Egy szakértő szerint az eltűnt tengeralattjáró alkatrészeit találták meg

2023. június 22. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Törmelékmezőre bukkant egy távirányítású tengeralattjáró a Titanic roncsától nem messze, azon a területen belül, ahol a vasárnap eltűnt tengeralattjárót keresik – jelentette be az amerikai parti őrség a Twitteren.

A Sky News megszólaltatott egy búvárszakértőt, David Mearnst, aki arra utalt, hogy a tengeralattjáró hátsó részét fedő lemez, és a jármű talpát jelentő fémkeret került elő. Mearns baráti kapcsolatban áll a tengeralattjáró két eltűnt utasával is.

Az információt élő adásban kapta az Explorers Club elnökétől, aki közvetlen összeköttetésben áll a kutatócsapatokkal. Az Explorers Club tagja az eltűnt Hamish Harding és Paul-Henry Nargeolet is.

A beérkezett információk elemzése jelenleg is nagy erőkkel zajlik. A CNN látott egy feljegyzést a törmelékek vizsgálatáról, amely szerint a tengeralattjáró külső borításának részeit találták meg. A jegyzet szerint az utasokat szállító kapszulát egyelőre nem találták meg, így tovább folytatódik a kutatás. A törmelékhalmazra 500 méterre a Titanictól találtak rá, magyar idő szerint csütörtök délután három óra körül.

A fejleményekről magyar idő szerint csütörtök este kilenc órakor tartanak sajtótájékoztatót. A Titanic közelében eltűnt tengeralattjáróról, annak utasairól és a mentőakcióról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Sir James Burnell-Nugent, a brit haditengerészet korábbi admirálisa arról beszélt a Sky Newsnak, hogy amennyiben igazak a törmelékmezőről szóló hírek, akkor az arra utal, hogy a tengeralattjáró összeroppanhatott és darabokra szakadhatott a mélytengeri nyomás miatt.

Az eltűnt tengeralattjáró – Fotó: OceanGate / Handout / Anadolu Agency
Az eltűnt tengeralattjáró – Fotó: OceanGate / Handout / Anadolu Agency

Az OceanGate vállalat Titan nevű tengeralattjárója vasárnap merült le a Titanic roncsához öt emberrel a fedélzetén, azonban a tengeralattjáróval egy és háromnegyedóra után megszakadt a kapcsolat. Ekkor nagyjából 3300 méter mélyen lehetett a tengeralattjáró (a Titanic 3800 méter mélyen nyugszik). A merülést összesen hét órásra tervezték, azonban a Titan azóta sem bukkant fel.

A tengeralattjáró utáni kutatóakció másnap kezdődött meg. Kedden érkezett hír arról, hogy a kutatócsapat 30 perces időközönként ismétlődő dübörgő hangot hallott, majd a hang első észlelése után négy órával bevetett szonárkészülék is rögzítette a dübörgést, ami bizakodásra adott okot.

A hatóságok becslése szerint a tengeralattjárónak hétfőn délután még 70 és 96 óra között volt a vészhelyzeti oxigénkészlete, ez tehát nagyjából három-négy napra elegendő levegőt jelentett. Ez az oxigénkészlet magyar idő szerint csütörtök dél körül fogyhatott el, ha addig még egyáltalán épségben maradt a Titan. Igaz, a mentőakció egyik vezetője még csütörtök délután is bizakodóan nyilatkozott a Sky Newsnak.

Több távirányítású tengeralattjáró is pásztázza az óceánfeneket azon a területen, ahol nyoma veszett a Titannek. A kanadai Horizon Arctic tengeri hajóról leeresztett robot volt az, mely csütörtökön az eddig azonosítatlan törmelékmezőre bukkant.

Rajta kívül a francia Victor 6000 mélytengeri robot is az óceánfeneket kutatja jelenleg. A kutatást nehezíti, hogy a távirányítású eszközök csupán lépésnyi sebességgel tudnak haladni és 5-10 méter távolságra látnak csak el a lámpáik fényénél az óceán mélyén lévő sötétségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!