OceanGate: Meghaltak a tengeralattjáró utasai

2023. június 22. – 20:57

OceanGate: Meghaltak a tengeralattjáró utasai
Az OceanGate Titan tengeralattjáró – Fotó: AFP PHOTO / OceanGate Expeditions

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este közleményt adott ki az eltűnt tengeralattjárót működtető vállalat, az OceanGate nem sokkal azután, hogy törmelékmezőre bukkant egy távirányítású tengeralattjáró a Titanic roncsától nem messze, azon a területen belül, ahol a vasárnap eltűnt tengeralattjárót keresik. Ebben úgy fogalmaznak: úgy hiszik, hogy a Titan utasai sajnálatos módon odavesztek.

„Úgy hisszük, hogy Stockton Rush vezérigazgató, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet sajnálatos módon odavesztek. Ezek az emberek igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy, valamint a világ óceánjainak felfedezése és a védelme iránti mély szenvedély. E tragikus időszakban együttérzünk ezzel az öt lélekkel és családtagjaikkal. Gyászoljuk az élet elvesztését és az örömöt, amit mindenkinek szereztek, akit ismertek.”

Az amerikai parti őrség magyar idő szerint csütörtök este kilenckor tartott sajtótájékoztatót. Ezen megerősítették a sajtóban terjedő híreket, miszerint a Titan tengeralattjáróhoz tartozó roncsokat talált meg a távirányítású mélytengeri robot.

A szétszóródott roncsok arra utalnak, hogy a tengeralattjáró összeroppant és darabokra szakadt a mélytengeri nyomás miatt a parti őrség szerint.

Az kizárható szerintük, hogy a tengeralattjáró vesztét egy, a Titanickal való esetleges ütközés okozta volna, ugyanis nem az óceánjáró közvetlen közelében találták meg a tengeralattjáró roncsait, hanem több száz méterrel távolabb.

A Titan tengeralattjáró – Fotó: OceanGate / Handout / Anadolu Agency via AFP
A Titan tengeralattjáró – Fotó: OceanGate / Handout / Anadolu Agency via AFP

Korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nemcsak a tengeralattjáró hátsó részét fedő lemezt és a jármű talpát képző fémkeretet találták meg, hanem egy nagyobb törmelékhalomban rábukkantak a tengeralattjáró törzsének több részére is.

Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy mikor szakadt darabokra a tengeralattjáró, azonban arra utaltak, hogy nem az elmúlt 72 órában, ugyanis a helyszínre érkező kutatóegységeknek érzékelniük kellett volna a tengeralattjáró összeroppanásának hanghullámját. Ez azt jelentheti, hogy a kedden érzékelt szisztematikus dübörgés nem a tengeralattjáróról származott.

Arra nem tudtak ígéretet tenni, hogy sikerülni fog-e az elhunytak maradványainak felkutatása és felszínre hozása. Ugyanis szerintük „az óceánfenéken kíméletlen körülmények uralkodnak”. A roncsokat azonban tovább vizsgálják majd a következő napokban. Arra sem tudtak még válaszolni, hogy indul-e vizsgálat a szerencsétlenül járt tengeralattjáró ügyében.

Négy napig tartott a kutatás

A Titan nevű tengeralattjáró vasárnap merült le a Titanic roncsához öt emberrel a fedélzetén, azonban a tengeralattjáróval egy és háromnegyed óra után megszakadt a kapcsolat. Ekkor nagyjából 3300 méter mélyen lehetett a tengeralattjáró (a Titanic 3800 méter mélyen nyugszik). A merülést összesen hétórásra tervezték.

A tengeralattjáró utáni kutatóakció másnap kezdődött meg. Kedden érkezett hír arról, hogy a kutatócsapat 30 perces időközönként ismétlődő dübörgő hangot hallott, majd a hang első észlelése után négy órával bevetett szonárkészülék is rögzítette a dübörgést, ami bizakodásra adott okot.

A hatóságok becslése szerint a tengeralattjárónak hétfőn délután még 70 és 96 óra között volt a vészhelyzeti oxigénkészlete, ez tehát nagyjából három-négy napra elegendő levegőt jelentett. Ez az oxigénkészlet magyar idő szerint csütörtök dél körül fogyhatott el, ha addig még egyáltalán épségben maradt a Titan. Igaz, a mentőakció egyik vezetője még csütörtök délután is bizakodóan nyilatkozott a Sky Newsnak.

Több távirányítású tengeralattjáró is pásztázza az óceánfeneket azon a területen, ahol nyoma veszett a Titannek. A kanadai Horizon Arctic tengeri hajóról leeresztett robot volt az, mely csütörtökön a tengeralattjáró roncsaira bukkant.

Rajta kívül a francia Victor 6000 mélytengeri robot is az óceánfeneket kutatta. A kutatást nehezítette, hogy a távirányítású eszközök csupán lépésnyi sebességgel tudnak haladni, és csak 5-10 méter távolságra látnak el a lámpáik fényénél az óceán mélyén lévő sötétségben.

A Titanic közelében eltűnt tengeralattjáróról, annak utasairól és a mentőakcióról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!