Miből lesz 2030-ra 50 százalékkal nagyobb áramtermelésünk? Szerintem semmiből

2023. június 23. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa járt a héten a Telex stúdiójában. Brückner Gergővel átbeszéltek szinte mindent, ami fontos és energetika, a podcastban néhány héttel ezelőtt vendégeskedő Lantos Csaba energiaügyi miniszter állításaira is kitérve.

Az energia akkor is a jelen egyik legizgalmasabb gazdasági, politikai és környezeti témája lenne, ha Szijjártó Péter nem jelentene be minden héten egy újabb akkumulátoripari beruházást. De éppenséggel bejelent. A magyar ipar fokozódó áramigénye mindenképp a felszínen tart energiapolitikai kérdéseket, de a témának ezenfelül is egy sor izgalmas vetülete van Paks II.-től a rezsicsökkentés jövőjén át az energiaközösségekig.

A Téma friss adása ezekről és sok minden másról is szól:

  • Mit jelent a mai viszonyok között az energiaszuverenitás? Hogyan érdemes közelíteni az energiafüggetlenség kérdéséhez egy összekapcsolt európai árampiacon?
  • Mi a tartalma és a tétje annak a vitának, ami az európai árampiacon megvalósuló, úgynevezett „marginális árképzésről” zajlik? (Az árazási rendszerről bővebben itt írtunk.) Mi az Európai Bizottság reformjavaslata ezen a téren?
  • Mi Felsmann véleménye a kormány legutóbbi ötletéről, hogy a tavalyi, rendkívül magas áron kötött fix áras áramszerződésekbe egy plafonnal utólag beavatkozna a cégek, önkormányzatok védelmében? Hogyan kellene inkább kezelni a helyzetet?
  • Mi várható a magyar rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hogyan változott az eszköz európai megítélése? Milyen hatásokat gyakorolt az elmúlt évtizedben Magyarországon, mit veszítettünk vele?
  • Mit gondol a REKK kutatója arról a gazdaságfejlesztési irányról, hogy nagyon energiaigényes ágazatokat, pl. akkumulátorgyártást hoz a kormány az országba? Reális egyáltalán, hogy 2030-ra elérjük a 60 TWh-s áramtermelést? Beérhetnek-e a közeljövőben olyan zöld technológiák, megoldások, ellátási utak (pl. azeri zöld áram, napenergia-tárolás technológiai áttörései) amelyek segítik, hogy megújulóból fedezzük a növekvő magyar áramigényt?
  • Mi a mostanában sokat emlegetett gázerőművek optimális helye az energiarendszerben, és ehhez képest mire akarja őket használni a kormány? Milyen tartalék lehet még a szélenergiában itthon, ha végre megváltozik a műfajt gyakorlatilag tiltó szabályozás?
  • Reális-e a kormány hivatalos álláspontja Paks II. 2030-as üzembe állásáról? Ha nem, akkor mi lehet a leginkább meghatározó áramtermelési szegmens a közeljövőben itthon? Mik azok a magánerőmű-beruházások, és miért lenne szükség ilyenekre Magyarországon is?
  • Mi a helyzet az energiaközösségekkel Magyarországon, mit lehet és mit nem lehet várni ettől az itthon még el sem terjedt modelltől?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!