Rogán Antal jobbkeze, TikTok-influenszer: bemutatjuk az új igazságügyi minisztert

2023. június 28. – 17:17

Rogán Antal jobbkeze, TikTok-influenszer: bemutatjuk az új igazságügyi minisztert
Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán Gödön 2023. május 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhét évesen már Antall József miniszterelnöknek adott tanácsokat, később jól menő ügyvédi irodát épített fel, majd Rogán Antal bizalmasa lett Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 51 éves államtitkára most új feladatot kap: Varga Judit lemondása után őt jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor. Tuzson az elmúlt években a sajtóban kevesebbet szerepelt, TikTokon viszont annál aktívabb volt.

„Nyilván a meghatározó politikus ma, akit én nagyra tartok, az a miniszterelnök úr, ez teljesen egyértelmű. De ha kicsit visszamegyünk az időben, az a típusú politika, amit Antall József művelt, az számomra példaértékű. Onnan van az indíttatásom, abból az időből” – mondta a korábbi Indexnek adott interjúban Tuzson Bence 2014-ben, miután országgyűlési képviselőnek választották.

A mérnökcsaládba (édesanyja építész, apja gépészmérnök) született Tuzson a rendszerváltáskor, 17 évesen lépett be az MDF-be, majd Antall József miniszterelnök ifjúságpolitikai tanácsadója lett.

„Nem túlzás: egy életre meghatározta a politikához való hozzáállásomat, amit Antallnál láttam, tanultam. Azt, hogy bármi lehet az ember a politikában, de ha nincsenek elvei, akkor nem érdemes csinálni”

– mesélte évekkel később a Pesti Srácoknak.

Azzal foglalkozott, amire megkérték

A rendszerváltás után az MDF I. és XII. kerületi szervezetének volt választmányi titkára, illetve elnökségi tagja, és az Origo cikke szerint ebben az időszakban ismerkedett meg Orbán Viktorral, akivel több rendezvényen is találkozott.

A kilencvenes évek második felében Antall József halála és a Fidesz jobboldali fordulata után Tuzson belépett a párt ifjúsági szervezetébe, a Fidelitasba, majd 1998-ban már fideszes színekben választották önkormányzati képviselőnek a XII. kerületben. Két cikluson át volt itt képviselő, de az Origo korábbi cikke szerint nem sok nyomot hagyott maga után a kerületben, amely ebben az időben leginkább a Turul-szobor felállítása miatt került a figyelem középpontjába.

„Nem volt harsány, teljesen normális ember volt, azzal foglalkozott, amire megkérték”

– emlékezett vissza egy akkori képviselőtársa.

Az önkormányzati politizálás mellett 1999-ben megszerezte második diplomáját az ELTE jogi karán, és négy évvel később ügyvédi irodát alapított Biczi Tamással, aki később Kötter Tamás álnéven lett ismert kormánypárti, megafonos influenszer és író.

A Biczi és Tuzson iroda köszönhetően a fideszes kapcsolatoknak pár év alatt komoly befolyásra tett szert, Tuzson életrajza szerint „Magyarország egyik legnagyobb magyar tulajdonban lévő ügyvédi irodája” lett. A dunakeszi önkormányzat állandó jogi képviselete mellett jó pár fideszes vezetésű önkormányzatnak dolgoztak a kétezres évek elején Tuzsonék. Rogán Antal polgármesteri ideje alatt évekig szerződésben állt az iroda az V. kerületi önkormányzattal, de az Országgyűlés Hivatala és a Fejlesztési Minisztérium is többmilliós megbízásokat adott Tuzsonéknak a második Orbán-kormány idején.

Akire érdemes odafigyelni

„Nagy döntés volt, kétségtelen” – mondta Tuzson, miután a sikeresen felépített ügyvédi irodából kiszállt 2014-ben, és a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjeként elindult a dunakeszi központú, Pest megye 5. választókerületében.

„Orbán Viktorral pózol, minisztériumoknak dolgozik, és a Fidesz felsőbb köreiben forog a neve. Tuzson Bence ügyvéd eddig a háttérben dolgozott, de most képviselőjelöltként lép elő az országos politikába”

– írta róla az Origo. A lap fideszes forrásai már akkor „fajsúlyos”, „jól becsatornázott” jelöltnek tartották Tuzsont, aki meglehetősen jó kapcsolatokkal rendelkezik a párt felső vezetése felé. „Nem most esett be az ajtón” – mondta az Origonak egy kormányzati tisztviselő, aki úgy emlegette a dunakeszi jelöltet, mint akire érdemes odafigyelni.

Tuzson be is húzta a körzetet 2014-ben, és parlamenti karrierje is mesésen indult: rögtön alelnöke lett a legfontosabb parlamenti bizottságnak számító törvényalkotási bizottságnak. „Azzal kezdtem a felkészülést, hogy felcsaptam a házszabályt, és elkezdtem megtanulni” – mondta az Indexnek a képviselő.

2016. december 1-jén Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatására érkezik az Országházba Biró Marcellel, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkárával, Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Dömötör Csaba parlamenti államtitkárral – Fotó: Illyés Tibor / MTI
2016. december 1-jén Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatására érkezik az Országházba Biró Marcellel, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkárával, Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Dömötör Csaba parlamenti államtitkárral – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A bizottság mellett egy másik fontos feladatot is kapott a parlamenti újonc 2014-ben: a Rogán Antal vezette Fidesz-frakció szóvivőjének nevezték ki.

