban egyébként a Facebookon magyarázkodott a döntéssel kapcsolatban. A posztban többek között azt hangsúlyozza, hogy nem akkumulátorgyár, hanem katódüzem épül, és egyébként is, azok, akik most tiltakoznak, ugyanúgy tiltakoznának egy üdítőgyár építése ellen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!