„Orbán Viktor beszélt velem a kinevezés előtt, azt kérte, mindig értelmesen, higgadtan magyarázzam el, hogy mit miért teszünk”

mesélte Tuzson.

Úgy tűnik, elégedett lehetett szóvivői munkájával Rogán Antal, ugyanis a 2015 októberében felálló Miniszterelnöki Kabinetirodába is vitte magával az új miniszter: Tuzsont kommunikációs államtitkárnak nevezték ki.

Rogán jobbkeze, a kormányülések kulcsembere

A 2018-as országgyűlési választáson ismét egyéni mandátumot nyert Tuzson a Dunakeszi központú választókerületben, az új kormányban azonban átkerült a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségre közszolgálatért felelős államtitkárnak. „Ez egy nagyon nagy terület, ide tartozik a területi közigazgatás, az építésügy, az örökségvédelem és az uniós finanszírozású közigazgatás-fejlesztés, továbbá a közbeszerzések felügyelete. Egyik nap örökségvédelmi kérdésekben hozunk döntéseket, aztán közigazgatási témákban” – mesélte a munkájáról a Pesti Srácoknak.

„Ez a sokszínűség pallérozza, ébren tartja az ember elméjét, de egy ekkora feladatot valóban csak akkor lehetséges elvégezni, ha van elképzelésünk evvel az országgal és ugyanazokat az elveket érvényesítjük minden területen.”

Arról az elképzelésről is beszélt, hogy szolgáltató államot építenek, amelynek „egyetlen feladata, hogy az embereket szolgálja, de a közösség érdekében létrejött szabályokat következetesen betartassa”.

Két évvel később aztán visszakerült Tuzson Rogán mellé, 2020 óta ismét a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozik, immár kormányzati államtitkárként. A tavalyi parlamenti választáson zsinórban harmadszorra, a korábbiaknál nagyobb arányban tudott nyerni a Pest megyei 5. számú választókerületben.

Míg korábban frakciószóvivőként és kommunikációs államtitkárként sokat szerepelt a nyilvánosságban, az utóbbi időszakban – csak úgy, mint Rogán – inkább a háttérben maradt. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne fontos szerepe a kormányban Tuzsonnak.

Ott van minden kormányülésen, és ő írja az összefoglalókat.

Mindennek azért van jelentősége, mert 2018 óta nem készülnek hangfelvételek a kormányülésekről, így az utókornak csak ezek a ma még titkos dokumentumok maradhatnak meg arról, hogy milyen viták, érvek és ellenérvek előzik meg a legfontosabb kormányzati döntéseket.

Tuzson-történelem a TikTokon

Miközben a hagyományos sajtóban kevesebbet szerepel az új igazságügyi miniszter, elképesztően aktív a tinédzserek egyik kedvenc felületén, a kínai hátterű TikTokon. 88 ezer követője van, és a profilján ugyan az szerepel, hogy „Országgyűlési képviselő, Fidesz–KDNP”, de ha végiggörgetünk a videóinak témáján, és megnézünk párat, akkor az a benyomásunk lehet, mintha nem is egy képviselő oldalán járnánk, mert szinte egyáltalán nincs szó politikáról.

Olyan nagyon rövid szösszeneteket rak fel, amik – hogy is lehet ezt pontosan mondani –, a nagyvilág érdekességeiről szólnak. Itt van például egy tizenöt másodperces etűd arról, hogy kétszáz éve jelent meg az első könyv a nyakkendőkötésről, akkor még csak tizennégy kötésmódot ismertek, ma viszont már több mint kétszázat:

Egy másik videóban arról ismerhetjük meg az álláspontját, hogy mennyire hasznos dolog az úgynevezett memóriafogas:

Az Országgyűlés épületében lévő szőnyegekről és parkettáról is készített egy kurta ismeretterjesztő videót:

És az elfeledett magyar piramisról is megemlékezett:

Időnként tévéműsorokban is szerepel, a kormányközeli TV2-n például arról is kérdezték, hogy a politikus is ember-e.

A Facebook-aktivitása alapján az látszik, hogy sokat posztol a választókerületével kapcsolatos ügyekről, polgármesterekkel és a körzet vállalkozóival való megbeszélésekről, iskolabővítésekről, kulturális eseményekről. Ha meghívják politikai műsorokba, akkor kritizálja a Nyugatot és a baloldali-liberális politikai elitet, és ugyan mond a hozzá képest máshogy gondolkodók számára sületlenségnek tűnő dolgokat, de ezt többnyire civilizált hangnemben teszi.

Nem nagyon hallani tőle olyan totálisan elborult és félrevezető gondolatmeneteket a rút, gonosz, ostoba, pedofil, sátánista liberálisokról és a hányásában fetrengő, hanyatló Nyugatról, mint amiket megszokhattuk például Kövér Lászlótól vagy Kocsis Mátétól. Időnként kiposztolja és elmondja a kötelező habonyi-rogáni patterneket, de talán az érződik, hogy ő ennél kulturáltabb egymás mellett élést preferál a vele egyet nem értőkkel.

Sokat posztol a családjáról, házas, öt gyermeke van. Testvére, Tuzson Gergely drónkutatással foglalkozik, alapítója a Repülő és Légisport Szövetségnek. Büszkén említi a felmenőit is: apai ágon honvéd alezredes és ismert botanikus professzor is volt közöttük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!